Karácsony vezeti az MSZP és a Párbeszéd közös listáját

Publikálás dátuma
2018.01.11. 15:54
Tavaly december elején Karácsony még "meglepetésvendég" volt az MSZP programbemutató nagygyűlésén - Fotó: Markoszov Szergej
Az MSZP és a Párbeszéd közös listán méretteti meg magát az áprilisi választáson, a listát pedig Karácsony Gergely vezeti majd - jelentette be Molnár Gyula, az MSZP elnöke. A közös pártlista egyben azt is jelenti, hogy a választáson nem az összes leadott szavazat 5 százalékát kell megszerezni a parlamentbe kerüléshez, hanem a voksok 10 százalékát. Molnár Gyula szavai szerint az összefogásban részt vesznek a Liberálisok is.

Az MSZP vezetője lapunk kérdésére elmondta, céljuk, hogy ne erről a 10 százalékról - további pártok szövetséghez való csatlakozása esetén 15 százalékról - legyen szó a hétköznapokban, hanem az abszolút többség megszerzéséről. A pártelnök arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy a közös listán pontosan hány hely jut majd a Párbeszédnek, mert állítása szerint erről még nem született döntés. - Csak az elvekben állapodtunk meg, valamint abban, hogy a kormányváltás után az MSZP és a Párbeszéd frakciója is részt vesz majd a kormánykoalícióban - fogalmazott. Frakció alakításához jelenleg legalább 5 képviselőre van szükség.

A közös listát tehát Karácsony Gergely vezeti majd, ami azért okozhat majd még problémákat, mert a Demokratikus Koalíció (DK) korábban egyértelművé tette: nem támogatnak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki más párt listáján szerepel. Márpedig Karácsony Gergely továbbra sem mondott le más ellenzéki pártok bevonásáról. Molnár Gyulával közösen tartott sajtótájékoztatóján is elmondta: "nagy szeretettelés türelemmel várjuk, hogy felismerjék az ellenzéki oldalon, mi az ország érdeke".

A politikus szerint egyébként szerencséje van a magyar választóknak azzal, hogy Áder János köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra, április 8-ára tűzte ki a választás időpontját. - Így ugyanis a lehető leghamarabb szabadulhatunk meg ettől a kormánytól - fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a hátralévő 87 napban a szociális modell koncepcióját akarják megismertetni az emberekkel. Ebben nagyobb béreket és kiszámítható és igazságos nyugdíjrendszert ígérnek, valamint azt, hogy a GDP legalább 6 százalékát költik az oktatásra és felszámolják az áldatlan állapotokat az egészségügyben.

Molnár Gyula úgy vélte, a magyarok többsége kormányváltást akar, de szerinte ez csak úgy lehetséges, ha a mindenki megmozdul és kellő számban mennek el az emberek választani.

Szerző

Milliárdos Szent Korona-év ismeretlen tartalommal

Publikálás dátuma
2018.01.11. 13:02
A jogar, a korona és az országalma (MTI-fotó/Illyés Tibor)
A Szent Korona negyven évvel ezelőtti hazatértét ünnepli a kormány 2018-ban, egymilliárdot fognak elkölteni rá. A HVG rákérdezett, hogy pontosan mire, de nem kapott választ Balog Zoltán tárcájától.

„Az Egyesült Államok méltányolja politikánkat, felismerve azt az igazságot, hogy hűségünk a béke és a szocializmus elveihez teremtette meg társadalmunk belső szilárdságát” – idézte az újság Pethő Tibor a Magyar Nemzetbe 1978-ban, abból az alkalomból írott szavait, hogy Jimmy Carter amerikai elnök visszaszolgáltatta a Szent Koronát.

Ezt az évfordulót, a negyvenediket ünnepli idén a kormány, egy decemberben kelt határozata szerint. Egymilliárd forintot szán rá a kabinet, a programsorozatot Balog Zoltán tárcája (Emmi) fogja össze. De ennél sokkal többet egyelőre nem tudni, hiába kérdezte a lap a minisztériumot.

A kulturális államtitkárság annyit árult el, olyan események megrendezését kezdeményezi, amelyek alkalmasak „a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő Szent Korona jelentőségének minél szélesebb körben való megismertetésére”.

Nagyon úgy tűnik, hogy azért nincsenek konkrétumok, mert egyelőre programterv sincs, holott a nap, amikor Amerika visszaadta a koronát – január 6-a – már el is múlt. Aznapra annyit sikerült összehozni, hogy nyílt napot rendeltek el az Országházban: bárki bemehetett megnézni a koronát.

Azt is meg lehetett tudni, hogy egy 2016-os vizsgálat szerint a koronán és a koronázási jelvényeken a korrózió jelei mutatkoznak. Az Országgyűlés Hivatala nem árulta el, milyen állapotban vannak a tárgyak.

Szerző

Kiborulhat a pécsi Tüke-bili

Egy megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság kötelezte a Tüke Busz Zrt-t, hogy Szakács László baranyai szocialista politikusnak adják ki: milyen levelezést folytattak a Volvo Hungária Zrt-vel. Azaz végre kiderülhet: a megvett járművek olcsóbbak voltak-e a végül holland közvetítőtől megvett Volvo buszoknál – tudósít a Pécsi Stop.

A Pécsi Járásbíróság ítéletét a napokban kapta készhez Szakács László. A pert azért indította, mert a Tüke Busz korábban éppen azokat az információkat nem adta ki neki, amelyek arra vonatkoznak: a Volvo Hungária Kft. és a Tüke Busz Zrt. képviselői milyen tartalmú egyeztetéseket, illetve milyen tartalmú információkat osztottak meg egymással 2014. november-december hónapokban a Tüke Busz Zrt. közbeszerzési lehetőségeinek tárgyában.

Már a rendőrség is nyomoz a pécsi Volvo-beszerzések ügyében, a nyomozás több országot, köztük Hollandiát és Szerbiát is érintik.

A per tétje nem kisebb, mint kideríteni, valósak-e azok a sajtóhírek, amelyek már évek óta azt pedzik: ugyanezt a flottát a Tüke Busz jelentősen olcsóbban megvehette volna a Volvo Hungáriától, ám később egy holland közvetítőt bevonva sokkal drágábban szerezte be.

Szerző