Előfizetés

Újabb különös egybeesések a Kósa család érdekeltségei között

Batka Zoltán, Sarkadi Nagy Márton
Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:03
Népszava fotó
Noha Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hivatalosan nem bukkan fel a felesége és édesanyja gyanús cégvásárlásai körül, egyre több különös egybeesésre derül fény. A két eset ugyanis egy pénzügyi kapcsolat miatt sem független egymástól – tudta meg lapunk.

A történet megértéséhez érdemes felidézni: mint azt a Népszava kiderítette, a miniszter felesége, Porkoláb Gyöngyike idén márciusban 6 millió forintos áron szerezte meg a Tócó-Pece Kft.-t, miközben a cégnek a 2016-os beszámolója szerint 140 millió forintos vagyona volt. (Kósa szerint a cég nem ért többet a vételárnál a társaság hitelei miatt, ugyanakkor ezt a politikus kérésünk ellenére sem kívánta semmivel igazolni. Az említett beszámoló szerint viszont 2016 végi állapot szerint a vagyon fedezetéül javarészt nem hitel, hanem a cég ekkor 116 milliós saját tőkéje szolgált). A Tócó-Pecét a miniszter régi ismerőse, Fiák István alapította, tőkésítette fel és adta el: az ügyvéd volt a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek létrehozásának az egyik fő lobbistája, miközben idén májusban éppen Kósa nyújtotta be az ezt lehetővé tevő jogszabály-módosítást.

Most azt derítettük ki, hogy ezt az esetet pénzügyi kapcsolat köti Kósáék gyanús cégügyeinek másik szálával. 2015 végi adatok szerint ugyanis a Tócó-Pecének tartozott az a vállalat, ami a miniszter édesanyjának hirtelen gazdagodásához kötődik.

A ma 82 éves anyuka, a nyugdíjazását megelőzően védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin két éve vásárolta be magát a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-be. A Méker elődjének tekinthető, és a Kósáékkal rokon Szilágyi família érdekeltségébe tartozó Szalka-Pig Kft. ekkoriban felszámolás alatt állt. Kósáné megjelenése után a Mékerbe ismeretlen eredetű friss pénz került, és úgy vette át a több százmilliós értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel. Eközben tűnt fel a disznós cég környékén az ekkoriban még Fiák érdekeltségébe tartozó Tócó-Pece. A Szalka-Pig a felszámolásból épphogy kilábalva, 2015 végén arról számolt be: 1,7 millióval tartozik az ügyvéd cégének.

Végül Kósa Lajos édesanyja egy sertéstelep felével lett gazdagabb. A Méker Kft. másik fele tulajdonrészén a Szilágyi-család két tagja osztozik, miközben a vállalkozás tavaly 30 milliós tiszta profitot ért el. A céget a mindenhol felbukkanó Fiák István képviseli cégbírósági ügyekben.

A miniszter hallgat
Az ügyben újból megkerestük Kósa Lajost, aki a korábban kiadott rövid közleményen túl egyetlen kérdésünkre sem válaszolt. Ezúttal már úgy vélte: "Nem közszereplő magánemberek magán ügyleteiről nem áll módomban nyilatkozni, és nem is lenne helyes."Így lopnak ők - Mutyikalendárium

Publikálás dátuma
2017.12.30. 06:00
ELÚSZTAK Az úszó világbajnokság egyre csak dagadó költségvetésének szimbóluma is lehetne a Duna Aréna, amely a tervezett 25 mill
Egymást érték a korrupció gyanús esetek, csodás kormányközeli gazdagodások, furcsa fejlesztések 2017-ben is. Összeállításunkban ezek közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.

Ott folytatták az évet a kormányközeli cégek, rokonok, barátok, ahol 2016-ban abbahagyták: 2017-et is betemették a korrupciógyanús ügyek, a hihetetlennek tetsző gazdagodások, a furcsán dráguló beruházások. A leggyakrabban emlegetett név Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesteré, akinek gazdagodása barátja, Orbán Viktor kurzusának köszönhető. Mészáros és barátai elégedetten pezsgőzhetnek, a felcsúti vállalkozó a Forbes magazin leggazdagabb magyarokat felvonultató listáján a 28. helyről a 8.-ra lépett elő, vagyonát pedig már 105,7 milliárdra becsülik. A felcsúti „zseni” munkássága a jéghegy csúcsa: az uniós pénzből épült fideszes vadászháztól az egyeseknek busásan fizető letelepedésikötvény-programon, az azeri feketekasszán át a befejezése után is százmilliókkal dráguló, 24 helyett végül úgy 140 milliárdba kerülő úszó-világbajnokságig megannyi gyanús ügylet rázta meg a közéletet. 

Csihuhuhu - Kisvasút Felcsúton Fotó: Molnár Ádám

Csihuhuhu - Kisvasút Felcsúton Fotó: Molnár Ádám

Január

Izsák fideszes polgármestere, Mondok József maga használja a 35 milliós EU-s támogatásból építtetett vadászpanziót – írta a 444.hu. Az ügyben több ellenzéki párt is feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult. A Miniszterelnökség június 19-én közölte, hogy Mondoknak vissza kell fizetnie a "Vadászház építése megnevezésű fejlesztésre" felvett támogatást, az ügyészség pedig novemberben vádat emelt a település polgármestere ellen.

Már jóval a pályázat kiírása előtt feltűnt a miniszterelnök veje egy szekszárdi közvilágítási projektben – derítette ki a Direkt36 egy idén nyilvánosságra került felvétel alapján. A felvételt készítő Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint az akkor még Tiborcz István által birtokolt Elios Innovatív Energetikai Zrt. 2014 májusában nyerte el a hétszázmillió forintos megbízást, de már 2012 nyarán azzal az ajánlattal kereste meg Szekszárdot, hogy elkészíti azt a két tanulmányt, amellyel a város indulhat majd a még ki sem írt közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton. A rendőrség az ügyben bűncselekmény hiányába zárta le a nyomozást.

Február

A felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor barátjához, Mészáros Lőrinchez közeli cég fizette ki azt a 3,2 milliárd forintot, amellyel a Cider Alma Kft. tartozott az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőháznak – tudta meg a Hír TV. A Cider Alma által összefogott cégcsoport a 444.hu szerint több szálon is Orbán Viktor rokonaihoz kötődik, feltűnt benne a miniszterelnök sógora és feleségének unokaöccse.

Nem európai uniós, hanem hazai költségvetési forrásból bővíthetik Bicske felé a felcsúti kisvasutat - értesült a döntésről a Népszava. Orbán Viktor falujának három megállós, mindössze 5,7 kilométer hosszú kisvasútja 800 millió forintból épült, 600 millió uniós támogatással épült.

A csarnok a szerződésben vállalt költségkereten belül készült el – jelentette ki Fürjes Balázs kormánybiztos a vizes vb-re épített, de még nem teljesen befejezett Duna Aréna februári átadásán. A létesítmény a tervezett 25 milliárd helyett 43 milliárdba került. Az arénát Orbán Viktor "kötélbarátja", a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. építette

Március

Tokaji borcéggel bővült Mészáros Lőrinc cégbirodalma. A felcsúti polgármester a bodrogkeresztúri Dereszla Sparkling-ot szerezte meg.

A kormány felfüggesztette az egyeseknek bombaüzletet jelentő letelepedési kötvényprogramot. Az ezt létrehozó törvényt még Rogán Antal terjesztette be 2012-ben, és az általa vezetett gazdasági bizottság döntött az államkötvény-forgalmazó cégek jóváhagyásáról. A konstrukció lényege, hogy kiszervezik az államkötvények értékesítését kormányközeli offshore cégeknek, amelyek mintegy 180 milliárd forintot kaszáltak ezen. A cégek jellemzően Rogán Antal, propagandaminiszterhez és Habony Árpádhoz köthetőek.

A vérplazma gyűjtő cégek között megjelent egy Tiborcz István érdekeltségeihez köthető vállalkozás – közölte Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki szerint nem sokkal ezután 7-8 ezer forintról 3500 forintra csökkentették a vérplazmát adóknak juttatható összeget. A politikus állítja, a vérplazmát felhasználó üzleti vállalkozások egy egységet akár 20-25 ezer forintért is el tudnak adni.

Április

Egy év után közölte az olimpiai pályázatot készítő Budapest 2024 Nonprofit Zrt., hogy Rogán Antal Pasa parki szomszédja, Csetényi Csaba Network 360 nevű cége szervezhette a fővárosi olimpiai pályázatot ünneplő fesztivált. Csetényi egy érdekeltsége korábban megkapta az olimpia hárommilliárd forintos értékre becsült reklámkampányát.

Május

Mészáros Lőrinc egy számítások szerint 273 millió forintot keres naponta, 11,4 milliót óránként, 200 ezret percenként. Ezt így magyarázta: „Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?” Ingatlanvagyona 34 elemből áll, noha készpénzben 100 milliója, takarékbetétben 10 millió forintja van.

Június

Szépen, de a megelőző évhez képest szerényebben teljesítettek 2016-ban a miniszterelnök családjához köthető bányatársaságok. A vállalkozások több mint 1,2 milliárd forint osztalékot fizettek tulajdonosaiknak. A cégek Orbán Viktor édesapjához, Orbán Győzőhöz köthetők.

Július

A balatonberényi nudista kempingtől a csődbement almádi szállodáig terjed Mészáros Lőrinc balatoni birodalma. Tucatnyi tóparti településre betette a lábát a milliárdos, aki a fideszes válaszadók szerint is Orbánnak köszönheti gazdagodását.

A bírósági papírok alapján rendkívül alacsony áron, 240 millió forintért juthatott hozzá a Figyelőhöz Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Az összeg azért is érdekes, mert az egyik névtelenséget kérő vevőjelölt azt mondta, a 240 milliónál jóval többet ajánlott.

Augusztus

Az Orbán Viktor barátjához, Garancsi Istvánhoz kapcsolódó Market Zrt. építheti a békásmegyeri vásárcsarnokot 5 milliárd forintért, amihez a III. kerületi önkormányzat hitelt vett fel.

2015 óta jogsértően és ingyen használta a főváros tulajdonában lévő villanyoszlopok reklámfelületeit a Garancsi István érdekeltségébe került ESMA nevű reklámcége. A főváros most 132 millió forint ellentételezést vár.

Szeptember

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. 1,26 milliárd forintért adott megbízást bizonylatkészítő rendszerének üzemeltetésére, számlázási rendszerének rendbehozatalára. A pályázat nyertese az Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. lett. A társaságnak Garancsi István üzlettársai, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter a tulajdonosa, akik Garancsival közösen jegyzik a Mobil Adat Kft.-t.

Október

Mészáros Lőrinc ugrotta a legnagyobbat a Forbes Magazin leggazdagabb magyarokat felvonultató listáján. A 2016-os 28. helyről a nyolcadikra lépett, 35,4 milliárd forintját megháromszorozta, 2017-ben 105,7 milliárdra becsülik vagyonát.

Az Andy Vajnához kötődő Avalue Befektetési Kft. lezárta a Lapcom Zrt. médicsoport felvásárlását. A tranzakcióval a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld, valamint ezek online kiadásai is Vajna érdekeltségébe kerültek. A nyomtatott lapok 140 ezer példányban jelennek meg.

A Mészáros Lőrinchez kapcsolódó Konzum-Opus csoportról egy befektetési konferencián azt állították, már 200 milliárd forint vagyont kezel, és további terjeszkedést tervez.

369 millió forintért hirdetett villát vásárolt a XII. kerületben, Kútvölgy határán a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és Tiborcz István családja. Az épület 11 szobás, 393 négyzetméteres, eklektikus stílusban épült, tartozik hozzá 1500 négyzetméter, ősfás, enyhén lejtős, intim kert, terasz, gyönyörű zöldövezeti panoráma és négy hálószobával kialakított önálló lakosztály is.

November

Az Andy Vajna érdekeltségében lévő Rádio 1 a Médiatanács egyedi engedélyével Szegeden kezdett adást sugározni a református egyházhoz tartozó Európa Rádió helyett, amely korábban elnyerte ugyanezt a frekvenciát.

A tízszázalékos elnöki keretet használt Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzatban, amikor még ő vezette a testületet. Egy belső vizsgálat szerint 2002-ben saját hatáskörben 24 millió forintról dönthetett, ám ennél 12 millióval többet, összesen 36 millió forintot osztott szét Farkas, aki ma miniszterelnöki biztos. Az Állami Számvevőszék ismeretlen tettes ellen feljelentést tett: többen ugyanazon számlák alapján, jogosulatlanul jutottak 1,9 milliós támogatáshoz.

December

A Magyar Labdarúgó Szövetséghez a 2017-18-as támogatási időszakra benyújtott sportfejlesztési programok közül a miniszterelnök futball-alapítványa kapta a legtöbb közpénzt. A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 2011 óta összesen 16,29 milliárd forintnyi tao-támogatáshoz jutott.

Kósa Lajos 82 éves, korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó édesanyja a család egyik távolabbi, mezőgazdász rokonától megvette egy sertéstenyésztéssel foglalkozó cég fele üzletrészét.

1,4 milliárd forintot kap a kormánytól az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, amelynek publikációit Mészáros Lőrinc adja ki és Habony Árpád munkatársa szerkeszti.

Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt cége, a Homlok Zrt. a Várda 2017 Kft.-vel építhet a MÁV-nak aluljárót a kisvárdai vasútállomás mellé 5,5 milliárd forintért.

A zsámbéki Zichy-kastély felújítását Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végezheti, a becsült 963 millió forint helyett 1,72 milliárd forintért.

A Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Opus Global által kezelt egyik magántőkealap, a Status Capital 17 százalékos tulajdonrészt szerzett a korábban az RTL Klubnak, idén már a TV2-nek műsort gyártó IKO Holding Kft.-ben, 17 százalékot a Habony Árpádot hitelező Tombor András Atmedia nevű reklámértékesítő cégében.

"Nehogy már a takarító adagolja a gyógyszert idős édesanyámnak!"

Publikálás dátuma
2017.12.29. 19:55

Emberhez méltatlan körülmények között élnek a patalomi szociális otthon idős lakói az egyik gondozott hozzátartozója szerint. A minisztérium vizsgálatot indított.

Gyógyszerhiány, túlhajszolt dolgozók, nem megfelelően ellátott idős emberek – egyebek mellett ez jellemzi a Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon patalomi részlegén kialakult körülményeket az egyik gondozott hozzátartozója szerint. "Amikor édesanyám bekerült az intézménybe, napokon belül kiszáradt, kórházba került. Az otthonból nem is hívtak, a kórház értesített, hogy bent fekszik. Az orvos azt mondta, nem kapta meg a megfelelő gyógyszereket" – olvasható a szakhatóságoknak is megküldött levélben.

A névtelenségbe burkolózó levélíró – aki attól tart, hogy ha beazonosítják, akkor az otthonban lakó édesanyján "állnak bosszút" – azt is nehezményezte, hogy nincs elég nővér és gondozó, miközben az otthonban több mint száz idős embert és pszichiátriai beteget kellene ellátni. Ráadásul a munkaerőhiány miatt hétvégenként a gondozónők takarítanak, mosogatnak, így még kevesebb idejük jut az idősekre, betegekre. A hozzátartozó szerint nyár óta romlanak a körülmények, egy helyi vezetőcsere után több dolgozó is felmondott. Volt példa arra is, hogy a fürdőszobát sem lehetett használni, a lakók büdösek, ápolatlanok voltak.

"Ezzel az erővel a takarítóra vagy irodai dolgozóra is rábízhatnánk a szeretteinket. De mi nem azért fizetünk, hogy a takarító vagy az irodai dolgozó adagolja ki a gyógyszert. Az intézmény állapota is katasztrofális. A szobák ocsmányak, a fürdőhelyiségek is. Édesanyám elmondta, történt olyan is, hogy a szobában a villanykapcsoló mellett folyt az emeletről a víz. De nem mer senki sem szólni, mert félnek, hogy az utcára kerülnek, így inkább csendben maradnak" – olvasható a levélben.

Mindez azért különös, mert a patalomi otthont néhány éve újították fel, 180 millió forintnyi uniós támogatásból. "A korszerűsítés révén az otthon lakói a korábbiaknál jóval kényelmesebb környezetben élhetnek, és jelentősen csökkennek az intézmény üzemeltetési költségei is" – állt az intézmény akkor kiadott közleményben. A levélíró ellenben azt állítja, az otthonnak csak az egyik felét újították fel, számos helyiség rendezetlenül maradt.

Kerestük az intézmény igazgatóját, Gárdonyi-Pál Lászlót, ám nem sikerült elérnünk, miként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségénél sem reagáltak megkeresésünkre. Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunkat úgy tájékoztatta, már vizsgálatot indítottak az ügyben, a részletekről csak annak lezárása után tudnak beszámolni.