Jobbik ÁSZ-büntetés - Nyilvánosságra hozták a válaszukat

A Jobbik Magyarországért Mozgalom december 21-én határidőben benyújtotta a hivatalos észrevételeit, cáfolatait az Állami Számvevőszék jelentéstervezetére, amely 663 millió forintra tervezi megbüntetni az ellenzéki pártot - közölte szerkesztőségünkkel a Jobbik.

Volner János frakcióvezetője az észrevételeik átadáskor, az ÁSZ budapesti székháza előtt csütörtökön tartott sajtótájékoztatón ismételten jogsértőnek, szakmaiatlannak és minden valóságot nélkülözőnek nevezte a számvevőszék megállapításait.

Az ÁSZ nem követett el mindent azért, hogy törvényes keretek között folytassa le ellenőrzését - hangsúlyozta, példaként említve, hogy az "öt munkanapos törvényes határidő helyett mindössze két munkaóra" állt a rendelkezésükre az adatszolgáltatásra.

Az ellenzéki politikus azt kérte a számvevőszéktől, vessék össze a Fidesz korábbi kampányköltéseit a Jobbikéval, és akkor megbizonyosodnak a párt törvényes gazdálkodásáról.

A Jobbik észrevételét az Állami Számvevőszék jelentéstervezetére ITT olvashatja el!
Szerző

Megbírságolták az Echo tévét

Félmillió forintos bírságot szabott ki az Echo TV médiaszolgáltatójára a csatorna egyik szeptember végi műsora miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - áll az NMHH közleményben.

Mint írják, állampolgári bejelentések alapján járt el a testület az Informátor című műsor egyik adása miatt, amelyben a magyarországi iszlám közösség bemutatásakor a meghívott szakértők bűncselekményekkel vádoltak meg civil szervezeteket, és a műsor készítői a vádaktól nem határolódtak el.

Az adás a menedékjogi programokat működtető hazai civil szervezeteket a társadalomra veszélyes, normasértő csoportként mutatta be, tagjaikat szabadon likvidálható háborús bűnösöknek, illetve hazaárulóknak nevezte - írják.

A közlemény szerint a testület az esetet súlyos jogsértésnek, gyűlöletkeltő tartalomnak minősítette, és médiaszolgáltatót a káros médiatartalom online változatának haladéktalan eltávolítására és a médiatanács döntéséről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A csatorna a közleményt honlapjának nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan - tudatták.

Jelezve, hogy a döntéssel szemben jogorvoslat kérhető, azt hangsúlyozták: a médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság, arányosság és ismételtség figyelembevételével állapítja meg a konkrét szankciókat.

Tudatták azt is: nem indít eljárást a testület a TV2 november 21-ei Appra magyar! - A gondolatshow című adása miatt, amelyben a gyermekbántalmazás elfogadhatóságával kapcsolatban tettek fel kérdést a nézőknek.

Az állampolgári bejelentések nyomán indult vizsgálat nem igazolta, hogy a műsorszám a gyerekbántalmazást jogszerű és társadalmilag elfogadható magatartásként mutatta volna be. A műsor a megjelenő humor ellenére nem bagatellizálta el a problémát, minden testi fenyítést ellenzett, valamint a műsor készítői a szereplők kijelentéseit is rendre ellenpontozták - írják.
A közlemény szerint a vizsgálat azt is megállapította, hogy a médiaszolgáltató megfelelő - 12 éven aluliak számára nem ajánlott - korhatár-kategóriába sorolta a műsorszámot, amelyben nem szerepelt a kiskorúak személyiségfejlődését súlyosan károsító tartalom.

Az NMHH tájékoztatása szerint 2017 első felében is az eddigiek szerint alakult a társadalmi sokszínűség szempontjából kiemelt csoportok - mint például a nemzeti kisebbségek, a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévők, a civil szervezetek, a munkaerő-piaci szempontból inaktívak vagy az egyházak - együttes megjelenésének aránya a hatóság által vizsgált tíz televíziós és rádiós hírműsorban.

Összes megjelenésük aránya 17,5 százalék volt, hasonlóan az elmúlt évek 17 és 19 százalék közötti megoszlásaihoz. A médiatanács által elfogadott hatósági jelentés szerint az elemzett kategóriákon belül a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összességében 43,5 százalékban, újfent jelentős médiafelülethez jutottak az inaktívak (22,8 százalék) - ezen belül legtöbbször a fiatalok, illetve a nyugdíjasok - és a civil szervezetek (19,9 százalék).

Emellett észrevehetően visszaestek az érdekvédelmi szervezetek, a tavaly második félévi 12,1 után 9,9 százalékra. Az összefoglaló az M1, a Duna Tv, a TV2, az RTL Klub, az ATV, a Hír Tv és az Echo Tv híradóira, továbbá a Magyar Rádió 180 perc, Déli és Esti Krónika című műsoraira terjed ki. 

Szerző
Témák
bírság Echo TV

LMP: elképesztő az ÁSZ eljárása

Elképesztőnek nevezte az LMP társelnöke, Hadházy Ákos az Állami Számvevőszék (ÁSZ) eljárását, amelynek keretében 8 + 8 millió forintos bírságot helyezett kilátásba az ellenzéki párt számára, mert kevesli székházuk bérleti díját. 

Hadházy Ákos csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a bírság ugyan még nem lehetetlenítené el a pártot, mégis komoly összeg számukra, az eljárás pedig szerinte csak arra jó, hogy egyes médiumok hatalmas visszaélésekről számolhassanak be velük kapcsolatban.

Elmondta: egy 260 négyzetméteres budapesti, XIII. kerületi lakást bérelnek. Az ingatlanért, amelyet maguk festettek ki, 2012 óta havi 400 ezer forintot fizetnek, amivel eddig nem volt problémája a számvevőknek. "Úgy tűnik, a Fidesszel minden rendben, az LMP azonban az egyik fő gátja a demokráciának" - fogalmazott.

A politikus egy olyan uniós támogatású, 4,1 milliárd forint keretösszegű programról is beszámolt, amelyről úgy ítélte meg: bár célja a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása lenne, valójában csak arra jó, hogy Fidesz-közeli vállalkozókat gazdagítson.

Kifejtette: 550 óvoda gyermekeinek integrációját valósítaná meg a projekt, amely szerinte csak hátráltatja az óvónőket. A programhoz kapcsolódóan sok millió forintért bérelnek budapesti belvárosi ingatlant, kommunikációra és marketingre pedig 279 millió forintot fordítanak, rendezvényszervezésre 80 milliót, miközben az óvónők képzésére mindössze 79 milliót.
Hadházy Ákos az egyetlen támogatható elemnek azt nevezte, hogy kétmilliárd forint a részt vevő 1100 óvónő fizetés-kiegészítését szolgálja.

Szerző
Témák
ÁSZ LMP