Előfizetés

Rövidpályás úszó Eb - Éremeső Koppenhágában

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:52
Fotó: AFP/Mads Claus Rasmussen/Scanpix Denmark
Két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a magyarok csütörtökön a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság második napján.

Hosszú Katinka a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság második versenynapján is remekelt, a 400 méter vegyes után 100 háton sem talált legyőzőre. Noha "csak" a második legjobb idővel jutott be a fináléba, címvédőként kétség sem férhetett sikeréhez, fél testhosszal nyert a holland Kira Toussaint előtt.

Egy futammal korábban Bernek Péter és Gyurta Gergely révén két magyar is érdekelt volt a férfiak 400 méteres vegyes számának döntőjében. Bernek a legjobb idővel kvalifikálta magát, s hozta is a papírformát, egyéni csúccsal, eddigi legjobbjánál több mint két másodperccel erősebb idővel, 3:59.47-tel nyert, Gyurta pedig, ugyancsak egyéni rekorddal, 4:03.36 perccel harmadik lett.

Kapás Boglárka 800 méter gyorson féltávtól sokáig vezetett kis különbséggel, végül második lett egyéni csúccsal a német Sarah Koehler mögött. A magyarok így három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel állnak az Eb-n.

A férfi 200 mell döntőjében Horváth Dávid 2:05.16-os egyéni csúccsal a hetedik lett, s elégetten mászott ki a medencéből.

„Ahhoz képest, hogy délelőtt hányingerig hajtottam magam, és most lassabbnak éreztem magam, teljesen elégedett vagyok az időmmel, ami új egyéni csúcs. Szerettem volna megtartani a hatodik helyet, de öt tizedre volt az előttem végző, ami azért elég sok. Így sem lehetek elégedetlen, úgy gondolom, ez az eredmény lökést ad jövőre” – mondta Horváth.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Hosszú Katinka a délután folyamán a 100 vegyes elődöntőjében is érdekelt volt. Érthetően gyengébben úszott, mint délelőtt (56.75), amikor kis híján megdöntötte saját világcsúcsát, de így is a legjobb idővel, 57.64-gyel jutott a fináléba, amelynek tagja lesz Verrasztó Evelyn is 59.85-tel, az ötödik idővel.

Bordás Beatrix viszont nem került döntőbe 50 pillangón, noha 26.16 másodperccel egyéni csúcsot úszott. Eredménye a 15. helyre volt elég.

"Ahhoz képest, hogy fél éve kezdtem újra az úszást, egész jól ment, van is még ebben, hiszen ennyi idő alatt túl sokat nem lehetett javulni még. A huszonhat másodpercet át kell törnöm, de látszik, megéri a befektetett munka. Óriási érzés volt ilyen sztárokkal egy medencében úszni” – mondta Bordás Bea az elődöntő után.

A nap talán egyetlen kisebb csalódása férfi 200 gyorson érte a magyar csapatot, miután Kozma Dominik csak a 11. időt (1:45.00 perc) érte el, s nem jutott fináléba. Akárcsak két honfitársa, az egyéni csúcsot elérő Németh Nándor (1:45.18 p, 14.), illetve Dudás Dániel (1:46.38 p, 27.).

Férfi 100 háton a négyből egy magyar sem került elődöntőbe: Földházi Dávid a 21. (52.06 mp), Telegdy Ádám a 27. (52.44 mp), Szentes Bence a 42. (53.87 mp), Tekauer Márk pedig a 47. lett (54.92 mp), utóbbi kettő egyéni csúccsal. Gyurinovics Fanni női 100 gyorson egyéni csúcsot tempózott (54.87 mp), amivel a 26. helyet érdemelte ki. A Szentes Bence, Sebestyén Dalma, Bordás Beatrix, Lobanovszkij Maxim összeállítású 4x50 méteres vegyes vegyes váltó a 13. helyen végzett (1:42.46 p). Férfi 1500 méteres gyorsúszásban Lakatos Dávid kilencedik (14:46.97 p), Kalmár Ákos pedig a 14. lett (14:55.16), így egyikük sem került be a döntőbe.

Rákosi Gyula: a vidéki fellegvárak csapatai kellenek az NB I-be

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:51
Fotó: Szalmás Péter
Sok ügyes játékost lát, a kifejezetten tehetséges labdarúgókat azonban hiányolja az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes korábbi futballista, Rákosi Gyula.

Az egykori csatár lapunk érdeklődésére elmondta: az FTC-nek a nemzetközi álmok előtt még meg kell nyernie a bajnokságot, egyébként pedig jobban örülne, ha bővülne az OTP Bank Liga mezőnye.

- Sokáig hullámzó teljesítményt nyújtott a bajnokságban egykori együttese, a Ferencváros, amely végül őszi elsőként zárt. Hogy tetszett a csapat teljesítménye?

- Valóban változó játékot és eredményeket láthattunk, ám a lényeg, hogy első helyen van a csapat. Bízom benne, hogy ott is marad – nyilatkozta a Népszavának a korábbi 41-szeres válogatott labdarúgó, aki játékosként 1957 és 1972 között kizárólag nevelőegyesületét, az FTC-t erősítette. – A türelem meghozta az eredményét.

- Mire gondol?

- Volt időszak, amikor gyengébben játszott a csapat, rögvest mindenki Thomas Doll elküldését követelte, sokat megkérdőjelezték a játékosok képességeit is. Pedig a futballban alapszabály: ha a türelem megvan, hosszú távon jönni fognak az eredmények is. Egy-két poszton elférne az erősítés, hiszen a betegségek és a sérülések – amint láthattuk azt az idény elején is – megtizedelhetik a csapatot, ám ha az a hozzáállás meglesz, amit a Videoton ellen láthattunk, amikor a játékosok hajtottak, lelkesek voltak, időnként jól is játszottak, az biztosan eredményre vezet majd.

- Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál a minap azt mondta lapunknak, hogy akár az Európa-liga főtábla is elvárás lehet. Ön szerint is?

- A nemzetközi kupa még odébb van, előbb meg kell nyerni a bajnokságot. Persze, a Ferencvárossal szemben mindig a bajnoki aranyérem az elvárás, de ne feledjük: ebben a csonka bajnokságban olyan eredmények is születhetnek, amelyek bármikor felboríthatják az előzetes számolgatásokat.

- Nincsen kibékülve a 12 csapatos bajnoksággal?

- Én mindig a nagy létszámú NB I híve voltam. Szerintem egy Győr, egy Pécs, egy Salgótarján, Nyíregyháza vagy akár Békéscsaba más színt hozna a játékba. Az, hogy a csapatok egy szezonban játszanak háromszor egymás ellen, olyan, mintha az ember minden nap csirkehúst enne: egy idő után unalmassá válik. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb mezőnyben több játékos mutathatná meg magát.

- A pályákat járva mi a véleménye a mai magyar utánpótlásról?

- Sok ügyes játékosunk van, de kimondottan tehetségeset nem tudnék mondani, pedig Szűcs Lajossal rendszeresen nézzük az utánpótláscsapatokat. Azért régen, amikor leültünk egy meccsre, 15-20 perc múlva már csak kapkodtuk a fejünket: kik ezek a játékosok? Most sajnos nincs ilyen. Aki már egy kicsit is ügyesebbnek tűnik, egyből felkapják, ez sem feltétlenül jó.

- Amint arra korábban Dzsudzsák Balázs is rávilágított, így eljutunk oda, hogy már-már problémát okoz a válogatott szinten kiöregedő futballisták pótlása.

- Fantasztikus dolog volt, amikor tavaly, az Európa-bajnokság alatt egy emberként a csapat mögé állt az ország, akkor kicsit eszembe jutott a korabeli Népstadion a tömött lelátókkal… Szerintem azt a sikert egy kicsit jobban meg kellett volna lovagolni, akkor kellett volna tovább építeni a csapatot. Lehet látni, hogy az embereknek csak jó eredmények kellenek, a sikerek eléréséhez pedig a hozzáállás nagyon sokat hozzátesz. Ha unalmas a mérkőzés és nem hajtanak a játékosok, előbb utóbb a nézők is elégedetlenek lesznek, vagy olyan eredmények születnek, mint az idén, amelyekre nem lehetünk büszkék.

- Hogy van, mivel tölti a mindennapjait nyolcvanhoz közel?

- Köszönöm szépen, kicsit bicegősen, de jól vagyok, a bal térdem sajnos már nem az igazi. Pedig egyidősek a jobbal, amely egészséges. Rendszeresen kijárunk a Népligetbe, figyeljük az utánpótlást és a felnőtteket is, élvezzük a lehetőségeket. Minden hazai mérkőzésen ott vagyok, nem panaszkodom. Húsz évet még szívesen elbírnék.

Névjegy
Született: 1939. 10. 09-én. Sikerei a Ferencvárossal: négyszeres magyar bajnok (1963, 1964,1967, 1968), kétszeres kupagyőztes (1958, 1972), Vásárvárosok Kupája-győztes (1965). A válogatottban: olimpiai bronzérmes (1960), Eb-bronzérmes (1964)

Rövidpályás úszó Eb - Hosszú Katinka és Bernek Péter aranyérmes

Hosszú Katinka címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter háton csütörtökön a koppenhágai rövidpályás úszó Európa-bajnokság második napján. Bernek Péter arany-, Gyurta Gergely bronzérmet nyert 400 méter vegyesen. Kapás Boglárka pedig ezüstérmet nyert 800 méter gyorson.