Donald Trump Kim Dzsong Unnak: az enyém nagyobb!

Publikálás dátuma
2018.01.03. 10:42

Az én atomrakéta indítógombom nagyobb és erősebb, mint a tiéd, sőt még működik is - ezt felelte a közösségi hálón Donald Trump, az észak-koreai diktátor újévi fenyegetéseire. 

Kim Dzsongun január 1-én, az állami tévében sugárzott köszöntőjében azt mondta: az Egyesült Államok azért nem meri megtámadni a kommunista országot, mert tudja, hogy Phenjan bármikor atomháborút robbanthat ki - írja az euronewsA mostani szócsata hatására a szöuli kormány párbeszédet kezdeményezett északi szomszédjával, hiszen egy hónap múlva - a két Korea határától mindössze 40 kilométerre - kezdődnek a téli olimpiai játékok. 

"Kína támogatja, hogy Észak- és Dél-Korea lépéseket tegyen a megbékélés felé és megkezdje a félszigeten található atomfegyverek leszerelését" - mondta a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint viszont addig nincs miről beszélni, amíg Phenjan atomcsapással fenyegetőzik.

"Azzal tárgyal Észak-Korea, akivel csak akar, de az Egyesült Államok addig semmilyen megegyezést sem ismer el, amíg be nem szünteti nukleáris programját" - szögezte le Nikki Haley.

A két Korea vezetői 2015 óta először ülhetnének tárgyalóasztalhoz, Phenjan azonban még nem közölte, hogy hajlandó-e részt venni az egyeztetéseken.

Szerző

Tragédia Olaszországban - Hat halott, köztük két kisgyerek

Publikálás dátuma
2018.01.03. 10:25
Forrás: Euronews videó
Drámai kimenetelű baleset történt Olaszország északi részén, az A21-es autópályán Brescia és Torinó között, Manerbio közelében. Négy felnőtt és két kisgyerek halt meg, amikor két teherautó és egy személykocsi összeütközött - informál az Euronews.

Az egyik, homokot szállító teherautó hátulról  belerohant a személyautóba, az ettől nekicsapódott a másik teherautónak, egy tartálykocsinak, ami kigyulladt. A tűzoltók egy másik baleset mentésén dolgoztak ugyanannak az autópályának egy közeli szakaszán, úgyhogy percek alatt odaértek, de a személyautó utasain és az egyik teherautósofőrön már nem tudtak segíteni.

Szerző

Embercsempészettel vádolják a Csíki Sör tulajdonosát

Publikálás dátuma
2018.01.03. 09:39
A Csíki sör bódéja a Millenárison - Forrás: Csíki sör/Népszava
A Magyar Nemzet tudomására jutott: Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát embercsempészet miatt keresik az Amerikai Egyesült Államokban.

A lap birtokában lévő periratok szerint Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogta el a rendőrség, amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. Utóbbiak állampolgársága nem derült ki a periratból, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

A tettenérés után Lénárdot letartóztatták, a lányok tanúk lettek, ugyanakkor gyanúsítottak is tiltott határátlépés vétségéért. Lénárd ügye súlyosabb bűncselekménynek számít, mivel külföldiek becsempészésével és utaztatásával vádolták meg. A férfi amerikai állampolgárságú menyasszonya februárban kifizette az ötvenezer dollárnyi (13 millió forint) óvadékot. Szabadlábra helyezése után azonban Lénárd András eltűnt az Egyesült Államokból. Ügyvédje 2001. június 13-án arról tájékoztatta a bírót, hogy védence Kanadában tartózkodik, és sem most, sem a jövőben nem kíván megjelenni a bíróság előtt. A bíró azonnal letartóztatási parancsot adott ki a féfi ellen, annak nincs nyoma a periratban, hogy később esetleg ezt visszavonta volna.

Lénárd András azóta Csíkszeredában él amerikai feleségével.Emlékezni nem akar, azt mondta: rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen gondol vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

Bezárt Budapesten a Székely bolt
Az Aulich utcai Székely Bolt Facebook-bejegyzésben tudatta vásárlóival, hogy bezárja kapuit - vette észer az Index. A posztban nem indokolták a döntést, csak annyit közöltek, hogy végleg bezárnak, és megköszönték a vásárlóknak az eddigi bizalmat. 

Szerző
Frissítve: 2018.01.03. 12:47