Előfizetés

És mégis mozog... - A paksi atomerőmű 4. blokkja

Publikálás dátuma
2018.01.09. 06:20
ELHAJLÁS A reaktorblokk mozgása közismert tény a szaktárca szerint - Népszava fotó
Paks Vádaskodó közleményben véleményezi az egyik atomblokk süllyedését illető - alapvetően lapunk által feltárt - tényeket a szaktárca.

Rémhírterjesztés zajlik ”Paks süllyedése” körül – közölte az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Népszava, a témát érintő cikkének megjelenése után, bár konkrét forrásra nem hivatkozva. A negyedik blokk mozgása ismert, és ellenőrzött folyamat – szögezik le. Ez a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti – teszik hozzá. (Az OAH nyomán lapunk se állított mást.)

Tudósításunk szerint az Országos Atomenergia Hivatal – OAH - a 4. blokk húsz éves élettartamhosszabbítási eljárása során az atomerőművet a süllyedés ellenőrzésének finomítására szólította fel, amire az engedély fejében ígéretet is kaptak. Bár lapunk csak nyilvános forrásokból dolgozott, a blokksüllyedés közismertségén a visszajelzések tanúsága szerint valamelyest tudósításunk is segített. A jelenségre közvetlenül Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető nyilvános parlamenti kérdéseiben hívta fel a figyelmet.

A szocialisták adatokat várnak
Tóth Bertalan számára a négyes blokk süllyedése súlyosan aggodalmas, ezért részletes adatokat kér az atomerőműtől és a hatóságtól – jelentette be tegnap az MSZP frakcióvezetője. Jelen formájában Paks 2-t se támogatják, az atomenergia szükségességéről szóló döntést pedig a választókra bíznák.

 

A süllyedés felgyorsulásával az NFM szerint az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni. (Ez új adat, bár kissé koraiként hat, hisz a 4. blokk felmérésének pontosítására a paksiak októberben még csak ígéretet tettek.) Az atomerőmű bővítése az Európai Unió és a hazai hatóságok teljes kontrollja alatt zajlik - biztosítanak (bár eddig a "bővítés" helyett a "kapacitásfenntartás" szót használták). Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken. (A vártnál nagyobb süllyedésre az 1.-3. blokkok engedélye nem utal: az OAH csak a 4. blokknál kérte ennek fokozott nyomon követését.)

A paksi atomerőmű 4. blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az OAH 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére. Az eljárás során a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn. A prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. (Ez se mond ellent a lapunk által az OAH-tól idézetteknek.) Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával – zárja közleményét a szaktárca. (Az OAH épp a megfelelő műszaki megoldásokat hiányolta a süllyedésgyorsulás mérését illetően.)

Ezután már csak az a kérdés, ki terjeszt rémhíreket.

Gyógyszerekkel az öregedés ellen

Varga Péter
Publikálás dátuma
2018.01.09. 06:18
Fotók: Shutterstock
Tudósok azon gének meghatározásán dolgoznak, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy az emberek hosszabb, egészségesebb életet élhessenek.
Fotók: Shutterstock

Fotók: Shutterstock

A New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem kutatócsoportja Nir Barzilai vezetésével öregedéssel kapcsolatos genetikai vizsgálatokat végez több mint ötszáz 95 és 112 év közötti egészséges emberen és gyerekeiken.

A Hosszú Élet Génjei Projekt során meghatározzák azokat a géneket, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy az emberek hosszabb, egészségesebb életet élhessenek. A kutatások eredményeként kifejleszthetők olyan gyógyszerek, amelyek hatásos ellenszerei lehetnek az öregedéssel járó bajoknak.

Ezek között szerepelnek a szív és érrendszeri megbetegedések, az Alzheimer-kór, és a 2-es típusú cukorbetegség.

Nir Barzilai meglepő dolgot közölt a csoport tagjairól a BBC cikkében: „Majdnem ötven százalékuk túlsúlyos. Sokan közülük megrögzött dohányosok, nem mozognak és egészségtelenül étkeznek. Eszük ágában sincs azt tenni, amit az orvosuk tanácsol.” A kutatások során olyan genetikai variánsokat találtak náluk, amelyek védelmet nyújtanak az öregedéssel kapcsolatos betegségekkel szemben. Tízezer ember közül egy szerencsés eléggé ahhoz, hogy rendelkezzék ezekkel a szuper-öregség génekkel, ők megérik a késő öregkort, ezért vannak olyan nagy számban a vizsgált csoportban, de Barzilai hiszi, a tudomány segíthet a többieken is.

Néhány gyógyszercég jelenleg azt vizsgálja, hogy ezek a genetikai tulajdonságok felhasználhatók-e új gyógyszerek kifejlesztéshez. Kiderült például, hogy a nagyon olcsó metformin, amelyet hatvan éve használnak elsődlegesen a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, hosszabb és egészségesebb életet biztosít a különböző kísérleti állatoknak. Azt még nem sikerült tisztázni, pontosan hogyan teszi ezt, de valószínű, hogy az oxidánsok okozta károkat és a gyulladásokat csökkenti a sejtekben. Az embereknél a metformin csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és az értelmi hanyatlás kockázatát.

Barzilai most pénzt gyűjt ahhoz, hogy 3000 emberre kiterjedő kutatást folytasson, mert a szükséges 70 millió dollárnak még csak a fele van meg.

Sejttisztítás gyógyszerrel

Az öregedéskutatások másik sokat ígérő területe a sejtöregedéssel kapcsolatos. A legtöbb emberi sejt csak meghatározott számú osztódásra képes: ez védelmet nyújt a rák ellen, mert minél több az osztódott sejtek száma, annál nagyobb az esély arra, hogy hibák halmozódnak fel. Az elöregedett, osztódásra képtelen sejtek megszabadítanak minket a ráktól életünk első felében. De ahogy halad az idő, a felgyülemlett, elöregedett sejtek száma egyre több; ezek gyulladást okozó molekulákat választanak ki, amelyek rombolják a szomszédos szöveteket, öregedéssel kapcsolatos betegségeket okozva. Ha a nem osztódó sejtek az ízületekben és a szemben gyűlnek fel, krónikus ízületi gyulladást és retinadegenerációt eredményeznek. A kalifornia Unity Biotechnology olyan emberi kísérletek bevezetését tervezi, amelyek során gyógyszerrel tisztítanák ki a térdízületekből az elöregedett sejteket.

„Az ízületi gyulladás az elsődleges oka annak, hogy az öregedés fájni kezd. Azt reméljük, hogy egyetlen injekció könnyítheti vagy akár megszüntetheti a fájdalmat, talán rendbe is hozza a térdet – mondja Jamie Dananberg, a kaliforniai Unity Biotechnology főorvosa. De még egy havi rendszerességgel beadandó injekció is, amely csak részleges hatással bír, jelentős könnyebbség lehet az érintettek számára. A csoport emellett a szem, tüdő és vese kezelését is tervbe vette. Ezek a gyógyszerek nem fogják meghosszabbítani az életünket, de kevesebb fájdalmat kell elviselnünk és egészségesebbek lehetünk életünk hátralevő részében.

Miért szeretik a gyerekek a dínókat?

Göbölyös N. László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.01.09. 06:17
Fotó: Shutterstock

Ritka manapság az olyan ember, akinek környezetében lévő kisgyermek ne imádná a dinoszauruszokat, ne nézné szenvedélyesen a róluk szóló filmeket, vagy ne gyűjtené róluk a képeket. A tudósok ezt a vonzalmat EII-nek nevezik (Extremely Intense Interests – rendkívül intenzív érdeklődés).

Már egy tíz évvel ezelőtt megjelent tanulmány megállapította, hogy a 2-6 év közötti gyermekek egyharmadánál alakul ki a dínóimádat és ez a szenvedély hosszabb ideig is megmaradhat. A york-i, a queensland-i és a virginiai egyetemek kutatói szerint - akik a The Cut című szakfolyóiratban tették közzé eredményeiket - ez az extrém érdeklődés a vonatok és az autók iránt a legnagyobb, őket követik az őshüllők.

Kelly Chen, a baltimore-i Johns Hopkins egyetemi kórház gyermekpszichiátere szerint az intenzív érdeklődés valami iránt serkenti a gyermek kognitív fejlődését, erősíti koncentráló képességüket, információ-szerzési készségüket. Közülük kerülnek ki a legjobb, legintelligensebb tanulók. Ezzel a jótékony hatással tisztában vannak a kutatók, de az még rejtély előttük is, hogy miért éppen ez vagy az a dolog váltja ki az intenzív érdeklődést.

Alain Cabot, a franciaországi Méze park (a dínóknak szentelt legnagyobb európai szabadtéri múzeum) alapítója és igazgatója úgy emlékszik, hogy a 90-es évek előtt a dinoszauruszok csak a tudósokat érdekelték. A nagyközönség és a gyerekek számára nem léteztek. Aztán jött 1988-ban a Kis dinoszaurusz című animációs film, a Denver rajzfilm, de a nagy áttörést öt évvel később Steven Spielberg Jurassic Park-ja jelentette.

„Túlzás nélkül kijelenthetem, hogy ez a film egyedül vagy csaknem egyedül a felelős, hogy a fiatal közönségben hirtelen feltámadt az érdeklődés irántuk. Nem sokkal azután a média is beállt a sorba, rengeteg dokumentumfilm, speciális műsor született, ami stabilan beültette a dínókat a kollektív tudatba” - nyilatkozta Alain Cabot.

És ez ma is így van. A gyerekek érdeklődését is fenntartják az újabb felfedezések, csak 2016-ban 30, eddig ismeretlen dinoszaurusz-fajtát fedeztek fel.

Pascal Hachet francia klinikai pszichológusnak, a Dinoszauruszok a díványon: a Jurassic Park pszichoanalízise című könyv szerzőjének más feltételezései vannak. „A hatalmas, néha vad állatok vonzóak a gyerekek számára. Senki sem marad közömbös látásukra. Ez a lelkesedés, amit megosztanak a felnőttekkel, buzdítja őket arra, hogy kis játékokon, könyveken, filmeken keresztül mutassanak érdeklődést irántuk. A tirannoszaurusz olyan számukra, mint egy nagy pajtás, mint egy felnőtt, aki meg tudja védeni őket, de szigorú is tud lenni. Azzal, hogy tudják a nevüket, jellemzőiket, képesek kezelni azt az izgalmat, amelyet akkor éreznek, amikor meglátják őket. Amikor valaminek neve van, kevésbé félelmetes.”

Hachet még tovább megy: eljut ahhoz a feltételezéshez, hogy a gyerekekben az őslények által kifejlődhet az érdeklődés saját őseik iránt.