Előfizetés

Bevetik a nukleáris opciót Lengyelország ellen

R.T.
Publikálás dátuma
2017.12.16. 06:31
FOTÓ: AFP/FRANCOIS LENOIR

Az Európai Bizottság várhatóan jövő szerdán indítja meg Lengyelországgal szemben a 7. cikkely szerinti eljárást, amely a legsúlyosabb büntetés egy tagállammal szemben, mivel elvileg szavazati jogát is elvehetik. Brüsszel azért nyúl ehhez az Unió történetében mindeddig példátlannak számító eszközhöz, mert a lengyel parlament alsóháza a múlt héten megszavazta az EU által vitatott két bírósági törvényt, amely lényegében teljhatalmat biztosítana a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) számára és ellehetetlenítené a hatalmi ágak szétválasztását. A jogszabályokat várhatóan jövő héten írja alá Andrzej Duda lengyel államfő.

FOTÓ: AFP/FRANCOIS LENOIR

FOTÓ: AFP/FRANCOIS LENOIR

Az új lengyel kormányfő, a Beata Szydlo utódának kinevezett Mateusz Morawiecki is folytatja elődje konfrontatív politikáját, sőt – Jaroslaw Kaczynski pártelnök hatására - nála is keményebb harca készül Brüsszel ellen. Morawiecki még csütörtökön, az EU csúcs előtt azt közölte, „minden tagországnak joga van módosítani az igazságügyi törvényeit", ezért az országgal szembeni eljárást „igazságtalannak” tartja. Ám az Európai Bizottság is felveszi a kesztyűt. Egy uniós diplomata a Süddeutsche Zeitung szerint azt közölte, „semmi jele sincs annak, hogy nem lépik át a vörös vonalat”.

Az EP már novemberben megszavazta azt a javaslatot, amelyben felszólította Brüsszelt az eljárás megindítására. Most azonban már a Bizottság kezdeményezi a 7-es cikkely szerinti fellépés megkezdését. Ehhez a tagállamok négyötödének hozzájárulására lenne szükség, ami – a magyar vétó ellenére – valószínűleg össze is jön. Már csak Budapest ellenállása miatt is valószínűtlen ugyan, hogy Varsótól megvonnák a szavazati jogot, ám Magyarország és Lengyelország még jobban távolodik az EU mag-országaitól.

Tízezrek rótták le kegyeletüket a volt uralkodó ravatalánál Bukarestben

Több tízezer ember rótta le kegyeletét péntek estig Bukarestben az ország múlt héten elhunyt volt uralkodója, I. Mihály király ravatala előtt. A jelenleg szépművészeti múzeumként működő egykori királyi palota előtt két napja ezrek állnak órákig sorban, hogy néhány másodpercre bejussanak a trónterembe, ahol az ország 96 évesen elhunyt, a trónról már hetven éve elűzött utolsó királyának koporsója áll.

A hét évtizede köztársaság államformájú Románia állami temetést rendez utolsó királyának, aki - történelmi szerepének, méltóságteljes és mégis szerény viselkedésének, országa érdekeit száműzetésben és kitagadottan is minden eszközével szolgáló elkötelezettségének köszönhetően - hatalmas népszerűségnek örvendett. 

A svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt I. Mihály király holttestét szerdán katonai repülőgép vitte szülőhazájába. Először szülőhelyén, a sinaiai Peles-kestélyban, majd Bukarestben, az egykori királyi palotában ravatalozták fel. Romániában csütörtökön háromnapos nemzeti gyász kezdődött, I. Mihály temetésére katonai tiszteletadással, az európai uralkodóházak vezetőinek vagy magas rangú képviselőinek jelenlétében szombaton kerül sor.

A román királyi ház közleménye szerint I. Mihály temetésén részt vesz többek között XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia királyné, Henrik luxemburgi nagyherceg, a spanyol trónról három éve fia javára lemondott I. János Károly király és felesége, Zsófia, Károly walesi herceg, brit trónörökös, II. Szimeon, Bulgária utolsó cárja és volt miniszterelnöke, Anna-Mária volt görög királyné, a szerb, belga, orosz, albán, osztrák és több más uralkodóház számos tagja. A magyar kormányát Habsburg György utazó nagykövet képviseli. A román kormány közleménye szerint szombaton, a gyászszertartást megelőző percekben Mihai Tudose miniszterelnök Klaus Iohannis államfővel együtt, a korona őrével, Margit trónörökös hercegnővel és annak férjével, Radu herceggel közösen áll díszőrséget Mihály király ravatalánál.

A volt uralkodó, a román hadsereg utolsó címzetes marsallja koporsóját ágyútalpon vontatják a román ortodox patriarchátus bukaresti székesegyházába, majd a gyászszertartás után, Bukarest belvárosán és az első világháborús diadalív alatt áthaladva, ugyanígy szállítják a baneasai királyi vasútállomásra.

I. Mihály hamvait a felújított királyi különvonattal viszik Curtea de Argesra, a román királyi család hagyományos temetkezési helyére, ahol az újonnan épült székesegyházban tüzérségi díszlövések és harangzúgás közepette helyezik örök nyugalomra.
Mihály király gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré változott Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át.

Rengett a föld Indonéziában

Erős, 6,5-ös földrengés volt péntek éjjel Indonéziában, Jáva szigetének sűrűn lakott középső és nyugati része közelében, a tenger alatt.

Az első jelentések ellentmondóak arról, hogy voltak-e halálos áldozatok. Az indonéz katasztrófavédelmi szervezet riasztást adott ki árhullám veszélye miatt, de a csendes-óceáni központ szerint nem alakult ki cunami. A földrengés központja 92 kilométer mélyen volt, mintegy 52 kilométerre Tasikmalaya településtől délnyugatra. A földmozgást a fővárosban, Jakartában is érezték húsz másodpercen keresztül. A jelentések abban megegyeznek, hogy épületek omlottak össze. (hvg.hu)