A legtehetősebb emberek a világban

Publikálás dátuma
2017.12.29. 06:40
Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója került az első helyre, vagyona 99,6 milliárd dollárra emelkedett. Fotó: AFP/Mandel NGAN

A világ leggazdagabb emberei idén csaknem ezermilliárd dollárral növelték vagyonukat. A Bloomberg hírügynökség milliárdos indexében szereplő 500 legtehetősebb ember együttes vagyona 5300 milliárd dollár volt december 26-án, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 4400 milliárd dollárt.

Az első helyre Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója került, akinek a vagyona 34,2 milliárd dollárral 99,6 milliárd dollárra emelkedett. A második Bill Gates, Microsoft alapítója 8,89 milliárd dollárral 91,3 milliárd dollárra nőtt.

Az első tíz leggazdagabb ember közül hat amerikai, három európai és egy mexikói.

A legtehetősebb három európai közül a leggazdagabb az 500-as lista negyedik helyén álló spanyol Amancio Ortega. Az Inditex textilipari konszern és a Zara ruházati áruházlánc alapítójának a vagyona idén 3,4 milliárd dollárral 75,5 milliárd dollárra emelkedett.

Az ötszáz leggazdagabb ember közül 38 kínai. Közülük is a leggazdagabb az online kereskedelemmel foglalkozó Alibaba alapítója, Jack Ma, akinek a vagyona 12,1 milliárd dollárral 45,4 milliárd dollárra emelkedett. Jack Ma az 500-as lista 17. helyén áll.

Szerző

Csökkenő ENSZ-pénzek

Főleg az amerikai támogatás hiányában a következő két évben 285 millió dollárral csökken az ENSZ működési költségvetése. Ez öt százalékos apadást jelent. Az Egyesült Államok egyedül majdnem 25 százalékban járul hozzá a rendes költségvetéshez. Trump elnök már hatalomra kerülve egyértelművé tette, hogy sokallja a kiadásokat, és korlátozni kívánja az amerikai részesedést. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet egyenesen úgy fogalmazott, hogy a világszervezet "nem hatékony és túlköltekezik".

Szerző

Előbb tüzel, aztán mérlegel a rendőr

Publikálás dátuma
2017.12.29. 06:35
Rendőrök, ne öljetek - a felirat Fotó: Max Herman/NurPhoto

Az amerikai rendőrök két és félszer gyakrabban nyitnak tüzet feketékre, mint fehérekre, latin-amerikaiakra egy kevéssel többször, mint fehérekre, és messze a legritkábban ázsiai gyökerűekre. Egyebek közt ezt állapította meg a VICE News hírportál, az ötven legnagyobb amerikai rendőrkapitányságtól beszerzett statisztikai adatok elemzése alapján.

A fő következtetés, hogy az eddig közkézen forgó adatokhoz képest több mint kétszer gyakrabban használnak a rendőrök lőfegyvert. Ha a tehát a média nem a hatóságok összesített adatait használja, hanem egyenként bekéri a helyi számokat, és összeadja őket, akkor sokkal magasabb számok jönnek ki.

Szintén kiderül a statisztikákból, hogy az eddigi feltételezésekhez képest jóval gyakrabban használ a rendőr lőfegyvert fegyvertelen személlyel szemben. A kapitányságok által szolgáltatott adatok szerint csak azok felénél volt lőfegyver, akiket egy rendőr meglőtt. Húsz százalékuknál találtak kést vagy hasonló tárgyat, további húsz százalékuknál egyáltalán nem volt semmilyen veszélyes eszköz, a többi eset leírása pedig erre nézve nem tartalmazott információt.

Az elmúlt időszakban voltak ugyan kezdeményezések a rendőri lőfegyverhasználat visszaszorítása érdekében – például alaposabb kiképzésben részesítették a rendőröket -, de Jeff Sessions, Donald Trump elnök igazságügyi minisztere nem támogatja ezeket a reformtörekvéseket.

Az ötven legnagyobb amerikai rendőrkapitányság beosztottai 2010 és 2016 között évi átlagban több mint ötszáz alkalommal lőttek meg embert, és további hétszázszor lőttek ugyan, de nem találtak. A rendőrök által meglőttek kétharmada élte túl az incidenst.

A VICE News cikke kitér arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben a rendőröket nem köti olyan utasítás, hogy az „intézkedés alá vont személynek” a lábára kell célozni, mert így mozgásképtelenné tehető, de nem sérülnek életfontosságú szervek. Valójában legtöbbször azt tanítják a rendőröknek, hogy célozzanak a testtörzs közepére.

Egyes esetleírásokból kiderül, hogy az első pillantásra nehezen áttekinthető helyzetekben - amikor másodpercek töredéke alatt kell dönteni – a rendőr hajlamos előbb tüzet nyitni, aztán jöhet a mérlegelés. Könnyen válhat valaki ártatlan áldozattá – elég egy rossz, félreérthető testmozdulat.

Így fordulhatott elő például, hogy Los Angelesben egy rendőrtiszt egy olyan 13 éves fiút lőtt meg – és bénított meg egy életre -, aki játékpisztollyal hadonászott. Baltimore-ban egy éjszakai bár előtti összetűzésnél pedig a rendőrök tévedésből agyonlőtték egyik szolgálaton kívüli kollégájukat, s három nőt megsebesítettek.