Előfizetés

Napelemlázban ég az ország

Az év első negyedében valamivel több mint ezer, a másodikban közel kétezer „háztartási méretű kiserőmű” csatlakozott a hazai villamosenergia-rendszerhez – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss jelentéséből. Ezek 99 – a második negyedévben 100 – százaléka olyan háztetőkre szerelt napelem, amelyek felesleges többlettermelését a hálózat kötelezően megveszi. (Elenyésző számban előfordultak szélerőműves és gázalapú rendszerek is.) Az év elején összesen 20,5 ezer darab ilyen egységet tartottak nyilván országszerte. Ezek beépített teljesítménye 165 megawatt (MW) volt, ami az első negyedévben 7, a másodikban pedig 12 MW-tal bővült. Ezek – a MEKH egy korábbi jelentése tanúsága szerint - rendre meghaladják a 2011-2012-es egész éves növekményt. A telepített berendezések eloszlása országszerte nagyjából egyenletes.

Mondhatni tehát, hogy folytatódik a háztartási napelemes termelőrendszerek robbanásszerű terjedése. Így az idei értékek ismét rekorddöntést valószínűsítenek. Ennek oka a MEKH és más szakértők szerint a rendszerek csökkenő árában, növekvő élettartamában, az így mérsékelhető rezsiköltségben, a fölösleges termelés átvételében és az állami támogatásokban keresendő. Ugyanakkor, miközben a Fidesz mindent megtesz a háztartásinál nagyobb – például az állami MVM által telepített – napelemerőművek elterjesztése érdekében, a háztartásiakhoz ellentmondásosan bizonyul. Termékdíjat vetettek ki rá, igaz, azt most megfelezték. A négy kilowatt feletti háztartási lapokra pedig a MEKH teljesítménydíjat vezetett be. Igaz, ennek mértéke most 0 forint, de később nőhet.

A kormány a földművesek, mezőgazdasággal foglalkozó termelők számára megkönnyítené a legfeljebb fél MW-os napelemtelepek létesítését - közölte a Miniszterelnökséget irányító Lázár János miniszter a múlt heti kormányinfón. Ez az engedélyezési folyamat könnyítését és kedvezményes állami hitelt fed. Emellett a villamosenergia-hálózati cégeket is csatlakozási pontok kialakítására sarkallanák. Intézkedéseik nyomán több ezer ilyen park kialakításában reménykednek. Lázár János emlékeztetett: az év elején a MEKH 2600, hasonló méretű napelemparkra vonatkozó engedélyt adott ki, aminek a fele már létesítés alatt áll. Csak az állami MVM közel 110 MW-nyi rendszert telepít. A kormány célja, hogy az ország a jövőben a villamos energiát részint nukleáris erőműből, részint napelemek segítségével termelje meg. Ennek révén alapvetően az árambehozatalt csökkentenék vagy szüntetnék meg.

Felmondással zárult a szagos történet

Vas András írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:16
Fotó: Shutterstock
Indoklás nélkül bontotta fel a bérleti szerződést a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az épületben lévő étterem üzemeltetőjével, a Patent Bt.-vel. A dolgozók között akadnak, akik szerint nem véletlen az időzítés.

- Ha szólnak, hogy menni kell három vagy hat hónap múlva, rendben. Na de így… Müller Zoltán tehetetlenül tárta szét a karját. Cége, a Patent Bt. több mint húsz éve működtette a rendőrségi éttermet a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság épületében Kaposváron. Megszűnt a szerződésük, a rendőrség október közepén mondott fel a cégnek egy hónapos határidővel, indoklás nélkül.

Valójában egy tűzeset miatt már hetekkel korábban leállt a konyha, ám azt egy pillanatig sem gondolta senki a több mint húsz embert foglalkoztató cégnél, hogy az olajsütő kigyulladása lesz az utolsó érdemi momentumuk az épületben.

- Kigyulladt a fritőz, s az elszívó-berendezés tovább vitte a tüzet – mesélte Müller Zoltán. – De nem kell komoly katasztrófára gondolni, a hivatalos jegyzőkönyv szerint emberi és anyagi kár nem esett – utóbbi azonban csak a rendőrség szempontjából igaz. Kifestettünk, az elektromos vezetéket is kijavíttattuk, új világítást szereltünk be – folytatta Müller Zoltán -, vagyis készültünk a folytatásra. - Bejelentkeztem a főkapitányhoz beszámolni, ám valójában nem jutottam semmire, mert szóban felmondott. Arra hivatkozott, hogy ételszag terjeng az épületben.

A Patent Bt. vezetője utóbb írásban is kézhez kapta a hivatalos papírt, amiben szó sem esett szagokról, hanem a szerződésre hivatkozva indoklás nélkül bontották fel a megállapodást. A napi átlag nyolcszáz adagot elkészítő cég – a rendőrség mellett, sokan a városból is jártak hozzájuk ebédelni, emellett kiszállítást is vállaltak – több mint húsz dolgozója került utcára ezzel.

A dolgozók között akadnak, akik szerint nem véletlen az időzítés. A Kaposvári Törvényszék ugyanis nemrég határozott arról, lehet népszavazást kezdeményezni Kaposmérőben a faluba tervezett inert hulladéklerakóról. A fideszes polgármester, Prukner Gábor által előnybe részesített beruházással kapcsolatban – ahogyan arról a Népszava is beszámolt már – igencsak megoszlanak a vélemények a településen, Müller Zoltán pedig éppenséggel az ellenzők egyik vezetője, többek között ő kezdeményezte a referendum megtartását, s ő támadta meg a bíróságon a helyi választási bizottság elutasító határozatát. Dolgozóinak egy része szerint emiatt kell most összepakolnia a rendőrségen.

- Nem tudom, mit gondoljak – felelte Müller Zoltán, amikor rákérdeztünk, lát-e összefüggést a két eset között. – A rendőrséggel mindeddig korrekt volt a viszonyom, mindig teljesítettük minden kérésüket. Amikor például elkezdődött a menekültválság, többek között mi főztünk a határon szolgálatot teljesítőknek, s mi is szállítottuk le a kosztjukat. Előfordult, hogy délután három órára derült ki, hogy este hatra kell nyolcszáz hideg csomag, de ezt is megcsináltuk. Ahogyan az árvizeknél is rendre mi láttuk el a somogyi rendőröket. Huszonöt év után ez az egy hónapos határidő olyan, mint egy torokelvágás…

Hivatkozás
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bérbeadó és a Patent Bt. bérlő között 2015. január 1-jével, határozott időtartamra jött létre bérleti jogviszony a Magyar Állam tulajdonában és bérbeadó főkapitányság vagyonkezelésében lévő objektumban található konyha és ebédlő bérlete tárgyában – válaszolta a Népszava megkeresésére a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. - A bérleti szerződés 55. pont d) alpontja alapján a szerződés 30 napos felmondási határidővel indokolás nélkül megszűnik valamelyik félnek a másik félhez címzett egyoldalú jognyilatkozatával. A főkapitányság erre hivatkozva kezdeményezte a bérleti szerződés indokolás nélküli felmondását 2017. november 20-án.

Netanjahu megköszönte Orbánnak Jeruzsálemet

Népszava
Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:07
Látszólag rendben van minden, de Orbán kellemetlen. FOTÓ: WIKTOR DABKOWSKI / DPA

Benjamin Netanjahu szombat délután - a vallási előírásokat félretéve - felhívta Orbán Viktort. Lapunk értesülése szerint az izraeli kormányfő megköszönte, hogy magyar kollégája megakadályozta az EU kormányfői tanácsát az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költözését elítélő határozat elfogadásában. A múltheti brüsszeli csúcson a tervezetet Orbánon kívül valamennyi kormányfő támogatta, ám az egyetlen különvélemény megakadályozta az egyhangú szavazást. Az Unió nevében végül Federica Mogherini külügyi biztos bírálta Donald Trump elnök döntését. Csehország a maga részéről megerősítette, hogy Nyugat-Jeruzsálemet tartja Izrael fővárosának - "az 1967-es határok szerint", vagyis meghagyva a palesztinok jogát Kelet-Jeruzsálemre. Magyarország nem tervezi nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését. Ezt szintén Orbán mondta a múlt héten.