Óriási bálnatetem az egyiptomi parton (fotó)

Publikálás dátuma
2018.01.08. 11:48
Shutterstock illusztráció
Többtonnás bálnatetemet mosott partra a víz Egyiptomban, Alexandriánál. A tetem csaknem 14 méter hosszú - adta hírül az Euronews.

"Egy 14 méteres trélerrel szállítják el, amelyet aztán eltemetnek, és egészen addig nem is nyúlnak hozzá a tengerbiológusok, amíg csak a csontváza nem marad. A vázat ugyanis meg akarják vizsgálni " - mondta az idegenforgalmi minisztérium államtitkára.

A bálnát szombat este sodorták ki a viharos hullámok a sekély vízbe, de az állat már korábban elpusztulhatott.

Halálát valószínűleg az okozta, hogy a Földközi-tengerbe úszott, ahol nincs elegendő plankton számára.


Szerző

Visszaállítják a Gázai övezet áramellátását

Izrael a Palesztin Hatóság kérésére hétfőn visszaállítja a Gázai övezet áramellátását a nyár előtti szintre - jelentette a katonai rádió hétfő reggel.

Az izraeli hatóságok szintén a palesztinok kérésére csökkentették június közepén a gázaiaknak juttatott áram mennyiségét, mert Mahmúd Abbász elnök ily módon próbált nyomást gyakorolni a Hamász iszlamista szervezet vezetőire.

A rádió közlése szerint Izrael ezentúl havonta mintegy százhúsz megawatt árammal többet ad át az enklávénak tizenöt millió sékel (mintegy 1125 millió forint) értékben, amely így mostantól naponta nyolc órára biztosítja a lakosság ellátását.

Június óta a csökkentések nyomán csak napi három-négy órában jutottak áramhoz az övezetben élők, mert a Palesztin Hatóság az addigi negyvenről huszonöt millióra csökkentette a gázai áramszámlát, amit az Izrael által beszedett importvámokból fizet.

Októberben a Palesztin Hatóságot vezető és Ciszjordániát kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom politikai megbékélésről szóló megállapodást kötött riválisával, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista palesztin szervezettel.

Izrael és a Hamász között nincs semmiféle hivatalos kapcsolat, de az izraeli elektromos művek szerelői ha szükséges, akkor a Hamász felügyelete alatt végeznek karbantartó munkálatokat az övezet területén.

Szerző

Kövér szigorú

Rekord összegű büntetést szabott ki a házelnök tavaly az ellenzéki képviselőkre. Tizenkilenc alkalommal büntetett, mindent megtorolt, amit lehetett: táblák felmutatását, bekiabálást, szirénás tiltakozást. De természetesen kissé szelektív hallása volt az ilyen ügyekben, hiszen ha a kormánypárti padsorokban szabadultak el az indulatok, ha a fideszes képviselők kiabáltak, tapsoltak bele az ellenzéki felszólalásokba, jó esetben egy dorgálással beérte. De ismerjük Kövér nézeteit: ha az ellenzéki politikusoknak nem tetszik a parlamenti "úthenger" durvasága, akkor "munka helyett sokszor inkább bohóckodnak". Az ellenzék csak kerékkötő az "ő házában", ezért nagyon jól el tudná képzelni a fideszes demokráciát bármilyen - de főleg baloldali - ellenzék nélkül is.