Előfizetés

Mészároséké lesz a Mátrai Erőmű többsége

Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:25
NEM CSAK ATOMBAN UTAZNAK Hónapok óta készültek a vásárlásra - Fotó: Molnár Ádám

Az Opus Global Nyrt. érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) által alapított Mátra Energy Holding Zrt., fele-fele részben közös vállalat vásárolja meg az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve, a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,66 százalékos tulajdonrészét - közölte az Opus Global Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön. A Status Mészáros Lőrinc érdekcsoportjához kapcsolódik, amit az is tükröz, hogy a vásárlást lebonyolító közös vállalt tisztségviselői magyar részről a miniszterelnök barátjának bizalmasai. Az ügylet már tegnap meg is köttetett, miután a Mátra Energy Holding Zrt. adásvételi szerződést írt alá a Mátrai Erőmű német tulajdonosaival, az RWE Power AG, a GBV mBH, az EnBW Trust EV cégekkel. A vételárat és az egyéb feltételeket a felek üzleti titokként kezelik.

A tranzakció lezárásához a versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulása is szükséges.

A tájékoztató szerint az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. a haza áramtermelés 14 százalékát adó Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja. Népszava

Sínen az amerikai gazdaság

Rédei Judit írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:22
Brendan Smialowski / AFP

Optimista hangulatban hagyta abba az érdemi munkát Janet Yellen, akinek hagyatékára nem lehet panasza a februárban hivatalba lépő utódnak, Jerome Powellnek. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amelynek kamatülésén utoljára elnökölt Janet Yellen - igaz, januárban egy a kamatról nem döntő ülésen még elnököl -, szerdán a várakozásoknak megfelelően, 25 bázisponttal, 1,25-1,50 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. Az idei harmadik kamatszigorítást bizonyosra vette a piac, ahogy a nyilvánosságra hozott konjunktúraadatok, valamint a gazdaság kilátásainak megítélése sem okozott meglepetést. Az infláció jó irányt vett, novemberben a fogyasztási cikkek ára 0,4 százalékkal emelkedett, éves szinten 1,7 százalékos adatot vetítve előre, igaz elmaradva a 2 százalékos céltól. De emiatt nem aggódott a döntéshozók csapata, Janet Yellen a gazdaság enyhe túlfűtöttségének esélyeiről beszélt, miután bizonyosnak látszik, hogy a jövő héten a törvényhozás megszavazza Donald Trump adóreformját. A csomagnak köszönhetően mind a háztartások, mind a gazdaság szereplői többet költhetnek majd, és ez az infláció emelkedéséhez is hozzájárulhat.

A Fed emelte a GDP előrejelzését, jövőre 2,5, 2019-re pedig 2,8 százalékra számít. Janet Yellen sajtótájékoztatóján egyedül az államadósság miatt fogalmazott meg aggodalmakat. A Fed jövőre is óvatosan bánik a monetáris gyeplővel, három kamatemelés tervéről számolt be Jenet Yellen, ami egyezik utódja, a hozzá hasonló nézeteket valló Jerome Powell elképzeléseivel. A Wall Streeten a részvénypiac árfolyamemelkedéssel üdvözölte a jegybanki döntéseket, kivéve a banki papírokat, miután a pénzintézetek elégedetlenek a jövő esztendei kamatszigorítások ígért ütemével. Az államkötvények hozama csökkent, a dollár a kamatemelés hírét követően erősödött, majd lefelé indult, tegnap 1,1811 és 1,1844 között ingadozott az euróval szemben. Elemzők azt jósolják, az irányadó kamatláb 2020-ra 3,1 százalék lehet.

Janet Yellen tevékenységének elemzése még bizonyára sokáig témát ad a krónikásoknak, akik egyetértenek abban, hogy Donald Trump ötvenesztendős hagyománnyal szakított, amikor hibátlanul kormányzó jegybankelnököt gátolt meg abban, hogy folytassa munkáját. Janet Yellen helyreállította a Fed tekintélyét - hangoztatják az elemzők világszerte -, legnagyobb érdemeként kiemelve a piacokat fenyegető veszélyek figyelmes és érzékeny kezelését. Egyensúlyoznia kellett a gazdasági bajok kezelését ellenkező módon megközelítő demokraták és republikánusok között, az előbbiek részben indokolatlan költségvetési megszorításokat láttak üdvözítőnek, míg az utóbbiak nagyvonalú, a deficitet az elkövetkező tíz esztendőben további 1500 milliárd dollárral terhelő adócsökkentéssel kívánták orvosolni. Janet Yellen következetes monetáris politikájának köszönhetően a gazdaság felpörgőben van, ahogy ezt jelzi a tőzsde is a Wall Street-en hónapok óta sorra dőlő rekordokkal. De mindennél nagyobb elismerése Janet Yellen munkájának a foglalkoztatottság alakulása, a jelenleg 4,1 százalékos munkanélküliség 17 esztendeje a legjobb adat, és jövőre 3,9 százalékra várják a rátát.

Kritikával felérő javaslatok a kormánynak

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2017.12.15. 06:21
Illusztráció/AFP fotó
A hagyományos oktatás megújítása és a digitális oktatás bevezetése, a hozzáértő munkaerő megteremtése, az innováció fejlesztése, valamint az e-kormányzás bevezetése: a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) szerint ezek azok a sarokpontok, amelyek az ország gazdasági gyarapodásának feltételei, és amelyek mentén egy 10-15 éves távlatú stratégia megalkotására volna szükség.

A tíz multinacionális vállalat – az ABB, az AkzoNobel, az Ericson, a Heinekken, a Henkel, a L’Oreal, a Magyar Telekom, a Nestlé, a Nokia és a Shell – magyarországi legfelső vezetőit tömörítő szervezet 19. alkalommal kiadott, idén az "Okos Magyarország" címet viselő éves jelentése finom kritikákat és számos konkrét javaslatot is megfogalmaz ezeken a területeken.

Legalább a duplájára emelnék például az oktatás költségvetését, és hosszú távú stratégia kidolgozását sürgetik a tanári hivatás társadalmi és anyagi elismertsége érdekében. Bujdosó Andrea, a Shell Hungary igazgatósági elnöke úgy fogalmazott: napjaink világa a minőségről és a sebességről szól. Az oktatásnak nem a lexikális ismeretekre kell összpontosítania: a gyerekeket kísérletezésre, hibázásra és az ismételt próbálkozásokból való tanulásra kell bátorítani. Ehhez új oktatási módszerekre van szükség. Üdvözölte a kormány által bevezetett pedagógus életpálya modellt, de szerinte az csak átmeneti megoldás: hosszú távon a tanárképzés színvonalának emelésére, a pedagógusok munkájának fontosságát kifejező díjazásra volna szükség. A régióban magyar tanári fizetések vásárlóereje ugyanis a legalacsonyabbak közé tartozik.

Nem maradhatott ki a jelentésből az egyre komolyabb problémát okozó munkaerőhiány kérdése sem. Kerekes László, a tanács korábbi elnöke azt mondta: fontos eredmény a 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek speciális intézkedésekkel történő bevonása ugyanakkor tovább csökkenthetné az arányt. Megjegyezte: miközben a foglalkoztatottság javul, Magyarország a képzett munkaerő hiányától szenved, az aktív korú népesség riasztó mértékben csökken, az állások 2,2 százaléka betöltetlen, a magyar munkaerő rugalmatlan.

A jelentés szerint azonban vannak még kihasználatlan erőforrások a foglalkoztatás rendszerében: több nőt, fogyatékkal élőt és idős embert kellene integrálni a munkaerőpiacba. A kormánynak ösztönöznie kell a rugalmas munkavégzési lehetőségek kialakítását a fiatal anyák számára: időszerű felülvizsgálni azt az általános elvárást, hogy a nők három évig maradjanak otthon a gyerekekkel. Javasolják ezen kívül egy, a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket nyilvántartó országos adatbázis létrehozását is, amely összekötné a vállalatokat és a munkakeresőket.

A tanácstagok úgy gondolják: a munkaerőhiány részben a fekete és a szürkegazdaság rovására írható, ezért gyorsabban kellene haladnia a gazdaság kifehérítésének és az adóelkerülés megfékezésének. Kívánatosnak tartanák ehhez az Európában legmagasabbnak számító 27 százalékos áfa mérséklését. Üdvözölték az egyes élelmiszer-csoportok, szolgáltatások és az internet áfájának csökkentését, de további intézkedések nélkül szerintük a gazdaság mintegy 23 százaléka továbbra is láthatatlan marad.

A jelentés nem hagyja szó nélkül a korrupciót sem. Úgy fogalmaznak: az üzleti élet szereplői számára a korrupció, az átláthatóság hiánya továbbra is akadályozó tényező. Jelezték: az érintettekkel történő előzetes egyeztetés megkönnyítené a vállalatok számára az új szabályokra való felkészülést, illetve azok végrehajtását. Mint írják: örömmel fogadnának például egy, a közvélemény tájékoztatását szolgáló, a fontosabb gazdasági döntéseket áttekintő havi tájékoztatást.

A jelentést bemutató tegnapi sajtótájékoztató elején részt vett Magyar Levente külügyi államtitkár is, aki azt mondta: a jelentésben felvázolt célkitűzések egybevágnak a kormány törekvéseivel, a legtöbb területen hazánk nem áll rosszul. A legnagyobb kihívást ma szerinte az jelenti, hogyan tudjuk hosszú távon biztosítani azt a magasan képzett munkaerőt, amely kiemeli Magyarországot a versenytársak közül. Ez a kérdés még nem dőlt el, ezen dolgozik a kormány – fogalmazott. A jelentés bemutatást ugyanakkor már nem várta meg.