Kormányátalakítás Lengyelországban

Nyolc új minisztert iktatott be kedden Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki kormányfő javaslatára; személyi változás történt többek között a külügyi, a honvédelmi, a pénzügyi és a fejlesztési tárcák élén, és kinevezték a fejlesztési minisztériumból kivált gazdasági tárca vezetőjét is - informál az MTI.

Mateusz Morawiecki jelezte, hogy a csere nem jelent elégedetlenséget az eddigi miniszterek munkájával. Az új összetételű kabinet célja "a szuverén Lengyelország felépítése erős Európa, hazák Európája keretében".  A kormányfő kilátásba helyezte: az új kabinet figyelmet fordít majd a gazdasági és a társadalmi ügyekre egyaránt, szándéka szerint nem lesz "dogmatikus, doktriner, akár a szocialista, akár az újliberális szélsőségek kormánya".

Eleemzők szerint a cserék sorában meglepetésnek számít, hogy Antoni Macierewicz honvédelmi miniszter helyére Mariusz Blaszczak eddigi belügyminiszter lép. Macierewicz távozását a politikai elemzők a honvédelmi tárca és az államfői hivatal között több hónapja fennálló feszültségekkel magyarázzák. Az átalakított kabinet még a nap folyamán megtartja az első ülését. Morawiecki ezt követően Brüsszelbe indul, ahol este Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Frans Timmermans bizottsági alelnökkel találkozik.

Szerző

Ezrek a Svájci-Alpok fogságában

Publikálás dátuma
2018.01.09. 14:12
Fotó AFP (STEPHANE FRANCES/ONLY WORLD/ONLY FRANCE)
Az elmúlt napok rendkívüli havazásai mintegy tizenhárom ezer turistát zártak el a külvilágtól a svájci Alpokban egy síparadicsomban, Zermatt városánál - írja a 24.hu.

Janine Imesch, a városi hatóság képviselője azt mondta, hogy a délnyugat-svájci Valais kantonban fekvő Zermattban jelenleg mintegy tizenháromezer turista van, a hó miatt sem odajutni, sem a városból kijutni nem lehet. Áramkimaradások is vannak. A településre vezető utat hétfő reggel lezárták, vonat utoljára este fél hatkor érkezett.

Ezzel együtt nem okoz gondot a turisták elszállásolása az 5 ezer lelkes településen, 13 ezer turistát tudnak egyszerre elhelyezni a síszezonban. Nagy a csend, nagyon romantikus a hangulat, nincs pánik.

Az újságok szerint a sár- és hólavinától, kőzuhatagtól tartva számos utat lezártak Valais kantonban. A térségben a legmagasabb szintű lavinariasztás van érvényben – közölte a rendőrség.

Szerző

Elevenen megfőttek a denevérek az ausztrál hőségben

Publikálás dátuma
2018.01.09. 13:42
Illusztráció. Veszélyben a repülő rókák (Fotó AFP/HELP SAVE THE WILDLIFE AND BUSHLANDS IN CAMPBELLTOWN)
Denevérkölykök ezreit pusztíthatta el az Ausztráliában tomboló hőség, Sydney egyik városrészében a fákról potyogtak a tetemeik - írta a news.com ausztrál kiadása nyomán az MTI.

Vasárnap, amikor Sydney volt a Föld legforróbb városa, állatmentő önkéntesek küzdöttek a melegtől kimerült denevérfaj példányai, a repülő rókák megmentéséért.

Egyes kölykök a fán lógva pusztultak el, több száz a talajra zuhanva - mondta a Help Save the Wildlife and Bushlands in Campbelltown nevű jótékonysági szervezet szóvivője.

A 47,3 Celsius-fokos hőségben az önkéntesek fecskendőkkel juttattak folyadékot a fiatal emlősök szervezetébe, hogy megakadályozzák a kiszáradásukat.

"Főként a legfiatalabb repülő rókák vesztek oda százával. A tetemek összeszámlálásakor derül majd ki, hogy akár ezrek is elpusztulhattak. A kifejlett állatok árnyékot kerestek távolabb, a kölykök egyedül maradtak" - mondta a szóvivő.

"Valójában elevenen megfőttek. A hőség az agyukat forralta fel annyira, hogy a viselkedésük zavarossá vált" - magyarázta Kate Ryan, a szervezet denevérszakértője.

A repülő rókát, Ausztrália legnagyobb testű denevérét a "sebezhető fajok" közé sorolják és a helyi törvények védik.

Szerző