Nagyüzem - Öt népszavazási kérdést meszelt el az NVB

Megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések közül egy a határon túli magyarok szavazati jogának megvonására, egy a szakszervezeti vétó visszaállítására vonatkozott, három a kannabisz legalizálásával függött össze- informál az MTI.

A határon túli magyarok szavazati jogának megvonását célzó, a Demokrata Párt által beadott népszavazási kérdést az NVB többek között azért nem hitelesítette, mert az alaptörvény szerint az állampolgárokat az állampolgárságuk keletkezésének módjától függetlenül megilleti a választójog. Eredményes népszavazás után tehát módosítani kellene az alaptörvényt, erről azonban nem lehet népszavazást tartani.  A kérdés érinti választásokról szóló törvények tartalmát is, de erről sem lehet népszavazást tartani. Az NVB szerint emellett nem is egyértelmű a kérdés, nem elég egzaktak a benne szereplő "bizonyíthatóan, életvitelszerűen" kifejezések - indokolnak.

Az Elégedett Magyarországért Mozgalom kérdése azt célozta, hogy visszaállítsák a munka törvénykönyvébe a szakszervezeti kifogás (vétó) jogát. Az NVB ezt - egyhangúlag - azért nem hitelesítette, mert a kifogás jogintézménye a hatályos jogrendben nem ismert, és nem elvárható a választópolgároktól, hogy ismerjék a pontos tartalmát. A vétó a korábbi munka törvénykönyvében szerepelt, de ott is több változáson ment át, a kérdés pedig nem jelöli meg, pontosan melyik tartalmat állítaná vissza.

A Magyar Liberális Párt három kérdést is benyújtott, az első azt célozta, hogy büntetőjogi értelemben a kannabisz fogyasztása ne minősüljön bűncselekménynek. Az NVB egyhangú döntéssel megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kannabisz az Egységes Kábítószer Egyezmény alapján kábítószernek minősül, az ENSZ kábítószer-egyezményében pedig a felek abban állapodtak meg, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják a személyi fogyasztásra szánt kábítószerek birtoklását, vásárlását és termesztését, a kábítószerrel visszaélés valamennyi formáját a büntetőjogilag is szankcionálják. Vagyis eredményes népszavazás után fel kellene mondani a két nemzetközi szerződést, de ilyen célra még burkoltan sem irányulhat népszavazás.

A párt második kérdése arra vonatkozott, hogy legfeljebb 10 gramm kannabiszvirágzat és legfeljebb 5 gramm hasis birtoklása ne minősüljön bűncselekménynek. Ezt az NVB a korábbi kérdésnél már ismertetett érvekre támaszkodva, valamint arra hivatkozva tagadta meg, hogy tulajdonképpen két kérdés, így nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A harmadik kérdés az volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy felhatalmazást kapjon a Kormány az Országgyűléstől az Orvosi kannabisz program kidolgozására és bevezetésére?" Az NVB ennek hitelesítését szintén egyhangú döntéssel tagadta meg, mert a kérdés nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozik, népszavazási kérdést azonban csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani. Emellett a kérdésben említett orvosikannabisz-program tartalma a választópolgárok előtt nem ismert, így a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének.

Az NVB határozatai ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Szerző

Sztrájkkészültséget emlegetnek a csalódott egészségügyiek

Publikálás dátuma
2017.12.15. 19:46
A kép illusztráció. FOTÓ: Vajd József
Egy kisebb karácsonyi csoda kellene ahhoz, hogy elmúljon az egészségügyiek csalódottsága: a weben olvasható hozzászólások alapján sokan számítottak a sztrájktárgyalók által követelt extra pénzre, s miután erre a kormány nem reagált, ingerültek elkeseredettek.

„Milyen ország az ahol az elesett kiszolgáltatott beteg emberekért dolgozó egészségügy és szociális ágazatban dolgozó emberek megbecsülése a béka segge alatt van? Megmondom: lelketlen és embertelen!” „Ezek tényleg nem adtak semmit, és közben saját anyám se hiszi el, hogy nem kaptam.”

Ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel reagáltak az ápolónők és a műszaki területen dolgozók a csütörtöki kormányinfón elhangzottakról tudósító cikkekre. Egyértelművé vált ugyanis: a kormány nem támogatta, hogy egy havi plusz juttatást kapjanak még decemberben az egészségügyiek, köztük a műszaki és gazdasági területeken dolgozók. Az utóbbiak azért is nagyon várták ezt a pénzt, mert ők kimaradtak az egészségügyet érintő valamennyi béremelésből. A lapunknak nyilatkozók azért sem értik, hogy mi történt, mert még a kormánypárti média, a Magyar Idők is arról írt a múlt héten, hogy a december 13-i kormányülésre készült előterjesztés szerint az ápolók, az orvosok és az asszisztensek két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak még karácsony előtt.

A kormánnyal tárgyaló érdekvédőket hiába kerestük, egyetlen tagjuk sem reagált a Népszava megkeresésére. A bértárgyalásokról távol tartott szakszervezetek közül az 5.12 elnöke, Kiss László maga sem hiszi, hogy megtörténhet, tényleg nem kapnak semmit. Szerinte lehetséges, most csak szondázza a kormány az ágazatban dolgozókat és elképzelhető, hogy végül mégis bejelentik, lesz plusz pénz. Mert ha nem – mondta – azt már nem hagyhatják szó nélkül. – Senki ne gondolja, hogy nincs összefüggés a leromlott géppark miatt elmaradt kezelések és a műszakiak meg nem becsülése között. Közel ezer orvosi gépszerelő és egyéb karbantartó, további 4-5 ezer egyéb szakdolgozó hiányzik a betegágyak mellől. A nyugdíjas korú gazdasági, műszaki területen dolgozók eleve nem kaptak engedélyt, hogy maradhassanak, a helyükbe pedig nem érkezett senki. Nem is csoda! Ennyi pénzért ki jönne ide dolgozni? – fogalmazott az érdekvédő.

– Miután megszellőztette a kormánypárti sajtó, hogy jöhet ez az év végi extra pénz, órási volt a várakozás – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szervezet (FESZ) elnöke, aki szerint hiába kaptak az orvosok rövid idő alatt igen nagy béremelést, ha az ágyak mellett dolgozók közül sokan továbbra is csak a szakmai minimálbér körüli összeget viszik haza. A háttérben dolgozó műszakiak, gazdasági szakemberek közül pedig csak azok érzékelhettek egy kis emelést, akik minimálbért kapnak. Még az eddigi emelésekkel együtt is az állami foglalkoztatottak fizetésének átlaga alatt marad az egészségügyben dolgozók bére. Ahhoz, hogy a keresetük elérje az átlagos szintet, legalább még egy negyvenszázalékos emelésre lenne szükség.

– Ebben a helyzetben most csak az a jó, hogy nem írtuk alá ezt a bérmegállapodást, így minket nem köt semmi – mondta Soós Adrianna, s azzal folytatta: – Mi ugyanis a legutóbbi küldöttgyűlésünkön már arról határoztunk, hogy a jövő év elején meghirdetjük a sztrájkkészültséget, ha addig nem lesz érzékelhető béremelés.

Szerző

"Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország!" - Tüntetés a Fidesz-székháznál

Publikálás dátuma
2017.12.15. 17:51
Forrás: Mérce videó
Az Állami Számvevőszék eljárása miatt hirdetett fáklyás demonstrációt a Jobbik a Fidesz székházához a Lendvay utcába. A tiltakozáson több demokratikus ellenzéki párt – LMP, Együtt, Momentum – is jelezte jelenlétét, az MSZP és a Demokratikus Koalíció ugyanakkor közölte: semmilyen formában sem vállal közösséget a Jobbikkal.

A Népszava munkatársai a helyszínen járva dél körül azt látták, hogy a rendőrök kamerákat szerelnek fel a Fidesz székház környékén a villanyoszlopokra. A tüntetés öt órakor kezdődött, helyszíni tudósítónk tájékoztatása szerint fél öt tájban mintegy 300 - 400 ember gyülekezett a Lendvai utcában, a kezekben leginkább jobbikos zászlóval, de feltűnt egy EU-s lobogó is.A rendőri készültség hatalmas volt, a létszám elérte, de talán meg is haladta a tüntetésre érkezők számát. A környező utcákat kordonokkal zárták le, több tucat rendőrségi autó állt készenlétben.A Jobbik színpadát saját bizonsági emberei vigyázták. 

Valamivel öt óra utánra már mintegy 1000-1200 fősre duzzadt a tömeg, a jobbikos zászlórengeteg ellenére nagyon kemény arcokat nem lehetett látni a gyülekezetben, a színpadon az Ismerős Arcok (magyar nemzetirock-együttes) majd A Pál Utcai Fiúk (a zenés játék szereplői )  szórakoztatta a demonstrálókat.   

Közben ma: a Jobbik nyilvánosságra hozta az ÁSZ-jelentést: 

Negyed 6-ra tovább duzzadt a létszám, mind számszerűleg, mind támogatóilag, ugyanis a már mintegy 3000 körüli tüntető között megjelentek a támogató Momentumosok, ( körülbelül 100-an ) és feltűnt a tömegben Juhász Péter is, az Együtt elnöke, több párttársával egyetemben.  

A tüntetés valódi kezdete a beszédekkel, a himnusz éneklésével indult, Jakab Péter, a Jobbik szóvivője fideszes provokátorok veszélyére figyelmeztetett. Az első felszólaló Kovács Tamás kardvívó világbajnok volt, aki arról beszélt: az ÁSZ-büntetéssel elindult a Jobbik felszámolását célzó manőver, "visszatért a Rákosi rendszer." (A tömeg zúgta: kormányváltást akarunk!) A sportember szerint a Fidesz elkorrumpálódott, a nemzet pedig végletekig megosztott. Egyik felelős a baloldali kormány, amely megágyazott a korrupciónak, a másik a Fidesz. A pártok versengésében a programok versenye legyen a döntő. A nép nem betiltható, ám a kormány leváltható - mondta Kovács Tamás, amire a tömeg Orbán takarodj! skandalással reagált.

Fél 6 - Színpadra lép az ÁSZ volt alelnöke, Nyikos László, aki erősen indít: szégyellem, hogy 12 éven át a számvevőszék egyik vezetője voltam. A szervezet annak idején a parlamentnek tartozott beszámolással, és a népet szolgálta, az ÁSZ nemzetközi elismertséget szerzett. Mindezt azonban a jelenlegi elnök, Domokos László eljátszotta. Az ÁSZ mostani vizsgálata súlyos hibákkal teli, a szervezet politikai szereplővé vált - jelentette ki a volt alelnök, aki arról is beszélt, hogy Domokos az államháztartást sem vizsgálja megfelelően, egyebek mellett nem ellenőrzik az uniós pénzek hatékony felhasználását. Az ÁSZ az ötvenes évek módszereit használja, Domokos Lászlónak le kell mondania! - kiáltotta Nyikos László, hozzátéve: ki ellenőrzi az ellenőrt? Pályázattal kell ÁSZ elnököt választani mint Szlovéniában. Mondjon le!-  skandálja erre a tömeg.

17.40 - Puzsér Róbert a színpadon - Viccel kezd: összeáll a cigány a náci és a rabbi, hogy megmentsék a jogállamot. Ez egy szürreális koalíció - mondja, a tömegben pedig sokan fújolnak. De nem szürreális vajon a Fidesz rendszere? Nem szürreális, hogy Mészáros gyorsabban gazdagodik, mint Elon Musk? ( dél-afrikai származású amerikai üzletember, nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla Motors és a SolarCity vállalkozások ) A magyar társadalom igenis tolerálja a kulönbözőséget: nem kell választani Szörényi és Bródy között. Csak a ruszki kaviárt zabáló pszichopata akarja, hogy mindenáron választani kelljen- kiabálta Puzsér, mire: Orbán takarodj! - üvöltötte a tömeg. Ma egy volt gárdista és egy volt SZDSZ -es egyetért. És nem szakadt le az ég - zárta a beszédét Puzsér Róbert.

17.50 - A program szerint egy civil aktivista lett volna a következő fellépő, de nem vállalta mert állítása szerint megfenyegették. Helyette Ravasz László bíró lépett a színpadra, aki arról beszélt: láthatólag a politikai hatalom monopolizálása folyik a lopás érdekében. Felhasználják a bíróságokat, az államhatalmat. Ahogy régen, úgy ma is pártbefolyás alatt állnak a bíróságok. A civileket megfélemlítik, a szervezetek működését ellehetetlenítik, akár úgy is, hogy a bejegyzésüket akadályozzák a bíróságon. Ugyanígy a devizahitelesek kifosztásához is asszisztálnak a bíróságok - mondja Ravasz László, mire a tömeg: "Nem leszünk Moszkva!" - skandalással reagált.

18.00 - A nagy pillanat, Vona Gábor lép a színpadra. A tömeg ujjong, "Isten hozott!"- skandálják. A Jobbik elnöke köszönti a többi pártot, a civileket, végül a jobbikosokat. Megköszöni a 35 millió forintot is, amit összeadtak. Tudom, hogy akik itt vannak sokan, sokféleképp gondolkoznak, és azt is tudom, hogy mi a legnagyobb közös többszörös: a szabadság féltése - mondja. Amikor a szabadság veszélybe kerül, a magyar összefog - von egy képzeletbeli, pártok- és ideológiák feletti ernyőt a Jobbik elnöke. Minden nemzeti ünnepünk erről szól. Ez a magyar néplélek vastörvénye - játszik továbbra is érzelmi húrokon Vona, hozzátéve: ezt tudja Orbán is, ezért vázol nemzetközi veszélyt, közben sunyi tolvajként besurran, és ellopja a szabadságunkat. Most az utolsó bástyánál tartunk, és Orbán a legerősebb ellenállást tanúsító pártot akarja eltaposni, ez pedig a demokrácia halálos ítélete - fokozza a drámaiságot. Beszél arról is, hogy noha a NER szótárában a kiegyezés szó nem szerepel, e az egyik legfontosabb dolog, ahogy különösen kiélezett helyzetekben, az összefogás. A mai nap pedig fordulópont, mert sokféle ember jött el a Jobbik által meghirdetett tüntetésre. Orbán fél - jelentette ki Vona Gábor, majd a ennek alátámasztására felhívta a figyelmet a kormányfő lépéseire, mint mondta: emlékeztet a helyzet valamire: egy bukás felé tántorgó diktátor utolsó vergődése. Nem kell szeretni egymást, elegendő ha elfogadjuk hogy vannak közös céljaink, minden történelmi seb dacára együtt kell épiteni az országot. Hiszek abban, hogy ma sok ember tett egy lépést az igazságos Magyarország felé- zárta beszédét a Jobbik elnöke.

18.10 - Jó éjszakát Fidesz, jó reggelt Magyarország! - ezzel zárta a tüntetést Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. A tömeg elénekelte a szózatot.

Szerző