Elhunyt France Gall

Publikálás dátuma
2018.01.08. 12:24
Egy rajongó virágot vitt a kórházhoz (Fotó AFP - MICHEL STOUPAK/NURPHOTO)
Elhunyt France Gall, az 1965-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese. A francia énekesnő 1965-ben a Viaszbaba, rongybaba című szerzeménnyel lett első, ami aztán a világhírhez vezette. 

France Gall (eredeti nevén Isabelle Geneviève Marie Anne Gall) 1947-ben született Párizsban, az 1960-as években ő volt a népszerű yé-yé stílus képviselője. 

1965. március 20-án a francia énekesnő Luxemburgot képviseletében győzött Serge Gainsbourg dalával (Poupée de cire, poupée de son-nal („Viaszbaba, rongybaba”). A dalt öt nyelvre lefordították, nálunk Toldy Mária énekelte. 

Tizenkilenc évesen a legjobb francia énekesnőnek választották. 

Szerző

Meghalt a Moody Blues alapítója

Publikálás dátuma
2018.01.08. 11:31
Shutterstock illusztráció
Ray Thomas csütörtökön hunyt el Surrey-beli otthonában, a hírt vasárnap hozták nyilvánosságra - írja a 24.hu. Thomast prosztatarákkal kezelték. „A rákot egyelőre sikerült legyőzni, de életem végéig kezelést kapok” - nyilatkozta a fuvolás-énekes évekkel ezelőtt. 

Ray Thomas 1964-ben, 23 éves korában alapította a Moody Bluest Birminghamben, a dobos Graeme Edge és a billentyűs Mike Pinder társaságában. Az együttes hamar sikeressé vált, de később tagcseréken esett át, és a két érkező taggal (a basszusgitáros John Lodge és a gitáros Justin Hayward) alakult ki a Moody Blues stabil, legsikeresebb felállása.

A zenekar legismertebb dala az 1967-es Nights In White Satin volt, de utána is évekig a legsikeresebb angol együttesek közé tartoztak, és még a nyolcvanas évekbeli albumaik is nagy példányszámban fogytak, noha az már inkább a leszálló ág volt.

Legnagyobb rockzenei "fegyvertényük" az volt, hogy a "brit invázió" sajátos hangú zenekara a Beatles-szel együtt turnézott az Amerikai Egyesült Államokban. 

Szerző

A #metoo vitte a prímet a Golden Globe-gálán

Publikálás dátuma
2018.01.08. 10:05
Gary Oldman érkezik - Fotó AFP - CHEN YICHUAN / IMAGINECHINA)
Sok fellépő és díjazott feketében érkezett a 75. Golden Globe-díjátadóra. Az amerikai filmes-tévés gála hangulatára rányomta bélyegét a Hollywoodot alapjaiban megrázó zaklatási botránysorozat - írja az Index Cinematrix-blogja. A filmek között a legtöbb díjat Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmje kapta. 

A sorozatok között az HBO és a Hulu filmje nyert, a Hatalmas kis hazugságok négy díjjal, a Szolgálólány meséje két díjjal távozhatott. Az este legnagyobb sztárjának az életműdíjjal kitüntetett Oprah Winfrey bizonyult, akinek beszédéről máris sokat beszél a világsajtó. Az alábbi videó elején a színésznő-producer ünneplése látható. 

A Cecil B. DeMille-életműdíjjal kitüntetett Winfrey kiemelte, hogy ő az első fekete nő, aki megkapja az elismerést, és biztos benne, hogy ez rengeteget jelent azoknak a fiatal lányoknak, akik látják őt ebben a helyzetben. Arról is beszélt, hogy ebben az évben a nők a történetek főszereplői, és azt is hozzátette, ez a változás nem csak Hollywoodot érintette.

A köszönőbeszédek jelentős részében előkerült a #MeToo, illetve a #TimesUp mozgalom, valamint általánosságban a nők, illetve a kisebbségek helyzete.

- 2018: a marihuána végre legális, a szexuális zaklatás végre nem – ezzel nyitotta meg az estet a házigazda Seth Meyers, majd megjegyezte: hosszú hónapok után először a férfiaknak ma este nem kell félniük attól, ha hangosan felolvassák a nevüket, vagy írnak róluk az újságok. Megemlítette Harvey Weinsteint, Észak-Koreát és Kevin Spacey-t is, Donald Trumpon viszont nem gúnyolódott. Meyers végül azzal zárta monológját, hogy mindenkinek sokat kellett dolgoznia azért, hogy ide jusson, de biztos benne, hogy a nőknek többet. Meyers ezenkívül nem alkotott túl emlékezeteset, az est nagy részében csak pillanatokra tűnt fel, láthatóan azon volt, hogy minél hamarabb kiosszák a díjakat.

Oprah Winfrey a díjjal

Oprah Winfrey a díjjal

Oprah Winfrey ezzel zárta beszédét: - Nagyon sok nő keményen harcol azért, hogy ők legyenek azok a vezetők, akik elvisznek minket abba az időbe, ahol soha senkinek nem kell többé azt mondania, hogy #metoo.

A Hatalmas kis hazugságok miatt díjazott Laura Dern beszédében arról beszélt, hogy ne csak támogassuk a szexuális erőszak és zaklatás áldozatait, hanem küzdjünk az utólagos igazságszolgáltatásért is, illetve hogy szükség van arra, hogy az áldozatoknak ne kelljen a következményektől tartani, amennyiben felszólalnak egy zaklatási ügyben. Natalie Portman pedig szóvá tette, eléggé furcsa, hogy csak férfiakat jelöltek a legjobb rendezőnek járó díjra.

A díjazottak: 

Legjobb női főszereplő (tévéfilm/minisorozat): Nicole Kidman, Hatalmas kis hazugságok

Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb női főszereplő (vígjáték/musical) Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb női főszereplő (dráma) Elisabeth Moss, A szolgálólány meséje

Legjobb férfi főszereplő (dráma) Sterling K. Brown, Rólunk szól

Legjobb sorozat (dráma) A szolgálólány meséje

Legjobb férfi mellékszereplő (tévéfilm/minisorozat) Alexander Skarsgård, Hatalmas kis hazugságok

Legjobb eredeti filmzene Alexandre Desplat , A víz érintése

Legjobbb eredeti filmbetétdal This Is Me, A legnagyobb showman 

Legjobb színész (musical vagy vígjáték): James Franco, The Disaster Artist

Legjobb női mellékszereplő (tévéfilm/minisorozat) Laura Dern, Hatalmas kis hazugságok

Legjobb animációs film Coco (magyar nyelvű előzetes itt érhető el)

Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney, Én, Tonya

Legjobb forgatókönyv Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb idegen nyelvű film: In the Fade (Németország/Franciaország)

Legjobb férfi főszereplő (tévéfilm/minisorozat) Ewan McGregor, Fargo

Legjobb sorozat (vígjáték/musical) The Marvelous Mrs. Maisel 

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical) Aziz Ansari, Master of None

Legjobb rendező: Guillermo del Toro, A víz érintése

Legjobb tévéfilm/minisorozat Hatalmas kis hazugságok

Legjobb színésznő (musical vagy vígjáték): Saoirse Ronan, Lady Bird

Legjobb film (vígjáték/musical): Lady Bird

Legjobb film (dráma): Három óriásplakát Ebbing határában 

Legjobb színésznő (dráma): Frances McDormand, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb színész (dráma): Gary Oldman, A legsötétebb óra

Szerző