Előfizetés

A családokat félti az LMP

Ha a tavaszi parlamenti választáson nem történik korszakváltás, akkor a családokat a lecsúszás fenyegeti- hangzott el az LMP sajtótájékoztatján.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője leszögezte: a kormány a családügyi és szociális államtitkársága is kudarcot vallott, a népességfogyás visszafordításában, illetve a szegénység felszámolásban sem tudnak eredményeket felmutatni. Még mindig 60 ezer bajba került devizahiteles családot fenyeget a kilakoltatás, 2011 óta duplájára nőtt a dolgozó szegények aránya, a 18 éven aluli gyermekek közel harmada szegénységben él, a három vagy több gyermeket nevelők harmada, míg az egyszülős családok több mint fele él szegénységben, a társadalmi kirekesztéstől fenyegetve. 

Az LMP ezen elsősorban egy olyan többkulcsos, igazságos személyi jövedelemadóval segítene, amely a kereső családok 90 százalékánál több bért hagyna - fejtette ki a politikus, példaként említve, hogy elképzeléseik valóra váltása esetén a minimálbér havi nettó 26 ezer, az átlagbérek pedig havi nettó 36 ezer forinttal emelkednének.

Kanász-Nagy Máté szólt arról is, hogy olyan családpolitikát folytatnának, amely minden családot segítene, a rászorulókat pedig kiemelten támogatná. Az LMP ennek érdekében a családi pótlékot 30 százalékkal növelné, az egyszülős családok pedig ennél is magasabb, 40 százalékos növelésre számíthatnak, és a családi adókedvezményüket is megdupláznák.

Az LMP szóvivője kérdésre válaszolva megerősítette, az LMP továbbra is nyitott együttműködni minden olyan párttal, amely "korszakváltásban, a 21. század eljövetelében" érdekelt. Kanász-Nagy Máté azt mondta, a Jobbikot jelenleg nem tartják ilyen pártnak, és mindaddig nem is fogják, amíg nem tisztázza "súlyos identitásválságát", vagyis azt, hogy "kik is ők valójában és mit akarnak".

"Rendkívüli állapot a kormányzati fejekben"

Az Együtt vizsgálatot rendelne el a gyerekkort militarizáló kormányzati agyak kezelésére - írja közleményében Hajdu Nóra, a párt alelnöke.

A NATO szintjén is cáfolták azt a kormányzati álinformációt, hogy "NATO-kötelezettség" lenne az iskoláktól és óvodáktól úgynevezett Honvédelmi Intézkedési Tervet kérni. Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke szükségállapotot hirdetne ki annak érdekében, hogy azokat a kormányzati agyakat, amelyekben megszületett annak gondolata, hogy a kréta-, tanszer- és fűtés nélküli iskoláknak a következő félévben saját Honvédelmi Intézkedési Tervet kell írniuk, azok sürgősen kezelésre kerüljenek. Hajdu Nóra szerint semmilyen terrorfenyegetés nem indokolja azt, hogy iskolaigazgatóknak és óvodavezetőknek testületileg Honvédelmi Intézkedési Terveket kelljen írniuk a gyermekek tanítása helyett. Az Orbán-kormány militarizáló ötletével nem csak gyűlöletkeltő kommunikációs kampányát hirdeti az oktatási intézményekben, hanem a gyermekeket körülvevő környezetet is militarizálja. Oktatási fejlesztések helyett lőtér-politikát folytató oktatási szemlélet megakadályozása végett Hajdu Nóra ezúton fel szólítja a kormányt, vonja vissza a rendkívüli állapotra vonatkozó akcióterv elkészítésére vonatkozó utasítását, és hagyjon fel az iskolák militarizálásával! Az ötletgazda kormányzati politikusok további gyűlöletkeltő ötletarzenáljának csillapításához az Együtt az érintetteknek minden orvosi segítséget megad - zárul az Együtt közleménye.

Ujhelyi: ingyenes vonatbérletet minden magyar fiatalnak!

Többezer magyar fiatal vonatozhatja majd körbe ingyen Európát az idei évben, köszönhetően annak, hogy az általam elsőként felkarolt ingyenes InterRail-bérletprogram költségvetését megtöbbszörözte az Európai Parlament. Ez sokunk munkájának eredménye, de mindannyiunk sikere - írja közleményében az MSZP EP-politikusa.

Két német fiatal aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer szorgalmazta elsőként, hogy minden 18. éves európai fiatalnak alanyi jogon járjon egy ingyenes InterRail-bérlet, amellyel körbeutazhatják Európát, közben pedig új ismeretségeket és új tudást szerezhetnek. Mentorként támogatva az ötletet elsőként nyújtottam be kidolgozott pilot-programot ezzel kapcsolatban az Európai Bizottsághoz. A kezdeti nehézségek és politikai ellendrukkerek ellenére végül sikerült áttörni a bürokratikus falakat és tavaly tesztüzemként elindult a program.

A próbafázisban még csak két és félmillió eurós keretből gazdálkodhattunk, ekkor a néhány ezer európai fiatalból valamivel több, mint félszáz magyar élhetett a lehetőséggel. Számuk a 2018-as évben megsokszorozódik, köszönhetően annak, hogy idén már 12 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre. Az MSZP EP-képviselőjeként azon leszek, hogy minél több magyar fiatal számára jelentsen kiemelkedő élmény- és tapasztalatszerzési lehetőséget a program. 

 A jelenlegi magyar kormány egyszerű döntéssel támogathatná az ügyet, sőt, elsőként csatlakozhatna hozzá intézményi szinten és szélesíthetné ki az érintettek körét minden 18. születésnapját ünneplő magyar fiatalra. Ahhoz, hogy 2018-ban minden ebben az évben nagykorúvá váló magyar fiatal ingyenes InterRail-bérletet kapjon, alig több mint 9 milliárd forint szükséges. Ez kevesebb, mint fele a kormányzati "lőtér-program" költségvetésének, és alig egynegyede annak az összegnek, amit a magyar kormány a tavalyi év utolsó napjaiban még magyar és határon túli focicsapatoknak ajándékozott közpénzből.

Míg egyes populista vezetők gyermekkori álmuk megvalósításaként saját maguknak építenek uniós pénzből kisvasutat, addig mi, felelősen gondolkodó európai demokraták az unió és a vasútközlekedés támogatásával minden fiatal számára megnyitjuk Európát. Az ingyenes vonatbérlet programja a példa arra, hogy a hazafias érdekképviselet és az értékvezérelt európaiság nem hogy ellentétes, hanem kiegészítői egymásnak - írja a dokumentumban Ujhelyi István.