Előfizetés

Meghalt Soros György édesanyjának megmentője

Publikálás dátuma
2018.01.06. 13:32
FOTÓ: Shutterstock
Életének 111. évében szombaton reggel örökre elaludt Brandeisz Elza, a Világ Igaza címmel kitüntetett egykori mozgásművész, Sorosék megmentője, Sopron legidősebb, köztiszteletben és sokak szeretetében élt polgára - írja a Kisalföld.

Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született Budapesten. Olyan polgári család tagjaként nőtt fel, ahol értéke volt a könyvnek, a fejlődni tudásnak, a tájékozottságnak és a hitnek. Fiatal lányként előadásokra járt, sok minden érdekelte, ám végül a mozgás mellett kötelezte el magát.

A híres Kállay Lilinél tanult, államilag engedélyezett okleveles tanárnőként tanfolyamokon tanította meg a hozzá járókat a mozgás szeretetére, az egészséges életformára, a test és a lélek harmóniájára. Neve fennmarad a művészi tornában is; ma is tanítják egyedülálló, nehéz, speciális fordulatát, a Brandeisz-ugrást.

Brandeisz Elza bátorságát, keresztény emberhez méltó tettét Izrael is elismerte. A holokauszt idején tanúsított bátor helytállásáért "A haza barátja" és "A világ igaza" kitüntetést is megkapta, Jeruzsálemben pedig már terebélyes fává nőtt a bátorságát jelképező csemete. Elza néni a háború után Vörösberényben tanított, majd egy régi kedves ismerős, Storno Gáborné hívására telepedett le Sopronban, de gyakran visszatért a Balaton-partra. Ha valaki ma meglátogatja a vörösberényi iskolát, egy emléktáblát talál a modern épületen, rajta Brandeisz Elza nevével. Ennek is története van: az iskolások évekig szükségépületekben tanultak, később pedig úgy látszott, Vörösberény iskola nélkül marad. Erről értesülvén Elza néni nagy elhatározásra jutott: pénzt kért Soros Györgytől. Életében először és utoljára – egy iskolára. Az alapkövet együtt, kéz a kézben helyezték a földbe: a multimilliomos pénzember és a bátor tanítónő."

Hegyeshalom bedugult

Publikálás dátuma
2018.01.06. 13:14
MTI Fotó: Krizsán Csaba
A megnövekedett forgalom miatt hat kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton.

Füves Tamás elmondta, hogy a várakozási idő mintegy egy óra. A rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy az autópálya érintett szakaszán fokozott figyelemmel közlekedjenek, indulás előtt pedig a rendőrség honlapjának Határinfo oldalán tájékozódjanak a választott határátlépési pontoknál szükséges várakozási időről.

Nemzetgyalázás bűzbombákkal

Publikálás dátuma
2018.01.06. 11:00

Az ismeretlen tettesek éppen a Himnusz eljátszása alatt hajították el a bűzbombákat, tehát nemzetgyalázást is elkövettek

Az Abbázia-kávéház tulajdonosa kedden délben az ügyészségen ismeretlen tettesek ellen följelentést tett a magyar állam megbecsülése ellen, elkövetett vétség címén. A följelentés szerint az „ismeretlen" tettesek éppen a Himnusz eljátszása alatt hajították el a bűzbombákat, tehát nemzetgyalázást követtek el.

Steier elmondotta azt is, hogy a merénylet folytán a vendégek egy része eltávozott a kávéházból, úgyhogy mintegy 2000 pengős kárt szenvedett és ezért kártérítési pört is indít a bűzbombások ellen, keresetében azonban eszmei kártérítés címén mindössze egy aranypengőt követel.

Ezenkívül azonban számtalan más kártérítési pör is indul a merénylők ellen. A bűzbombák okozta pánikban ugyanis igen sok vendégnek különböző holmija megrongálódott vagy elveszett és ezek a vendégek most polgári pör útján kérik káruknak megtérítését. De pört indítanak az ápolási költségek erejéig azok is, akik a merénylet folytán megsérültek.

A főváros ugyancsak vizsgálatot indított a merénylők vezetőjének, Hann Henriknek az ügyében.

Népszava 1937. január 6.