Ellenzéki pártok giga-büntetései - Megszólalt az ÁSZ

Publikálás dátuma
2017.12.21. 14:47
Az elnök, Domokos László - Fotó: Vajda József, Népszava
Ellehetlenítik az ellenzéki kampányt, újra lecsapott az ÁSZ - írtuk, miután ma már a Liberálisok jelezték, ők is "megkapták a magukét" az Állami Számvevőszéktől, olyannyira, hogy lehetetlenné válik számukra (is) a választási kampányuk finanszírozása. Az MTI-n keresztül az Ász is üzent. 

 Az Állami Számvevőszék csak az ellenőrzött szervezetek "észrevételezése" után véglegesíti és hozza nyilvánosságra az érintett pártok gazdálkodásáról szóló jelentését - írják a közleményben.

A júliusban nyilvánosságra hozott ellenőrzési ütemtervének megfelelően 2017. december 18-án a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK), december 19-én a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok), december 20-án pedig az Együtt - a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezése megküldte az érintetteknek. A második fél évre vonatkozó ütemtervben szerepelt még az MSZP és a Jobbik ellenőrzése is, a Fideszé és a KDNP-é nem. A pártok tizenöt napon belül észrevételt tehetnek, az ÁSZ csak ezek értékelése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a jelentéseket - teszik hozzá a dokumentumban.

Arra is felhívják a figyelmet hogy 2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítás következtében tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.  Továbbá tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül az, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel szolgáltatásokat. Ilyen a plakátkihelyezés, a ingatlanbérlet és a könyvelési szolgáltatás. A tájékoztatás szerint a törvény arról is rendelkezik: ha egy párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles meghatározni annak az értékét. Amennyiben ezt nem teszi meg, az értéket az ÁSZ állapítja meg. A közlemény szerint az ÁSZ nem tesz mást, mint "hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához."

Juhász Péter, az Együtt elnöke ma sajtótájékoztatót tartott az ügyben: 

LMP: elképesztő az eljárás
Elképesztőnek nevezte az LMP társelnöke, Hadházy Ákos az Állami Számvevőszék (ÁSZ) eljárását, amelynek keretében 8 + 8 millió forintos bírságot helyezett kilátásba az ellenzéki párt számára, mert kevesli székházuk bérleti díját.
Hadházy Ákos elmondta, a bírság ugyan még nem lehetetlenítené el a pártot, mégis komoly összeg számukra, az eljárás pedig szerinte csak arra jó, hogy egyes médiumok hatalmas visszaélésekről számolhassanak be velük kapcsolatban.
Egy 260 négyzetméteres budapesti, XIII. kerületi lakást bérelnek. Az ingatlanért, amelyet maguk festettek ki, 2012 óta havi 400 ezer forintot fizetnek, amivel eddig nem volt problémája a számvevőknek. "Úgy tűnik, a Fidesszel minden rendben, az LMP azonban az egyik fő gátja a demokráciának" - fogalmazott.

Szerző
Frissítve: 2017.12.21. 15:58

Felszólalt a civilek mellett Pécsett - Mára elvesztette a munkáját

Publikálás dátuma
2017.12.21. 14:07
Fotó: Népszava
P. Horváth Tamás pécsi lokálpatrióta, helytörténettel foglalkozó könyveket ír, mellesleg szakács. A Pécsi Református Gimnázium és Kollégium volt a munkahelye - keddig. Mert akkor felszólalt egy tüntetésen.

A hvg.hu úgy tudja, az intézményben - melynek egykori főigazgatója Hoppál Péter jelenlegi Emmi-államtitkár volt - a próbaideje a múlt héten járt le, véglegesítették. Szombaton aztán felszólalt egy pécsi tüntetésen a "Soros-bérencek" mellett, kedden elvesztette a munkáját. .

P. Horváth Tamás lapunknak úgy nyilatkozott: a szerződést közös megegyezéssel bontották fel, állítása szerint nem akar pereskedni. Mint mondta, elbocsátását csak szóban indokolták; a kollégium igazgatója szerint nem tudott beilleszkedni, és egyébként is jobb lenne neki is, ha máshol főzne. A Szépírók Társaságának tagjaként januárban rendhagyó irodalomórát is tartott volna az intézményben, ám a kollégium vezetése ezt is visszamondta.

A Szabad Pécsnek nyilatkozó főigazgató szerint a történetnek munkahelyi okai vannak, és nincs köze az eldurvult Soros-kampány elleni tüntetéshez, illetve P. Horváth fellépéséhez. „Horváth Tamás munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg, tartalmi-logikai összefüggést pedig a munkaszerződésben megjelölt próbaidő lejártával mutat. Bármilyen más, külső körülményre hivatkozó magyarázat téves és megtévesztő”. A főigazgató egyúttal a konyha Michelangelójának nevezi a kirúgott dolgozót, hozzátéve, „Őszintén bízom abban, hogy Horváth Tamás a versenyszférában, méghozzá a prémium szektorban hamar esélyt kap vendéglátói karizmáinak kamatoztatására, ahol meggyőződésem szerint a helye van.”

Ahogyan arról mi is írtunk: Pécs fideszes vezetőinek távozását követelte mintegy 300 tüntető szombat este a baranyai megyeszékhely központjában. A demonstrálókat a városvezetés civilek ellen hozott határozata háborította fel.

Csütörtökön Pécs kormánypárti többségű közgyűlése elfogadott egy határozatot, amiben nem kívánatosnak mondták, hogy a városban irodát működtessenek a Soros György által támogatott civil egyesületek. A határozat – mint arról írtunk - arra kérte Pécs magánszemélyeit és vállalkozásait, hogy ne adjanak bérbe irodát a Soroshoz köthető civileknek. Ezek az egyesületek egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális és közösségszervező tevékenységet folytatnak, ám a városvezetés azt sulykolja (bár semmi bizonyítéka nincs erre), hogy Soros ezeknek a szervezeteknek a segítségével migránsokat akar telepíteni az országba.

P. Horváth Tamás felszólalása 9.56-tól látható az alábbi videóban...

Szerző

33 milliárd forintért vett új autókat a rendőrség

Publikálás dátuma
2017.12.21. 13:27
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Mintegy 33,7 milliárd forint értékben több mint 2600 új szolgálati gépkocsit szerzett be a rendőrség 2017-ben - jelentette be az országos rendőr-főkapitány a Készenléti Rendőrség új szolgálati gépjárműinek átadásán csütörtökön Budapesten.

Papp Károly elmondta, hogy az új gépjárművek megérkezésével a rendőri személygépkocsik átlagos életkora 6,4 évről 2,4 évre csökkent. 

Az is elhangzott, hogy a határrendészeti feladatok ellátásának támogatására 300, a határvadász bevetési osztályoknak az állomány növekedése miatt pedig 457 jármű beszerzésére nyílt lehetőség 15,6 milliárd forint értékben. 

A rendőri szolgálati gépkocsik amortizációs cseréjeként 1837, a bűnügyi és az ügyintézői gépjárművek cseréjére pedig 595 gépkocsival bővül a gépjárműpark 22,2 milliárd forint értékben. Ezeket az autókat 2018. március 31-ig cserélik le.

A határőrizeti feladatok támogatására tizenhét mobil hőképfelderítő eszközt vásárolt a rendőrség 1,2 milliárd forint értékben nemzeti költségvetési forrásból, az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága pedig tíz nagy teljesítményű Skoda Octavia RS típusú szolgálati gépkocsit szerzett be az autópályán szolgálatot ellátó állomány részére.

A csütörtöki budapesti gépjárműátadón a Készenléti Rendőrség 234, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 232, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 106, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyolc, valamint a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ hét gépkocsit vehetett át.

Az új rendőrségi gépkocsik Papp Károly tájékoztatása szerint a legmodernebb környezetvédelmi és biztonsági követelmények alapján készültek, számos vezetést segítő és támogató rendszer megtalálható bennük, közepes vagy nagy teljesítményű motorral felszereltek, 120-245 lóerősek.

Biztosított hozzájuk a téli és a nyári gumiabroncs, az üzembiztonság érdekében pedig öt évre vagy 200 ezer kilométeres futásteljesítményre szóló szervízcsomagot is biztosítanak. A gépkocsikra új típusú, led-technikán alapuló, szöveges feliratok megjelenítésére is alkalmas fényhidakat szereltek - tette hozzá az országos rendőrfőkapitány.

Szerző