Az AC Milan egykori focistája lehet Libéria új elnöke

Publikálás dátuma
2017.12.27. 10:26
A George Weah labdarúgó-ikon és a Demokratikus Változás Koalíció elnöke a 2017. december 26-i választásokon - Monrovia, Libéria.
Békésen zajlott a nyugat-afrikai ország elnökválasztás második fordulója, amelyben az egykori focista, George Weah és az egykori alelnök, Joseph Boakai mérkőzik meg az ország elnöki posztjáért. Ezt a pozíciót az afrikai kontinens első, és eddig egyetlen női elnöke, a Nobel-békedíjas Ellen Johnson Sirleaf töltötte be eddig - tudósít az Euronews. A sportolóból lett politikus szerint ő nem veszíthet.

Az első fordulóban még 20 jelölt volt, most már csak kettő. A jelenlegi alelnök, Joseph Boakai  útépítést és 50 ezer munkahelyet ígért a megválasztása utáni 150 napban, szerinte  a demokrácia próbája lesz a mostani választás. Sirleaf elnöksége alatt béke volt az országban, de jövendő utódjára hárul a feladat, hogy felszámolja a korrupciót és az írástudatlanságot, az ivóvíz- és áramhiányt.

Szerző

Minnesotára rekord hideggel köszöntött a karácsony

Publikálás dátuma
2017.12.27. 10:07
Wisconsin - AFP fotó
Egymás után dönti meg a rekordokat a fehér karácsony az Egyesült Államokban. A Nagy-tavak vidékén ritkán látott mennyiségű hó esett, az új rekord egyetlen nap alatt 86 cm. A legfrissebb időjárás-jelentések szerint ezzel nincs vége, további havazás várható a térségben az észak felől érkező áramlatok miatt. A legtöbb út járhatatlan - tudósít az Euronews.

Egy ott élő férfi a helyi televíziónak azt nyilatkozta, hogy a környékükön szinte alig van használható út, jobbnak látta az autóját leparkolni és azon gondolkodott, hogy inkább shnowboarddal kellene járnia, szerinte csak azzal lehetne. Minnesotában a hidegrekord dőlt meg. 1933 óta nem volt olyan hideg mint most, és nem elég, hogy mínusz 21 fokot mértek, még a szél is fúj, ami miatt mínusz 44-nek lehet érezni. Olyan területeken is havazott, ahol erre 1884 óta nem volt példa. A rekord hidegnek és a rekord hónak áldozatai is vannak. Egyre több a baleset, amelyekben többen meghaltak.

Az euronews videotudósítását itt megnézheti. 

Szerző

"Nyakkendőadománnyal" tiltakoztak a kormányfő fizetésemelése ellen

Publikálás dátuma
2017.12.27. 09:33
Ramush Haradinaj - AFP fotó
Több mint 200 nyakkendővel "cicomázta fel" egy civil szervezet keddre a koszovói miniszterelnöki hivatal kerítését Ramush Haradinaj kormányfő fizetésének megduplázása ellen tiltakozva.

Ramush Haradinaj a közelmúltban a koszovói sajtóban többször is kijelentette, fizetésemelésre van szüksége, hogy új nyakkendőket és ingeket vásároljon. Az amerikai székhelyű Beyond the Walls nevű civil szervezet a közösségi médiában közzétett felhívás alapján 214 nyakkendőt gyűjtött össze, azokat akasztották kedden a kormányépületet körülvevő kerítésre, így "segítve" a megszorult miniszterelnököt. 

Ramush Haradinaj - AFP fotó

Ramush Haradinaj - AFP fotó

A pristinai kormány a múlt héten döntött arról, hogy megduplázza, bruttó 2950 euróra (mintegy 920 ezer forintra) emeli a kormányfő fizetését. A felháborodást egyrészt a miniszterelnök ügyetlen magyarázata, másrészt pedig az váltotta ki, hogy a koszovói átlagfizetés 350 euró (109 ezer forint), és sokan élnek a létminimum alatt. A munkanélküliség a kis balkáni országban meghaladja a 30 százalékot, a fiatalok körében pedig ennél is magasabb, körülbelül 50 százalékos.

A koszovói kormány a miniszterelnök-helyettesek, a miniszterek és más magas beosztású politikusok fizetésének növeléséről is döntött. A kormányfő helyettesei ezentúl bruttó 2500 eurót (780 ezer forintot), a miniszterek pedig 2000 eurót (624 ezer forint) kapnak majd. A szeptemberben beiktatott koszovói kormány első száz napja elemzők értékelése szerint nem mondható túl sikeresnek, és a politológusok szerint az sem túl szerencsés, hogy éppen egy megkérdőjelezhető fizetésemelés lesz az, amiről a leginkább emlékezetes marad ez az időszak.

Szerző