Az amerikai álom fellegvára

Publikálás dátuma
2018.01.03. 06:40
Walk of Fame - 2500 híresség neve olvasható rózsaszín gránitcsillagokba vésve Fotók: Shutterstock
Népessége szerint Los Angeles az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa, jelentős gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztatóiparának egyik legjelentősebb városa.

Los Angeles városa számos önálló kerületre oszlik. A legtöbb kerület neve azokból a falvakból származik, amelyeket bekebelezett a növekedése során. Igazi világváros, ahol a Föld egyik legnagyobb és legsokszínűbb közössége él békében, szeretetben. Nem csoda, hogy az emberek ennyire pozitívak, hiszen az év legnagyobb részében reggeltől estig tartó napsütés jellemző a környékre. Ki ne érezné jól magát a pálmafák között, közel az óceán partjához, állandó verőfényes napsütésben?

Az angyalok városát egyben a világ szórakoztatóipari fővárosának is tartják. A belvárostól nem messze lévő Hollywood városrész neve világszerte egyet jelent a filmgyártással. A repülőterén nem nehéz elcsípni egy-egy sztárt, hiszen a hollywoodi színészektől kezdve az ismert zenészekig és politikusokig mindenki megfordul a helyszínen. Épp ezért a lesifotósok egyik kedvenc terepe. Egy ideje kevesebb munkájuk lett, hiszen megnyílt a Private Suite nevű új terminál, amely a gazdagok és híresek repülését teszi stresszmentessé. Ettől függetlenül érdemes résen lenni, hiszen nem biztos, hogy minden celeb kifizeti a nyugalom borsos árát.

A legtöbb turista arról számol be, hogy a városban nem elég csupán egy hetet eltölteni, hiszen ennyi idő legalább kell ahhoz, hogy felvegyük a hely ritmusát, hogy felfedezzük a környéket és hozzászokjunk a távolságokhoz, melyek miatt mindenképp ajánlott autót bérelni. A tájékozódáshoz a GPS elengedhetetlen kellék, és fontos, hogy a napunkat előre megtervezzük, hogy ne a bérelt autóban töltsük időnk nagy részét.

A Downtown Los Angeles belvárosa, hatalmas felhőkarcolókkal és rengeteg útszakasszal, ahol csúcsidőben gyakran araszolnak dugókban az autók. A környék nem kifejezetten a felemelő hangulatáról és a biztonságról ismert. Érdemes odafigyelni értékeinkre, de nem veszélyesebb Budapestnél.

A Sunset Boulevard az egyik leghíresebb utca, mellyel párhuzamos a Santa Monica Boulevard, valamint a Hollywood Boulevard. Utóbbi ismert a Kínai Színházról, ami előtt megtekinthetjük a hírességek láb- és kézlenyomatait. Neves szállodák és vendéglők találhatók itt. Néhány étteremben még azoknak a hírességeknek a fotóit is kirakják, akik már jártak ott. Turistacsalogatóként egész jól működik ez az ötlet. A színház közelében a mérföld hosszú Walk of Fame járdán több mint 2500 legenda neve olvasható a rózsaszín gránitcsillagokba vésve. A Hollywood Boulevard középső részén, a Hard Rock Cafe szomszédságában található a Dolby Theatre. Ez az Oscar-díj átadás helyszíne.

A csillagokon kívül talán még a hírességek házai a legnépszerűbbek, de ezekre a helyekre nem nagyon lehet belesni, mivel hatalmas sövények takarják el az épületeket. A legtöbbször csak kedvelt sztárunk kerítését láthatjuk, de kapható remek térképek, ha valaki inkább sétálva kukkolna.

A legtöbb turista számára a legnépszerűbb helyek közé tartozik Disneyland, ahová a vidámparkon belül már szállodákat is építettek azoknak, akik több napra érkeznek.

A világ legnagyobb, 170 hektáros filmstúdiója, a Universal Stúdió szintén kedvelt turistaközpont. Érdekesség, hogy korábban baromfitenyésztőként üzemelt a hely. Ma már turisták is betérhetnek ide, akik kipróbálhatnak különböző szimulációkat, de még King Kong is eléjük toppanhat. Az egyik legkedveltebb a Vissza a jövőbe speciális effektekkel dúsított időutazás szimulációja, illetve a Jurassic Park dzsungeltúra dinoszauruszokkal.

A strandos, pálmafás tengerparti szakaszok a kaliforniai érzés csúcspontjai. Malibuban élnek a gazdag celebek, akiknek saját partszakaszaik is vannak, és természetesen mesébe illő villáik. A környék legnépszerűbb strandja a Zuma Beach, amelyet hétvégenként több mint 800 000 ember keres fel. A szörf szerelmesei inkább a Surfrider Beach és Malibu Lagoon gyakran látott vendégei.

A környék híres látványossága Santa Monica Pier, mely alternatív hangulatával, festett-lovas körhintájával, karneváli látványosságaival magával ragadja a turistát. Santa Monica híres utcája a Third Street Promenade egy nyüzsgő sétálóutca utcazenészekkel, árusokkal, üzletekkel, bárokkal és kávézókkal.

Szerző

Teherán fuldoklik a szmogtól

Az iráni fővárost folyamatos szmogtakaró fedi, hétszer annyi egészségre káros részecske van a levegőben, mint amennyit még elfogadhatónak tekint a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet szerint most Teherán levegője a legrosszabb Delhi után a világ nagyvárosai közül. Igaz, ebben a vizsgálatban Kína nagyvárosai valamilyen ok miatt nem szerepelnek, pedig ott sem lehet levegőt venni.

Szerző
Témák
WHO szmog Teherán

Lengyel lista a bűnelkövetőkről

A lengyel igazságügyi minisztérium az interneten tette közzé mintegy 800, szexuális erőszak miatt elítélt személy adatait. Az adatbank a tárca honlapján érhető el – közölték Varsóban. A listán a legveszélyesebb elkövetők neve, születési és lakhelye, valamint fényképe látható. Elsősorban a kiskorúakat bántalmazókról van szó. A listát folyamatosan frissítik. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter azt közölte, a cél, hogy jobban ellenőrizzék a bűnelkövetőket.

Szerző