Bíznak az észak-koreai részvételben

Publikálás dátuma
2017.12.29. 06:58
Fotó: The Yomiuri Shimbun/Kazuki Wakasugi Yomiuri

A pjongcsangi téli olimpia szervezőbizottságának vezetője továbbra is bízik abban, hogy Észak-Korea csapata is részt vesz az ötkarikás játékokon. „Minden békeszerető országnak és sportolónak jogában áll az olimpián versenyezni, Észak-Korea sem lehet kivétel” – nyilatkozta Li Hi Pom. Hangsúlyozta, Mun Dzse In dél-koreai államelnök, valamint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is elősegítené az északiak részvételét.

A téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik Pjongcsangban, amely mindössze nyolcvan kilométerre fekszik az észak-koreai határtól. A két ország között ismét rendkívül feszült a viszony, mivel az északiak interkontinentális ballisztikus rakétát teszteltek, illetve szeptember elején minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Li Hi Pom mindezek ellenére arról beszélt, hogy a politikát és a sportot nem szabad összemosni.

A szervezőbizottság becslése szerint 95 országból 6500 sportoló és edző, illetve sportvezető érkezik az eseményre. Körülbelül 210 orosz versenyző részvételére számítanak, akik országuk NOB-büntetése miatt az olimpiai zászló alatt szerepelhetnek.

A szervezők vezetője kijelentette, az előkészületek lezárultak, Dél-Korea készen áll a világ minden tájáról érkező vendégek fogadására. Mint kifejtette, immár leginkább a jegyértékesítésre és a paralimpia népszerűsítésére összpontosítanak, a belépők több mint hatvan százaléka elkelt.

Szerző

VDSZ: átverik a dolgozókat Makón

Veszélyben érzi a munkabékét a ContiTech Fluid autóalkatrészeket előállító makói gyárában a szakszervezetek és a cég vezetése közötti kollektív bértárgyalások megrekedése miatt Székely Tamás. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ ) elnöke elmondása szerint a vállalat vezetése átverni készül a dolgozókat azzal, hogy érdemi reálbéremelés helyett egyes bérelemek alapbéresítését tervezi, mindezt úgy, hogy megsérti a bérmegállapodásra vonatkozó speciális konzultációs formát.

Ráadásul további feszültséget szül a dolgozók körében a szakszervezet szerint, hogy a ContiTech Fluid magyarországi telephelyei közül míg Vácott gyengébb a hatékonyság, jobbak a munkafeltételek, enyhébbek a követelmények és kisebb a munkaerőhiány, addig Makón csak folyamatos normaemelést, egyre zsúfoltabb, levegőtlen munkahelyeket kapnak az egyébként jobb minőségben teljesítő munkavállalók.

A VDSZ tagszervezete, a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) már korábban is számos javaslatot nyújtott be, de szinte érdemi eredmény nélkül, miközben nehéz új munkavállalót találni a gyártáshoz, az egyre romló feltételek következményeképp mind többen hagyják el a vállalatot – állítja Székely Tamás.. Az MGSZ szerint a tárgyalások folytatásával, a korrekt és megfelelő munkakörülmények megteremtésével, valamint a bérek érdemi növelésével lehetne a jelenlegi súlyos helyzetet feloldani.

Szerző

Államilag támogatott szénégetés

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal karácsony után két, egyenként közel félszáz oldalas tanulmánnyal örvendeztette azokat, akik szívesen töltik a két ünnep közötti meghitt napokat a hazai távhőcégek, illetve a kiemelt támogatásban részesülő áramtermelők tavalyi adatainak tanulmányozásával. Az elemzésekből megtudható: a hazai lakásállomány mintegy 24 százalékát látják el távhő- vagy házközpontifűtés-rendszerek. A fogyasztók száma, az összhőteljesítmény, a megújuló- és termálvíz-alapú termelés aránya, az eladott hő mennyisége, valamint az ebből származó bevétel nőtt, míg az ellátórendszerek száma, a tüzelőfelhasználás, a gáz- és hőár, illetve az alapdíjbevétel csökkent. A „kötelező átvételi” (kát)-rendszer keretében tavaly a jogosult áramtermelők 78 milliárd forintot kaptak. Ebből 51 milliárd minősíthető támogatásnak. Utóbbi mérték nőtt, mivel a piaci áramárak estek.

A kát-rendszer keretében bizonyos, az állam által fontosnak ítélt termelési módokat olyképp segítenek, hogy az állam az így előállított villamos energiát kiemelt áron és biztosan átveszi. Ez az ár tavaly kilowattóránként átlag 32 forintra rúgott, miközben a terméket a tőzsdén csak mintegy 11 forintért lehetett volna értékesíteni. A kedvezményezettek túlnyomó többségét a szakhivatal „megújulóknak” nevezi, pedig a kifizetések legjelentősebb hányadát fa-, illetve a fával közös széntüzelés ösztönzésére fordították. Komoly részt képviselnek még a szélerőművek, a legnagyobb emelkedési ütem pedig a – többihez képest egyelőre eltörpülő – napelemek esetében figyelhető meg. A kát-termelők összmérete a teljes áramtermelői kör mintegy tizede. Az alapot rendre az áramszámla meghatározott tételeiből töltik fel.

Szerző