Előfizetés

Messi-szerződés - Előkerült a titkos záradék!

Publikálás dátuma
2018.01.05. 14:43
FOTÓ: XAVIER BONILLA / NURPHOTO
Robbant a bomba. Ha Katalónia függetlenedik, és a Barcelona nem szerepel az európai top-bajnokságok valamelyikében, a klub kénytelen lesz elengedni Lionel Messit, a csapat szupercsillagát. A Messi-szerződés titkos záradékát az El Mundo szellőztette meg. 

Novemberben föllélegzett a futballvilág: Messi 700 millió euróért 2021-ig aláírta szerződését a katalán klubnál, biztosítva ezzel a továbbra is várható sikereket.

Az El Mundo (madridi) napilap most arról írt, hogy a szerződés titkos záradéka kellemetlen meglepetéseket tartalmaz a függetlenségre vágyó Katalónia számára. Messi ugyanis minden következmény nélkül elhagyhatja a klubot, ha a négy európai topligában (angol, német, spanyol, francia) nem tudnak neki játékjogot biztosítani.

Ez durván leegyszerűsítve azt jelenti, hogy amennyiben Katalónia elszakadna Spanyolországtól, és a Barcelona nem szerepelne a La Liga csapatai között, automatikusan életbe lépne a szerződésben kikötött klauzula. 

A Barcelona tavaly novemberben úgy írta alá a szupersztárral a szerződést, hogy nem készült ilyen fejleményekre. De a jelek szerint Messi ügyvédei éberen őrködnek a játékos jövője fölött. Így a labdarúgás történetének talán legeredményesebb gólvágójának, aki csak felnőtt világbajnok nem volt, azon kívül minden mást elnyert, lesz mit a tejbe aprítani akkor is, ha Katalónia az önállóságot választaná. 

Messi 10 legszebb gólja 2017-ből, angol kommentárral.

 

Andrassew-nap a Spinoza Színházban

Publikálás dátuma
2018.01.05. 10:22
Ő kapta meg első ízben, 2006-ban a Népszava által alapított Fejtő Ferenc-díjat
Idén január 15-én lesz az Andrassew-nap a Spinoza Színházban. Ekkor emlékeznek meg barátai és tisztelői Andrassew Iván halálának harmadik évfordulójáról - írják közleményükben a szervezők. 

Ivánt sokan szerették, amiért íróként, publicistaként, riporterként, polgárjogi aktivistaként egyaránt a tisztességes cselekvés lehetőségeit firtatta. Az emlékének ápolására alakult társaságunk, ezért minden évben kitüntet valakit, aki ugyancsak ezt az utat járja. Ő választhat egy példányt Andrassew legendás sámligyűjteményéből. 

Ő kapta meg első ízben, 2006-ban a Népszava által alapított Fejtő Ferenc-díjat

Ő kapta meg első ízben, 2006-ban a Népszava által alapított Fejtő Ferenc-díjat

Tavaly a felelős polgári magatartás egyik fő támaszát, a nyilvánosságot igyekezett megroppantani a hatalom, akkor Scipiades Erzsébet újságíró volt a díjazottunk. Napjainkban a civil egyesületek, szervezetek, mozgalmak vannak soron, ezeket próbálja meg ellehetetleníteni, lejáratni a kormány. Ezért döntöttünk úgy, hogy ez alkalommal a Sámli-díjat is egy civil szervezet kapja.

Az idei emlékest programja is a polgári kiállás jelentőségét és lehetőségeit kívánja bemutatni.

Ennek szellemében hívtunk meg vendégeket egy pódium-beszélgetésre. Ezen részt vesz Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Jámbor András újságíró, blogger, a Kettős Mérce Egyesület vezetője és Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Alapítvány elnöke. A beszélgetést Czene Gábor, a Népszava főmunkatársa moderálja.

Péterfy Gergely folytatja tavalyi virtuális beszélgetését Andrassew Ivánnal, amelyben az író Péterfy mai élményei alapján reagál a publicista Andrassew írásaira, szövegeire. Idén két kiváló, a közelmúltban elhunyt újságíró (Bächer Iván és Megyesi Gusztáv) is bekapcsolódik a különleges társalgásba. A Sámli díjat Sárközi Tamás professzor, az Andrassew Iván emlékét őrző ársaság tagja adja át.

Nyáron már foroghat a Downton Abbey-film

Publikálás dátuma
2018.01.05. 06:48

Elkezdődött a Downton Abbey-tévésorozat nyomán készülő játékfilm forgatásának előkészítése - értesült a The Daily Telegraph a sorozat egyik szereplőjétől. A forgatási helyszínül szolgáló Highclere kastélyt a május 30 és július 7. közötti időszakra foglalták le. Phyllis Logan, aki a történelmi drámaszériában Mrs. Hughest, a házvezetőnőt alakítja, a napokban beszélt arról, hogy a producerek felvették a kapcsolatot a Downton Abbey színészeivel, hogy időpontot egyeztessenek velük a film forgatásához. A széria néhány évadát a Story 4 televízión követhették a magyar nézők.