Év végi visszapillantó - Hárman versengtek a MOB-elnökségért

Publikálás dátuma
2017.12.20. 06:52
Borkai Zsolt (középen) regnáló elnökként indult a választáson Fotó: Szalmás Péter
A Népszava európai körkérdésére adott válaszokból kiderült, sehol sincs olyan futballnagykövet, mint Magyarországon.

A korábbi évekhez hasonlóan a Népszava sportrovata ezúttal is elkészíti hónapokra lebontva idei visszatekintőjét. Összeállításunkban felidézzük a legemlékezetesebb, a sportrajongókat leginkább foglalkoztató eseményeket. Ezúttal áprilisra tekintünk vissza.

Magyarázkodással indult az április. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor MLSZ-elnök kedvenc csapatának, a felcsúti Puskás Akadémia honlapján próbálta elmagyarázni, mi lesz Szöllősi Györgynek, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökének és a Nemzeti Sport főszerkesztőjének a feladata a honi futball nagyköveteként. "A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt kéri Szöllősi Györgytől, hogy koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon, s hogy hazánk jó hírét, megítélését, a számos más nemzetnek is sok örömet szerző futballnagyságaink emlékének ápolásával is árnyaljuk és gazdagítsuk" – írta Szijjártó.

A Népszava körkérdésére Európa 54 labdarúgó-szövetsége közül 41 válaszolt, de mint kiderült, csak Magyarországon létezik olyan, hogy nem korábbi kiváló válogatott labdarúgó, hanem sportújságíró lesz futballnagykövet. Az is csak nálunk fordult elő, hogy politikai szintre emelkedett a máshol csupán szimbolikus kinevezés.

Április 11-én az uniós közbeszerzési értesítőből kiderült - meglepetést nem okozott -, hogy Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt és az állami közbeszerzéseken taroló KÉSZ Holding 5,2 milliárdért húzza fel a Vasas új stadionját.

Egy héttel később bejelentették, hogy két Forma-1-es pilóta, Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas is részt vesz az ötödik Nagy Futamon, amelyet május 1-jén rendeztek meg Budapest belvárosában.

Öt évre ötvenmillió eurós fizetéssel próbálta elcsábítani Madridból, az Atlético kispadjáról az Internazionale Diego Simeone vezetőedzőt, de az argentin szakember maradt a spanyol fővárosban.

Április 23-án elhunyt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója májusban lett volna 79 éves. A magyar válogatottban 1959-től 1977-ig szerepelt, öt olimpián, tíz világbajnokságon és 13 Európa-bajnokságon indult. Pályafutása alatt húsz alkalommal állított fel világcsúcsot és félszázszor javított magyar rekordot. Ötször volt az év magyar súlyemelője.

Öt nappal később derült ki, hogy összesen hárman indulnak harcba a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztségéért a tisztújító közgyűlésen: az elmúlt években erkölcsi és szakmai hitelét is elveszített szervezet még regnáló elnöke, Borkai Zsolt mellett Szabó Bence - aki főtitkárként volt részese és felelőse a kudarcoknak -, illetve Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója.

A hónap utolsó napján a Telekom Veszprém 30-25-re nyert a Montpellier otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, és kettős győzelemmel (az első felvonást hazai pályán 26-23-ra nyerte a magyar bajnok) jutott be a sorozat kölni négyes döntőjébe. A veszprémiek sorozatban negyedik alkalommal értek el a BL utolsó szakaszáig.

Helyzet van Szegeden - Véget ér a vesszőfutás

Publikálás dátuma
2017.12.20. 06:51
Carlos Pastor állása is lehet a tét
A klubvezetés a mai, Csurgó elleni bajnoki mérkőzést követően vár válaszokat a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatának őszi mélyrepülésére.

Bármi is lesz a szerdai találkozó vége, az aktuális idényben alulmúlta a várakozásokat a szegedi együttes.

A korábbi években elképzelhetetlennek tűnő eredmények sorát produkáló – csak a bajnokságban legutóbb a Tatabánya vendégeként vereséget szenvedő, előzőleg a Gyöngyös és a Budakalász otthonában is pontot veszítő – Szeged látványos kisiklása október végén kezdődött, amikor a férfibajnokságban évek óta domináló Telekom Veszprém „örökös kihívójaként” elkönyvelt együttes a bakonyi riválist fogadta a K&H Bank Ligában.

A rangadón minden fogadkozás és várakozás ellenére a Tisza-partiak csalódást okoztak, hiszen bár az első játékrészben még vezettek is, végül demoralizáló, 30-21-es vereséget szenvedtek. „Utólag talán mondhatom, kicsit túl is pörögtünk” – ismerte el a Veszprém elleni fiaskót megelőző időszakra utalva a MOL-csapatnak hétfőn nyilatkozó válogatott jobbátlövő, Balogh Zsolt, aki hozzátette: az a vereség kizökkentette a csapatot.

Mindez a BL-ben is megmutatkozott, hiszen a folytatásban a Löwen és a Nantes is a magyar közönség előtt győzte le a Szegedet. A németek elleni kudarc után Juan Carlos Pastor, a magyarok trénere rávilágított, hogy csapata egyszerűen nem tart ott, ahol egy évvel korábban, a csapatkapitány posztján pedig váltás történt: a kevés játéklehetőséget kapó Zubai Szabolcs helyett a svéd Jonas Källman kapta meg a kapitányi karszalagot.

Ugyan a bajnokságban ekkor még minden a papírforma szerint alakult, ilyen előzmények után következett a Barcelona szegedi vendégjátéka, amely akár fordulópontot is jelenthetett volna, hiszen a Tisza-partiak egy remek rangadón 31-28-ra nyertek. Mégsem sikerült egyenesbe jönni, a következő kellemetlen meglepetés Svédországban érte a csapatért szorítókat.

„A Barcelona elleni meccs az, amire semmiféle magyarázatunk nincs. Előtte gyengén, pontatlanul kézilabdáztunk, azon a meccsen pedig egyszerűen minden összejött. Aztán elmentünk Kristianstadba, ahol gyenge játékkal vereséget szenvedtünk (30-26 lett a vége – a szerk.), ez még inkább elbizonytalanította a csapatunkat” – vallott erről az időszakról Balogh.

Carlos Pastor állása is lehet a tét

Carlos Pastor állása is lehet a tét

A svédországi pofon után a bajnokságban is megtorpant az egyre mélyülő hullámvölgybe keveredő Szeged, amely a Budakalásszal Szegeden, a Gyöngyös ellen pedig vendégként végzett döntetlenre. Nem ehhez szoktak a szurkolók. Közben a csapat a Wisla Plock elleni, szegedi vereséggel zárta a BL csoportkörének idei szakaszát, a feszültség és a csalódottság tehát egy cseppet sem oldódott december közeledtével. Az ünnep havában sem: vasárnap, Tatabányán is pont nélkül maradt a MOL-Pick, amelynek keretéből Carlos Pastor váratlanul kitette a horvát klasszist, Denis Bunticot. „Nem illeszkedett be csapatunkba, ilyen játékossal pedig nem szeretnék tovább dolgozni” – közölte a tréner, akinek döntése nem éppen az öltözőn belüli harmóniára utal.

A találgatások természetesen már a szegedi vesszőfutás kapcsán is elkezdődtek. Az elérhetetlennek tűnő elsőség hajszolásába belefáradó játékosok egyszerűen képtelenek lennének felpörögni a nagy rivális elleni vereség óta, esetleg az edzőjük ellen játszva lázadnak? - tették fel többen a kérdést. Ami bizonyos, a csongrádiakat 2013 óta felkészítő spanyol mester mellett korábban kiállt a klubvezetés.

A váratlan eredménysor mellett mindenesetre már a klub elöljárói sem mehettek el szó nélkül. A vezetőség december 7-én közleményben tudatta, hogy „(…) december 20-át követően a tulajdonosnál vesz részt egyeztetésen a csapat vezetése, a szakmai stáb, ahol értékelik az elmúlt időszakot.”

Innen nézve kijelenthető, hogy ma este, a Csurgó ellen legfeljebb az őszi vesszőfutás ér véget, a kudarcok okainak boncolgatása és a „bűnbakok” felelősségre vonása még hátravan.

Még talán nem késő, a szezon ugyanis februárban folytatódik.

A MOL-Pick Szeged eredményei a Telekom Veszprém ellen elveszített rangadót követően:

2017. november 5. - Bajnokok Ligája - Szeged–Löwen 31-34

2017. november 7. - K&H Bank Liga - Komló–Szeged 27-37

2017. november 11. - Bajnokok Ligája - Szeged–Nantes 30-33

2017. november 14. - K&H Bank Liga - Szeged–Balatonfüred 31-21

2017. november 19. - Bajnokok Ligája - Szeged–Barcelona 31-28

2017. november 21. - K&H Bank Liga - Cegléd–Szeged 26-30

2017. november 26. - Bajnokok Ligája - Kristinstad–Szeged 30-26

2017. november 29. - K&H Bank Liga - Szeged–Budakalász 35-35

2017. december 2. - Bajnokok Ligája - Szeged–Plock 24-25

2017. december 6. - K&H Bank Liga - Gyöngyös–Szeged 33-33

2017. december 9. - K&H Bank Liga - Szeged–Dabas 39-21

2017. december 17. - K&H Bank Liga - Tatabánya–Szeged 24-22

Szerző

Nem alakít közös listát az MSZP és a DK

Három kritériumból kettő teljesült, ha úgy tetszik, sikerült megegyezniük a legkisebb közös rosszban – több forrásunk így értelmezte a sok hónapos huzavona után tető alá hozott MSZP-DK megállapodást. A két párt eddig mindössze abban értett egyet, hogy célszerű a 106 választókerületben koordinálni a jelöltállítás – ám a szocialisták szerint a kormányváltáshoz ezen kívül közös miniszterelnök-jelölt és közös lista kell, míg a DK mindenáron azt akarta láttatni, hogy a hatalomcsere feltétele a külön lista, külön címerfigura. A jelenlegi kompromisszum úgy szól: az MSZP és a DK egyaránt miniszterelnök-jelöltjének tekinti a PM-s Karácsony Gergelyt, illetve összehangolják, hogy kit indítanak az egyéni választókerületekben.

Más forrásunk csak fegyverszünetnek értelmezte a helyzetet, közjogilag nonszensznek nevezve, hogy két külön listának van egy közös miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely és a Párbeszéd még egy hétfői háttérbeszélgetésen nyilvánvalóvá tette: közös listát akarnak. A hírek alapján ebben továbbra is reménykednek.

A Népszava információi szerint Gyurcsány Ferenc pártja sokkal szerényebb igényekkel állt elő a választókerületek kérdésében. Az MSZP-é maradhat a 2014-ben elhozott óbudai választókerület, a csak a kamupártok miatt elbukott XVIII. kerület (egyébiránt Kunhalmi Ágnes kampányarc „körzete”), az egyik esélyes pécsi körzet is a szocialistákat illeti, és így tovább. A DK puhulásának okaként forrásaink két tényezőt soroltak. Az egyik, hogy a választókerületekben elkezdték mérni a párt potenciális jelöltjeinek támogatottságát, ami elmarad az MSZP-embereinek népszerűségétől és gyakorta a DK országos átlagától is (5 százalék a teljes népesség körében). A másik ok, hogy a Karácsony-Kunhalmi páros színre lépése óta helyi szinten az alapvetően összefogáspárti DK-sok nyitottak az MSZP felé.

A lista kérdésében azonban megkötötte magát Gyurcsány Ferenc pártja, ugyanis a jelenlegi választási rendszerben így több töredékszavazatot söpörhet be, azaz több képviselőt juttathat listáról a parlamentbe. Ez persze némiképp nehezíti a kampányt, hiszen tudatosabb választókat feltételez, akik tiszta fejjel voksolnak egy párt jelöltjére, és támogatnak egy másikat listán. Az ebből származó szavazatvesztést ellensúlyozhatja, hogy a közös miniszterelnök-jelölttel könnyebb mozgósítani, márpedig egy 60-65 százalék (4,9-5,3 millió ember) feletti részvétel esetén előáll a matematikai esély a kormányváltásra.

Két technikai megjegyzés: egyrészt az alku mindkét elemének része a PM, amelyik így egy-két helyen önálló jelölttel indulhat, másrészt Karácsony Gergely nem szerepel egyik párt listáján sem, jelezve, hogy egy remélt összefogás címerfigurája, amihez mindenki szabadon csatlakozhat. Mások szerint tegnapi a megállapodás is alakítható: érdemi népszerűségnövekedés esetén mégis előállhat a közös lista is.

Szerző