A hekkel esszük a legtöbb nehézfémet

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:15
A vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű halak szerepeltek Fotó: Shutterstock
Nagy veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre azok a nehézfémek, amelyek a halak húsában halmozódhatnak fel. Egy vizsgálat szerint a legtöbb nehézfémet a hekkben mutatták ki.

Közismert, hogy a halhús egészséges, hiszen ásványi anyagokban, omega 3 zsírsavban gazdag, alacsony kalóriatartalmú fehérjeforrás. Sokan tartanak azonban a nehézfém szennyezettségtől, amely a halak húsában a táplálékláncon keresztül felhalmozódhat. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.

Az egyesület összesen 29 mintát vett górcső alá, és a vizsgálatok megnyugtató eredményeket hoztak. A laboratóriumi módszerek három terméknél egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot, míg a többi terméknél a nehézfém-mennyiség jóval az Európai Uniós határérték alatt volt. A vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak szerepeltek - írja közleményében a TVE. A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém. A legnagyobb - de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti - szennyezettség a hekkeknél mérték, ennek a halfajnak a mintáiban jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mennyiségben volt jelen.

A tesztelt termékek közül 14 akvakultúrában tenyésztett (ebből 5 hazai) hal volt, egy ökológiai gazdálkodásból származott, 7 pedig fenntartható halászati védjeggyel (ASC, MSC) rendelkezett.

A halvásárlás szempontjai

Noha európai viszonylatban még mindig a magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb halat, karácsonykor azonban a háztartások többségében halétel kerül az asztalra. A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, jellemzően a karácsonyhoz. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen halat veszünk.

• A friss hal húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves.

• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik, így nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának.

• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket.

Szerző

Naprendszerünk testvére

Publikálás dátuma
2017.12.16. 06:15
Nyolc bolygó kering körülötte.
A NASA bejelentette, hogy mesterséges intelligencia segítségével fedezték fel Naprendszerünk mását.

Csillagászok felfedezték azt a naprendszert, amely a legjobban hasonlít a miénkhez. Nyolc bolygó kering a NASA űrbe telepített távcsöve által meglelt Kepler-90 csillag körül, amely 2545 fényévre van tőlünk és valamivel forróbb és nagyobb, mint a mi Napunk.

Eddig hét kísérőjéről tudtunk, de most a tudósok felfedezték a nyolcadikat is: az újonnan megtalált világ elég kicsi lehet ahhoz, hogy kőzetbolygó legyen. „A K-90 az első olyan megismert csillag, amely körül olyan sok bolygó kering, mint a mi Naprendszerünkben” - mondta Christopher Shallue, a Google szoftvermérnöke.

A mostani kutatás annyiban volt más, hogy míg korábban az űrtávcső által gyűjtött adatokból vontak le következtetéseket, most ezt a mesterséges intelligenciát engedték rá az összegyűjtött információkra, és így jöttek rá a bolygók létezésére. Tehát lényegében a rendszert megtanították arra, hogy a rendelkezésre álló adatbázisból miként szűrjék ki azokat a mintákat és elemeket, amelyek bolygók létezésére utalhatnak.

Nyolc bolygó kering körülötte.

Nyolc bolygó kering körülötte.

Andrew Vanderburg, az austini texasi egyetem tudósa, aki szintén részt vett a felfedezésben, elmagyarázta: „A K-90 olyasmi, mint a mi naprendszerünk, csak kicsiben. Kis bolygók a belső pályákon, nagyok a külsőkön, de mindegyik sokkal közelebb kering a napjához.” A legtávolabbi sincs messzebb tőle, mint a Föld a Naptól. Az új bolygó neve K-90i; 14,4 napig tart egy év rajta, felszínén pedig 425 fok van.

A Kepler-űrtávcső 2009-ben állt szolgálatba, azóta exobolygók, azaz a mi Naprendszerünkön kívüli bolygók után kutat. A gépi tanulás technikájával egy másik csillag közelében nemrégiben a K 80g nevű, Föld méretű bolygót is felfedezték, az elmúlt évtizedekben mintegy 3500 exobolygót, azaz nem a mi Napunk körül keringő égitestet találtak meg a tudósok.

Aszteroida száguld a Föld felé
A NASA szerint ma húz majd el mellettünk egy tíz éve nem látott aszteroida. A kisbolygót még 1983-ban fedezték fel, és a 3200 Phaethon nevet kapta. Az objektum 5 kilométer átmérőjű, ezzel az ismertek közül a harmadik legnagyobb olyan aszteroida, ami veszélyes lenne a Földre, ha eltalálná bolygónkat. Ettől most egész biztosan nem kell tartani, ugyanis mintegy 10 millió kilométerre lesz tőlünk – ami nagyjából 26-szor nagyobb a Föld–Hold-távolságnál – ugyanakkor jóval közelebb lesz hozzánk, mint 2007-ben volt – írja az IFLScience.
A Phaethon a felelős a Geminidák meteorraj decemberi megjelenéséért. Ez azért is érdekes, mert ilyen jelenséget csak az üstökösök okoznak, ami vagy azt jelenti, hogy nem is kisbolygóról, hanem egy "halott" üstökösről van szó, vagy azt, hogy a kisbolygó épp darabjaira esik szét.Szerző

Átadták a Gábor Dénes-díjakat

Publikálás dátuma
2017.12.14. 18:33
MTI Fotó: Soós Lajos
Átadták a Gábor Dénes-díjakat csütörtökön az Országházban, kiemelkedő teljesítményének elismeréséül 13 tudós, kutató, fejlesztő és feltaláló - köztük 3 határon túli magyar alkotó - vehette át az elismerést. A rendezvényen Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, a díj kiosztásának éves rendszeressége azt igazolja, hogy a magyar alkotóerő elismerése nemcsak állami feladat, hanem sokak szívügye az országban.  

A házelnök jelentős közösségi teljesítménynek nevezte a 2010 óta elért fellendülést, a legfontosabbnak pedig "a történelmi gyökerű" gondok - a népesedési válság, a középosztály gyengesége és a nemzetrészek szétszakítottsága - meghaladása érdekében a fenntartható növekedést nevezte. Az innováció alapjainak megerősítése ezért is fontos feladat - tette hozzá.

Kövér László felidézte, hogy kutatási és fejlesztési tevékenységre tavaly több mint 427 milliárd forint jutott, a kutatási területen dolgozók között a kutatók és fejlesztők aránya, valamint a kutatóhelyek száma emelkedett és erősödik a vállalkozások innovációs szerepvállalása. Kiemelte: a kormány tudatában van annak, hogy bővíteni kell a forrásokat, ezért a GDP-arányos támogatás 1,8 százalékra emelkedik 2020-ig a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiában vállaltak alapján és a szabályozási feltételek is kedvezőbbé válhatnak.

Kövér László elismerését fejezte ki egyúttal a díj alapítóinak azért, hogy - mint mondta - nemcsak a magyarországi, hanem a kárpát-medencei magyar műszaki alkotóerőt is elismeri.

Gyulai József, a díjat meghirdető Novofer Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a legjelentősebb mérnöki teljesítmények már nem inter-, hanem multidiszciplinárisak, távoli tudományágak együtteséből születnek eredmények és egyre jelentősebb szempont ezek társadalmi-gazdasági hasznossága. Az elméletek alkalmazásában a kutatómérnökök nélkülözhetetlen szerepet játszanak - tette hozzá.

Jamrik Péter, a díj alapítója kiemelte, hogy az elmúlt években teljesen új fogalmak - 3D, 5G, e-mobilitás, nanotechnológia, genomika, kvantummechanika, smart city vagy robotsebészet - születtek. A jövő a jelenben már elkezdődött, a jelen feladatai pedig Gábor Dénes jövőképén alapulnak - tette hozzá.

A díjat Bakos Gáspár fizikus, csillagász bolygókutatásért, autonóm kistávcsövek fejlesztéséért, automata csillagászati távcsőhálózat tervezéséért, Bozóki Zoltán József fizikus a lézeres fotoakusztikus spektroszkópián alapuló, a földgáz főbb szennyező komponenseinek mérésében végzett tevékenységéért kapta.

Buzsáki György orvost többek között az agyműködés és a memóriakonszolidáció kutatásáért, Falk György Alfréd gépészmérnököt a 3D-nyomtatás meghonosításéárt, alkatrészek és orvosi implantátumok gyártástechnológiájáért, Koppa Pál Gábor fizikust pedig a holografikus adattárolás, a háromdimenziós képmegjelenítés, az optikai méréstechnika és komplex optikai rendszerek kutatásáért díjazták.

Lingvay József vegyészmérnök a szilíciumalapú félvezető eszközök gyártásfejlesztéséért, a korrózió és az elektrokémiai technológiák kutatásáért, Németh Huba gépészmérnök járműdinamika-, emisszió- és hatásfokjavító, sűrített levegő befúvásán alapuló motorfeltöltési eljárásokért, önvezető rendszerek kidolgozásáért, Stépán Gábor gépészmérnök a késleltetett rendszerek stabilitáselméletének és nemlineáris rezgéseinek gépészeti alkalmazásaiért, Szente Lajos vegyész pedig a ciklodextrintechnológia terén végzett tevékenységgért, gyógyszerészeti segédanyagok, az iparban is hasznosítható nano-tartályok kidolgozásáért, valamint csekély szennyvízkibocsátású tisztítási eljárásáért vehetett át Gábor Dénes-díjat.

Balogh Géza villamosmérnök többek között az irányított hangsugárzással kapcsolatos találmányaiért, a hiperkardioid vonalsugárzó sikeres világpiaci hasznosításáért, Zettwitz Sándor gépészmérnök pedig az első magyar ásványgyapotgyártó technológiáért és egészségipari eszközök fejlesztésért életműdíjban részesült.

A névadó emlékének gondozását elismerő In Memoriam Gábor Dénes elismerést Gál József matematikusnak és Weisz Ferenc matematikusnak ítélték oda.

Az elismerések indoklásai a díjazottak sikeres szabadalmait és találmányait, vállalkozói és oktatási tevékenységét, tudományszervezési eredményeit és társadalmi szerepvállalását is kiemelték.

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíj idei díjazottja Sárdi Dávid Lajos, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) logisztikai mérnök hallgatója, a kétévente meghirdetett Gábor Dénes Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíjat pedig Gálai Bence, a BME mérnök informatikus hallgatója nyerte el.

Kihirdették a diplomamunka-pályázat és a középiskolai ösztöndíj győzteseit is: előbbit idén Eckl Bence és Tamás Judit nyerte, utóbbi a Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny minden kategóriájának és korcsoportjának első 6 helyezettjét részesítette elismerésben.

Szerző