Előfizetés

Két orosz televízióst kiutasítottak Lettországból

Kiutasítottak egy orosz televíziós tudósító-házaspárt az elmúlt két napban Lettországból - közölte csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.

Oleg Kurlajevet, a moszkvai önkormányzat tulajdonában lévő TV Centr országos csatorna tudósítóját szerdán toloncolták ki a balti államból, Olga Kurlajevát, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) által birtokolt Rosszija 24 hírcsatorna tudósítóját pedig csütörtökön szólították fel arra, hogy 24 órán belül hagyja el Lettországot.

Kurlajeva a Rosszija 24-nek elmondta: a férjéhez hasonlóan azzal vádolják, hogy veszélyt jelent Lettország biztonságára. Beszámolója szerint a határőrség ugyanazon munkatársai keresték fel őt csütörtökön a szállodában és szólították fel a távozásra, akik Kurlajevet kedden elszállították. A TV Centr korábban arról számolt be, hogy a lett hatóságok közölték: 2015-ben megtiltották Kurlajev számára a beutazást. Ennek okát nem közölték, de elrendelték az orosz televíziós újságíró kitoloncolását. (MTI)

Izrael nyomozást indít egy agyonlőtt palesztin tüntető ügyében

Az izraeli hadsereg katonai rendészetének nyomozó osztálya vizsgálatot indít egy amputált lábú, december közepén fejbe lőtt palesztin tüntető ügyében - jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A hadsereg korábbi vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy december 15-én nem vetettek be éles lövedékeket a gázai határon erőszakosan tüntető palesztinok, s köztük Ibrahim Abu Turaja ellen, és nem lehet meghatározni a férfi halálának okát.

Azonban a Gázai övezetből olyan információkat adtak át, melyek alapján mégis bűnügyi nyomozás megindítása mellett döntöttek. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményben tudatta, hogy a kerekesszékes Ibrahim Abu Turayát a gázai határ mentén fejbe lőtték az izraeli biztonsági erők december 15-én. Arra a napra "harag napját" hirdetett a Hamász iszlamista szervezet az ellen tiltakozva, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és számos erőszakos incidens történt az enklávé határánál. A palesztinok kövekkel dobálták a túloldalon állomásozó izraeli katonákat és megpróbálták áttörni a határkerítést.

A palesztinok állítása szerint a kerekesszékes Turaját egy mesterlövész lőtte fejbe, de az izraeli hadsereg tisztjei arra utasították a katonákat, hogy szükség esetén az erőszakosan tüntetők hangadóinak alsó testrészeire célozzanak. "Nem irányoztak éles lövedéket Abu Turaja felé. Nem lehet meghatározni, hogy sérülését egy tömegoszlató fegyver okozta, vagy más okból halt meg"- állította egy korábbi katonai közlemény, és hozzátette, hogy a tüntetők robbanószerekkel, kövekkel, és a határ felé gördített égő gumiabroncsokkal tiltakoztak, "hogy kárt okozzanak a katonákban és a biztonsági infrastruktúrában".

A fényképfelvételek és a tanúvallomások szerint a huszonkilenc éves Turaját azon a napon kerekesszékével a határhoz tolták, ahol a széket elhagyva megpróbált tovább kúszni a kerítés felé. Turaja a 2008-as Öntött ólom hadművelet idején egy izraeli légicsapásban vesztette el mindkét lábát, s ez után szélvédőmosásból élt. A Gázából kapott új adatok Abu Turaja boncolásából származnak, s társai szerint az izraeli biztonsági erők okozták a halálát. Az izraeli hadsereg szabályai szerint ha izraeli tűz öl meg egy nem egyértelműen terrorista palesztint, például egy fegyvertelen tiltakozót, akkor a katonai rendészetnek azonnal nyomozást kell indítania. (MTI) 

A "papagáj úrral" beszélgetett Juhász Péter (videó)

Publikálás dátuma
2018.01.04. 12:16
Forrás: Juhász Péter Facebook-oldala
Juhász Péter a régi beidegződések szerint kérdéseket tett fel az Állami Számvevőszék kommunikációs igazgatójának, válaszokat remélt tőle. Horváth Bálint látszólagos erőlködés nélkül, önmagát ismételve igyekezett leszerelni az Együtt elnökét. A pár perces közjátékról videó is készült, minden másodperce kincs - írja a hvg.hu.

Találkoztam az ÁSZ papagájával, a papagájok ászával - írta Facebook-oldalán Juhász Péter azt követően, hogy az Állami

Forrás: Juhász Péter Facebook-oldala

Forrás: Juhász Péter Facebook-oldala

Számvevőszék előtt tartott szerdai sajtótájékoztatója után szemtől szemben kérdezte a szervezet munkatársát.

Vagyis kérdezte volna, ha Horváth Bálint érdemben válaszolt volna Juhász kérdéseire. Például arra, hogyan lehetséges, hogy azért akarják megbüntetni az Együttet, mert állításuk szerint támogatásként könyvelték el egy párttag befizetését.

Juhász hangsúlyozta: arról nem lehet az ÁSZ-nak információja, hogy ki párttag és ki nem az, ez ugyanis különösen védett személyes adat, aminek jogtalan kezelése bűncselekmény.

Ha nem tudnak róla, hogyan alapozhatnak erre az információra jogszerűen, a törvényeknek megfelelően büntetést? - tette fel a kérdést az Együtt elnöke.Horváth válasza: "Az Állami Számvevőszék a törvények betartásával végzi a munkáját."

A szóvivő annyira megkedvelte ezt a mondatot, hogy egymás után többször is elmondta. Valahogy így.