Élménybeszámolók a túlélésért

Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:56

Élménybeszámolókat tart az amerikai Mike Tyson. Minden idők legfiatalabb profi nehézsúlyú világbajnoka (20 évesen szerezte meg először a címet) saját bevallása szerint felelőtlen életmódjával 500 millió dollárt költött el értelmetlenül, és 51 éves korában a közönségtalálkozók bevételeiből próbál megélni.

Szerző

Év végi visszapillantó - Emlékezetes csatát hozott a Super Bowl

Publikálás dátuma
2017.12.18. 06:53
Fotó: AFP/Timothy A. Clary
A New England Patriots 25 pontos hátrányból fordítva minden idők első hosszabbítással zárult Super Bowlján 34-28-ra legyőzte az Atlanta Falconst.

A korábbi évekhez hasonlóan a Népszava sportrovata ezúttal is elkészíti hónapokra lebontva idei visszatekintőjét. Összeállításunkban felidézzük a legemlékezetesebb, a sportrajongókat leginkább foglalkoztató eseményeket. Ezúttal februárra tekintünk vissza.

A hónap első napján bejelentette a Veszprém férfi kézilabdacsapata, hogy a nyártól Ljubomir Vranjes veszi át a csapat irányítását. A svéd tréner a későbbiekben Aron Pálmarsson ügye miatt sokat szerepelt az újságok hasábjain, ugyanis az izlandi sms-ben jelezte felé, hogy szerződése ellenére nem kíván visszatérni a bakonyi egylethez.

Február másodikán Heidi Löke kétéves szerződést írt alá norvég Storhamar csapatával, így távozott a Győri Audi ETO KC együttesétől. A győriek két héttel később bejelentették Anne Mette Hansen érkezését, továbbá Görbicz Anita és Kiss Éva szerződéshosszabbítását.

Sokan éreztek késztetést arra, hogy az év második hónapjában jelentsék be visszavonulásokat. Elsőként Frank Lampard, a Chelsea legendás játékosa közölte, hogy huszonegy évnyi sikerekben gazdag profi pályafutás után felhagy az aktív labdarúgással.

Néhány nappal később Philipp Lahm, a Bayern München klasszisa körül alakult ki kommunikációs zűrzavar. Noha bejelentette visszavonulását, a klub cáfolta azt. Végül a szezon végeztével valóban szögre akasztotta cipőjét.

Hasonlóan cselekedett Risztov Éva is. A 2012-es londoni olimpián nyílt vízi úszásban aranyérmes sportolónő úgy érezte, eljött az idő, hogy a civil életben érjen el hasonló sikereket. Fa Nándor február 8-án a nyolcadik helyen ért célba a Vendée Globe földkerülő versenyen. A kivételes sportember a 93 napos hajózás után közölte, ez volt az utolsó versenye.

Fucsovics Márton négyszettes csatában, bravúrral legyőzte Martin Klizant a Szlovákia-Magyarország tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában. Fucsovicsék később Oroszország felülmúlásával visszajutottak a világcsoportba. Jövő februárban az idei döntős belgákkal meccselnek idegenben.

A New England Patriots 25 pontos hátrányból fordítva minden idők első hosszabbítással zárult Super Bowlján 34-28-ra legyőzte az Atlanta Falcons együttesét a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjében. Tom Brady, a New England irányítója - aki rekordot jelentő 466 passzolt yarddal zárt és a legértékesebb játékos (MVP) lett - pályafutása ötödik bajnoki győzelmét ünnepelte, ezzel a posztján az első. Pedig úgy tűnt, az Atlanta simán hozza a meccset, a harmadik negyedben 28-3-ra is vezetett, a New England azonban kiharcolta a hosszabbítást, amit meg is nyert.

Ezüstérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a Tüske Uszodakomplexumban rendezett négycsapatos nemzetközi tornán. Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese először Szlovákiát győzte le 20-5-re, majd 9-4-re kikapott a későbbi aranyérmes Montenegrótól.

A hónap közepén véget ért a labdarúgó Bajnokok Ligája téli álma. A nyolcaddöntőben a PSG és a Barcelona csatája maradt emlékezetes, a franciák február 14-én 4-0-ra diadalmaskodtak. Egy hónappal később viszont a katalánok revánsot vettek.

Csötönyi Sándor elnök távozott a Magyar Ökölvívó Szövetség éléről. A sportvezető Erdei Zsoltot támogatta, mint lehetséges utód, s áprilisban kívánsága meghallgatásra talált.

A bíróság másodfokon is kimondta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak ki kell fizetnie a maratoni kajak-kenusoknak járó jutalmat – ezt hirdette ki a Fővárosi Ítélőtábla február 21-én. A maratoni kajak-kenusok azért fordultak a bírósághoz, mert 2013-ban a kolumbiai Caliban megrendezett Világjátékokon öt arany- és két ezüstérmet szereztek, ám a jutalmakat más sportolókkal szemben nekik nem fizették ki.

A hónap végén az első helyen kiemelt Babos Tímea nyerte a 250 ezer dollár összdíjazású budapesti női keménypályás tenisztornát, miután a döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte a másodikként rangsorolt cseh Lucie Safarovát.

Szerző

Csökkent a Fidesz támogatottsága a Publicusnál

Publikálás dátuma
2017.12.17. 21:45

A kutatás a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék, a biztos szavazók körében 48 százalék. Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék (a biztos szavazók körében 15 százalék), míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék (a biztos szavazók körében 14 százalék).

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék. A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest pár pontot növekedett, és 42 pontos, április óta a 39-42 pontos sávon belül marad.

Molnár Gyula (MSZP) ismertsége 70 százalékos, míg népszerűsége 30 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább (63 és 69 pont), a Jobbik szavazók körében a legkevésbé (6) népszerű.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) ismertsége 77 százalékos, míg népszerűsége 38 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 55 pontos a népszerűsége.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 30 pontos, júniusban mért csúcsához képest hat pontot csökkent.

Szél Bernadett (LMP) ismertsége 81 százalékos, népszerűsége a múlt hónapban mért 42 ponthoz képest két pontot növekedve 44 pontos. Az LMP szavazók körében a leginkább (94 pont), míg a Fidesz szavazók körében a legkevésbé (26 pont) népszerű.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 19 pontos, az elmúlt egy évben folyamatosan 20 pont környékére mértük. A DK szavazók körében a legnépszerűbb (75 pont), az MSZP szavazók körében átlagos (44 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (8 pont).

Juhász Péter (Együtt) ismertsége 65 százalékos, népszerűsége a múlt hónapokban némileg csökkenve 27 pontos.

Karácsony Gergely (P) ismertsége 76 százalékos, népszerűsége 46 pont. Leginkább az MSZP és a DK szavazók körében népszerű (90 és 84 pont), de a bizonytalanok körében sem elutasított (44 pont).

Fekete-Győr András (Momentum) ismertsége 51 százalékos, népszerűsége 23 pont.

Balázs Péter (független) ismertsége 44 százalékos, népszerűsége 38 pont.

Szerző