Juncker dicséri a V4-ek felajánlását

Publikálás dátuma
2017.12.14. 18:01
Jean-Claude Juncker a visegrádi országok vezetőivel. FOTÓ: OLIVIER HOSLET / AFP
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett.

A bizottság elnöke az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos csúcstalálkozóját megelőzően tartott V4-es találkozó után adott nyilatkozatában aláhúzta, tovább kívánja erősíteni a visegrádi országokkal való együttműködést megbeszéléseken és egyeztetéseken keresztül, az esetleges félreértések tisztázása és elkerülése érekében. Mint elmondta, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson az Európai Bizottság és a V4-ek megerősítették közös elhatározásukat, hogy együttesen kezelik a migráció okozta közös kihívásokat.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az októberi uniós csúcson minden tagállam egyetértett abban, hogy nagyobb mértékben járul hozzá az Afrikának nyújtandó támogatási alap hiányának megszüntetéséhez. Csütörtöki felajánlásukkal a visegrádi országok teljesítették kötelezettségvállalásukat, amely egyértelmű szolidaritást és elkötelezettséget jelent az unió határain kívüli fellépéseinek támogatása és a bevándorlás kiváltó okainak kezelésére terén - húzták alá.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a tanácskozást követően kijelentette, a visegrádi országok szívesen ajánlanak fel további összegeket is a csütörtökön rögzített 35 millió eurós hozzájárulás mellett. Amennyiben úgy látják, hogy valóban hatékony programok valósulnak meg a migrációs válság megoldása érdekében, a visegrádi országok továbbra is őszinte szolidaritásukat fogják kifejezni áldozatvállalásukkal - húzta alá.

Újságírói kérdésre válaszolva nyomatékosította, Szlovákia továbbra is elveti a kötelező kvótákra vonatkozó uniós határozatot. Ez a politika nem működik, hatástalan és végzetesen megosztja az Európai Uniót. A határozat fenntartása súlyos következményekkel jár az unió jövőjére nézve - vélekedett.

Fico egyetértett azzal, hogy Európának fogadnia kell a nemzetközi védelemre jogosult menedékkérőket, ugyanakkor aláhúzta, nem lehet szabad átjárást biztosítani a határokon. Európának meg kell tudni védenie határait, ellenkező esetben számos problémával kell szembenéznie a jövőben - tette hozzá.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök üdvözölte a visegrádi országok felajánlását, de hozzátette, ez a döntés nem változtat a menekültek elosztásának rendszerén.

Emmanuel Macron francia államfő is üdvözölte a visegrádi országok felajánlását, ugyanakkor hozzátette, a csütörtöki hozzájárulás nem válasz mindenre, és mindenkinek teljesítenie kell kötelességeit.

Csütörtökön, az uniós állam- illetve kormányfők csúcstalálkozóját megelőzően tartott V4-es találkozó keretében a tanácskozó vezetők a magyar V4-elnökség koordinálásával a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök részvétele mellett.

A nyilatkozat szerint arról határoztak a visegrádi országok vezetői, hogy az európai uniós és más, kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon kívül 35 millió euró (11 milliárd forint) felajánlásával támogatnak egy, az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést.

Szerző

Sztrájk bénítja meg az olasz légiforgalmat

Nem tántorodtak el a Ryanair légitársaság olaszországi pilótái a péntekre meghirdetett munkabeszüntetéstől, amelyhez az Alitalia és a Vueling pilótái, valamint az Enav olasz polgári légiforgalmi vállalat dolgozói is csatlakoztak.

A Ryanair olaszországi pilótái pénteken 13 és 17 óra között sztrájkolnak. A munkabeszüntetés a légitársaság Olaszországból induló járatait érinti. Az Alitalia olasz légitársaság pilótái egész nap, a spanyol Vueling olaszországi pilótái 10 órától 14 óráig sztrájkolnak. Az Enav légiforgalmi irányítói 13 és 17 óra között tartanak munkabeszüntetést. Az egymást követő sztrájkok egész napra megbénítják majd az olaszországi légiforgalmat alig tíz nappal karácsony előtt. 

A Ryanair olaszországi pilótái azután jelentették be a sztrájkot, hogy az ír légitársaság, amely egyetlen szakszervezeti tömörülést sem ismer el, megtagadta, hogy a szerződések módosításáról egyeztessen. A sztrájk bejelentése után a Ryanair olaszországi pilótáit a vállalat levélben figyelmeztette, hogy a munkabeszüntetés miatt szankciókkal sújthatják őket, eleshetnek esetleges bérkedvezményektől vagy hátrányos helyzetbe kerülhetnek, ami jövőbeli szakmai előremenetelüket illeti.

Az olasz légiforgalmi szakszervezetek elfogadhatatlannak nevezték a Ryanairnak a dolgozóival szembeni magatartását. Súlyos nyomásgyakorlásról beszélt Giuliano Poletti olasz munkaügyi miniszter, a sztrájkjog szabadságát felügyelő olasz ombudsman Giuseppe Santoro Pastorelli pedig alkormányellenesnek nevezte a Ryanair fellépését hangsúlyozva, hogy az olasz állam a Ryanairt szankcionálhatja a sztrájkszabadság megsértése miatt.  A Ryanair írországi és németországi pilótái is sztrájkra készülnek a karácsonyi időszakban.

Szerző

Putyin-show Moszkvában

Publikálás dátuma
2017.12.14. 17:13
FOTÓ: RAMIL SITDIKOV /SPUTNIK/AFP
Győztes hadvezéri pózban állt ki a világ minden tájáról összesereglett újságírók elé az orosz elnök, szokásos évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az érdeklődés évről-évre nő.

Rekordot döntött az érdeklődés Vlagyimir Putyin évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján a moszkvai nemzetközi kereskedelmi központban. A 13. alkalommal megrendezett moszkvai elnöki show-ra az 1640 újságíró akkreditáltatta magát. Az újságírók zöme orosz, de a világ minden nagy hírügynöksége, nagyobb tévéje, rádiója és újságja küld képviselőt minden évben. (Tavaly még 1350 riporter vett részt, már az is rekordnak számított.)

Az idei rendezvény különlegességét az adta, hogy már-már a jövő március 18-án (a Krím-félsziget elcsatolásának 4. évfordulóján) sorra kerülő elnökválasztás kampányához tartozik, illetve hogy két elnökjelölt is részt vett, de egyik a sajtómunkások soraiban. Kszenyija Szobcsak tévés celeb, aki egyéni jelöltként indul – teljesen esélytelenül - az elnökválasztáson, akárcsak a korábbi években, most is a Dozsgy tévé színeiben vett részt a sajtótájékoztatón.

Az eseményt, amely ezúttal 3 óra 40 percen át tartott, a nagyobb orosz tévék, valamint az orosz propagandagépezet legfontosabb nemzetközi pillére, a Russia Today is élőben közvetítette. Putyin minden évben vállalja a maratoni élő show-t, amely nyilván nemzetközi imázsát erősíti. Az eddigi leghosszabb évértékelő sajtótájékoztatója 2008-ban volt, amikoris 4 óra 40 percen át tartott, a legrövidebb, a 2001-ben megrendezett első is 1 óra 33 perces volt.

A témák tekintetében nem történt meglepetés, amint az várható volt az orosz elnökválasztás, a belpolitikai-gazdasági kérdések mellett a szíriai és az ukrán helyzet, valamint az orosz-amerikai viszony dominált. De terítékre került Észak-Korea, Afganisztán, a kurd függetlenségi referendum és a téli olimpiáról nemzeti színekben eltiltott orosz sportolók ügye is.

Putyin, aki mindig is tudta, hogy lehet a világsajtó címlapjaira kerülni, ezen a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem pártja, az Egységes Oroszország színeiben, hanem független jelöltként indul az elnökválasztáson, de számít egyes pártok és szervezetek támogatására. Azt is hangzatosan kimagyarázta, hogy miért is nincs tényleges kihívója. Miután félig-meddig viccesen - vagy legalábbis annak szántan - elmondta, hogy nem az ő dolga saját erős ellenzékét és kihívóját megteremteni, a 2000 óta elért gazdasági és társadalmi eredményeivel magyarázta a helyzetet. Hozzátette, hogy ő maga is egyébként kiegyensúlyozott politikai rendszer kialakítására törekszik, amelynek része lenne egy versenyképes ellenzék. (Arról nyilván nem beszélt, hogy Oroszországban gyakorlatilag minden ellenzéki kezdeményezést már csírájában elfojt az idegenügynök-törvény. ) Egyetlen potenciális kihívóját, a felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott, ezért az indulástól eltiltott Alekszej Navalnijt az Ukrajnában eljárás alá vont grúz exelnökhöz, Miheil Szaakasvilihez hasonlította, akiről azt állította, hogy mind a grúz, mind az ukrán népet „szembeköpte”.

Ukrajna kapcsán is a szokásos érveket sorolta, állítva, miszerint szó sincs orosz agresszióról, a Donbászon helyi milíciák harcolnak, akik nélkül az ukrán nacionalista zászlóaljak „Srebrenicát” csináltak volna a térségből. Azt állította, hogy az ukrán kormányzat nem hajlandó végrehajtani a minszki kötelezettségvállalásokat. Mindezek mellett Putyin tett egy eléggé kétértelmű megjegyzést is, miszerint az orosz és az ukrán történelmileg nézve tulajdonképpen egy és ugyanazon nemzet.

A nemzetközi kérdések megválaszolásában nagyon diplomatikusan járt el az orosz elnök – akár a hidegháborússá vált orosz-amerikai viszony, akár a kurd, észak-koreai vagy szíriai helyzetről faggatták. A doppingbotrány kapcsán elismerte, hogy a történtekért Oroszország is felelős, "mivel kimutatták a doppingellenes szabályok megsértésének reális eseteit”, de azt is hangsúlyozta, hogy a történteket politikai szándékkal fújták fel az orosz elnökválasztás küszöbén.

Miért lett független Putyin?
Az orosz elnök támogatottsága a Krím elcsatolása óta tartósan 80 százalék fölött mozog, miközben a kormánypárt nem tudja megszólítani a választókat. A szeptemberi helyhatósági választáson Moszkvában például 15 százalékos volt a részvételi arány.
A Levada Intézet szerdán bemutatott mérése szerint ha most lennének a választások, Putyin a voksok 75 százalékát szerezné meg. A celeb műsorvezető Kszenyija Szobcsak 1 százalékra számíthat. A biztosan voksolni kívánók aránya 28 százalék.

Szerző