Előfizetés

Hosszú utcahosszal győzött

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.12.13. 20:41
Fotók: AFP/Stephane Kempinaire
A rövidpályás Európa-bajnokság nyitónapján megszületett az első magyar aranyérem, míg Bernek Péter révén összejött egy ezüst is.

Harmincegy magyar versenyző várta, hogy elkezdődjön Koppenhágában a rövidpályás úszó Európa-bajnokság. A nyitónapon két honfitársunk is felállhatott a dobogóra, előbb Hosszú Katinka címvédőként, 400 vegyesen iskolázta le a mezőnyt. A háromszoros olimpiai bajnok sikeréhez kétség sem férhetett, fölényes rajt-cél győzelmet aratott, így pályafutása 11. aranyérmét szerezte a rövidpályás kontinensviadalokon.

“Nem volt annyira inspiráló a négyszáz vegyes döntője a sok hiányzó miatt, úgymond rossz volt az igazi nagy ellenfelek nélkül versenyezni. De maga az úszás tetszett, elégedett vagyok vele “ - értékelt visszafogottan Hosszú.

Bernek Péter címvédőhöz méltóan a legjobb idővel kvalifikálta magát a 400 méteres gyorsúszás döntőjébe, ahol noha jól rajtolt, féltáv előtt átvette a vezetést tőle az orosz Alekszandr Krasznih, aki a célig fokozatosan növelve előnyét elsőként csapott a célba magyar riválisa előtt.

“Egyáltalán nem vagyok elkeseredve, hogy most nem sikerült nyernem, a lényeg úgyis csütörtökön jön, a négyszáz vegyes!" - mondta Bernek, aki már mai versenyszámára fókuszált.

A délutáni finálékban érdekelt további magyarok közül a Lobanovszkij Maxim, Gyárfás Bence, Kozma Dominik, Takács Krisztián összeállítású 4x50 méteres gyorsváltó 1:25.55 perces eredménnyel ötödik lett úgy, hogy 49 századot faragott délelőtt elért országos csúcsán, míg Földházi Dávid 200 méter háton, Kapás Boglárka 400 méter vegyesen végzett hetedikként.

Ami a többi magyart illeti: Cseh László a férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntőjéből nem tudta beverekedni magát a döntőbe, 11. lett. A másik három versenyző még délelőtt búcsúzott, Tekauer Márk a 23. (51.79), Dudás Dániel (52.74) a 40., Kenderesi Tamás (53.05) pedig a 46. helyen zárt.

Női 50 méter mellen Sebestyén Dalma volt érdekelt az elődöntőben, ám be kellett érnie a 15. hellyel. Gyurinovics Fanni 32.04 másodperccel a 45. lett. Férfi 50 méter mellen egyetlen magyar sem jutott a 16 közé: Horváth Dávid (27.26) a 33., Szőllősi Martin a (27.37) a 38., Dudás Dániel (28.52) pedig az 52. lett.

Hosszú Katinka délelőtt 100 háton is medencébe ugrott, s megnyugtató előnnyel, 56.78 másodperces idővel került be a mai döntőbe. Burián Kata (59.84) a 24.-ként zárt. Férfi 200 méter háton rögtön a fináléba kerülés volt a tét: ez a három magyar közül Földházi Dávidnak sikerült, aki 1:52.10-es idővel hetedikként jutott tovább, Telegdy Ádámnak pont kicsúszott a döntőből (1:52.24), így kilencedik, míg Barta Márton (2:02.61) a 34. lett.

A délelőtti program a női 800 méter gyors előcsatározásaival zárult, Kapás Boglárka 8:28.70 perccel a hatodik idővel jutott döntőbe, míg az Európa-bajnokság legfiatalabb versenyzője, a mindössze 14 éves Nagy Réka 8:50.09-cel a 17. lett.

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásban marad

Publikálás dátuma
2017.12.13. 18:31
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
 Meghosszabbította Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását a bíróság.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája ügyészi indítványra szerdán három hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Szanka Ferenc elmondta, Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A bíró egy másik gyanúsított előzetesét is meghosszabbította három hónappal, egy harmadik esetében azonban elégségesnek látta a házi őrizet elrendelését. Az utóbbi döntés ellen az ügyészség fellebbezett.

Az ügyben heten előzetes letartóztatásban, kilencen házi őrizetben vannak, egy gyanúsított pedig szabadlábon védekezhet.
A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt.-hez köthető emberek, a közvetítő cégek, valamint a céghálózat alján levő, strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Czeglédy-ügy - Újra ígér a kormány

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.12.13. 17:59
Kormánytagok egymás között. FOTÓ: Tóth Gergő

A napokban megírtuk, hogy a Fidesznek csak biodíszletnek kellettek a Czeglédy Csabával szembeni hatósági fellépés miatt fizetés nélkül maradt diákok. Cikkünk megjelenése után a kormány hirtelen döntést hozott a „kártérítési folyamatról", ennek ellenére továbbra is várhatnak a pénzükre a diákmelósok.

Szerdai ülésén a kormány úgy döntött, hogy kártalanítják a Czeglédy-ügy károsultjait – „értesült" a Hirado.hu. Az ügy szépséghibája, hogy a diákok kártalanítását hónapok óta halogató kormányzat egy nappal azután döntött a „kártalanítás folyamatáról", hogy megírtuk: a diákok jó része már réges-régen megkapta volna a járandóságát, ha hagyják, hogy az adócsalás gyanújával előzetes letartóztatásba vett Czeglédy Csaba kifizesse őket.

Károsult diákokból Fidesz-biodíszlet

A kormányzat továbbra sem közölte, hogy mikor kaphatják meg a munkabérüket a pénzükre immáron fél éve váró diákok és munkások. A kabinet ugyanis csak a „kártalanítási folyamatról", hozott döntést, amelynek részletei rövidesen megjelennek a Magyar Közlönyben – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel.

Mint ismeretes, a Czeglédy által vezetett Human Operator Zrt. országszerte 4-5 ezer diákot foglalkoztatott, a diákmunkaerő-piac egyik fontos szereplője volt. A bomba június 13-án robbant, amikor a Csongrád megyei Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága házkutatásokat tartott, majd őrizetbe vette a politikust.

Az akcióját éppen a fizetésnapra időzítő NAV a cég valamennyi adathordozóját is lefoglalta, így az időközben előzetes letartóztatásba vett Czeglédy Csaba és a cég vezetői azt sem tudhatták, hogy pontosan kiknek mekkora összeget kellene kifizetniük.

A Fidesz döntené el, ki a bűnös

Lapunknak Czeglédy Csaba - ügyvédjén keresztül - leszögezte: a diákok bérét naptári okokból abban a hónapban néhány nappal korábban folyósították, így végül csak legfeljebb százra tette a fizetés nélkül maradt diákok számát. Ezzel szemben a magát a károsult diákok képviselőjének kikiáltó Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) és annak Fidesz-közeli vezetője, Fiák István ügyvéd kezdettől fogva „közel ezer" károsultról beszélt a kormánymédiának, úgy, hogy ezt azóta sem tudta bebizonyítani.

Az ügyvéd legutolsó ismert és bíróság előtt bebizonyított közlése szerint mindössze 51 károsult diák igényét tudta bebizonyítani, néhány millió forint értékben. A Fiák közléseit rendre kritikátlanul átvevő kormánymédiával szemben már így is sorra nyeri a pereket Czeglédy Csaba.

Helyreigazítások sorára kötelezték a köztévét - Megszólalt Czeglédy

Időközben az is kiderült, hogy Czeglédy Csaba már nyáron megkereste a DiákÉszt, hogy segítsenek felkutatni a fizetés nélkül maradt diákokat, mert szeretné őket gyorsan kifizetni. Czeglédy jogi képviselője azonban lapunknak leszögezte: Fiák nem küldte el Czeglédy munkatársainak a kifizetéshez szükséges ügyvédi meghagyásokat, ehelyett október közepén egy dörgedelmes levélben felmondta az addigi „együttműködést" Czeglédyvel, majd a DiákÉsz vezető teátrálisan Orbán Viktorhoz és Kövér Lászlóhoz fordult segítségért az ügyben.

Ettől sem gyorsultak fel azonban az események, a máskor oly rapid gyorsasággal törvényt hozó fideszes többség csak egy hónappal később, november közepén fordított figyelmet a fizetés nélkül maradt diákokra. Látványosan elfogadott egy országgyűlési határozatot, melyben - bírói ítélet és vádemelés nélkül – bűnözőnek nevezték Czeglédy Csabát, illetve döntöttek arról, hogy közpénzből kell „sürgősen" kártalanítani a fizetés nélkül maradt diákokat. A szerdai kormánydöntés azonban újfent csak azt igazolja, hogy a vezető kormánypártnak nem a hoppon maradt diákok ügyének rendezése a valódi célja, hanem csak az, hogy a Czeglédy-ügyet kiemelt kampány show-elemként minél tovább felszínen tarthassák a közmédiában. November egyszer már tudtunkra adta a KTK, hogy már „dolgoznak" a kártérítést lehetővé tevő jogszabályokon, de a szerdai hírek szerint egy hónap után is csak odáig jutott a kormány, hogy „döntött" a kártalanítást lehetővé tevő jogi folyamatról.

Előzetesben marad Czeglédy
A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája ügyészi indítványra szerdán három hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.
Szanka Ferenc elmondta, Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A bíró egy másik gyanúsított előzetesét is meghosszabbította három hónappal, egy harmadik esetében azonban elégségesnek látta a házi őrizet elrendelését. Az utóbbi döntés ellen az ügyészség fellebbezett.
Az ügyben heten előzetes letartóztatásban, kilencen házi őrizetben vannak, egy gyanúsított pedig szabadlábon védekezhet.