Előfizetés

Kell vagy nem, ez a szörnyű igazság

Urbán Csilla
Publikálás dátuma
2017.12.14. 06:47

Politikai tévedés volt az Afganisztánba vezényelt szovjet katonák halála, a túlélők maradandó testi és lelki sérüléseinek sora. Ahogy az egyik katona fogalmaz, ők egy olyan államból mentek el, amelyiknek kellett a háború és egy olyanba tértek vissza, amelyiknek nem. A 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott belarusz író, Szvetlana Alekszijevics Fiúk cinkkoporsóban című könyvében a SZU 1979-től 1989-ig tartó afganisztáni háborújáról ír, de nem a nagyhatalmak érdekeiről, hanem az át- és túlélőknek ad hangot. Az önként vagy kényszerből Afganisztánba kerülő katonákkal, ápolónőkkel és fiaikat vesztett anyákkal folytatott beszélgetéseket olvashatjuk csupaszon, értelmező szöveg nélkül.

A SZU Vietnámjának is nevezett háborúban a szovjet hatalom segítséget nyújtott a kormányra került kommunistáknak, a velük szembeszállókat pedig a hidegháborús logika szerint az amerikaiak fegyverezték fel. A szovjet hadsereg félmillió katonája hivatalosan “internacionalista kötelességét” teljesítette, építették a szocializmust, valójában véres harcot folytattak a szovjeteket megszállónak tartók ellen.

Bármennyire is közhelyes azt mondani egy háborúról szóló könyvre, hogy megrázó, az 1999-ben magyarul egyszer már megjelent, most kibővített dokumentumregény valóban az. Az egyre romló afganisztáni helyzetet agyonhallgatta a szovjet média, így az otthon maradók szinte semmit sem tudtak a háborúról. Eközben a katonák megtanultak ölni, majd a túlélők hazatérésük után nem tudták úgy folytatni az életüket, ahogy abbahagyták. Ami a legnagyobb sokk volt: azt várták, hősökként tekintenek majd rájuk, de arra jöttek haza, hogy hiba volt egész és nem is érdekelnek senkit. A katonák beszámolói tele vannak dühvel, csalódottsággal, kiszolgáltatottsággal, magánnyal. A legfájdalmasabb szövegek pedig az édesanyákéi. Közben felsejlik a második világháború emléke is: a “nagy honvédő háború” után megvolt a nagy közös gyász vigasza. Ehhez képest az “afgánok”, házastársaik, az anyák kívülállók, egy ismeretlen, szégyellnivaló, érthetetlen és értelmetlen háború részesei.

A könyv 1991-es megjelenése után néhány interjúalany beperelte az írónőt, szerintük meghamisította a beszélgetéseket. Ennek a pernek az anyaga, és az írót árulónak vagy a múlttal szembesítő úttörőnek tartó vélemények is szerepelnek a műben. Hogy a politikai hatalom állt a perelők mögött vagy maguk nem akartak szembenézni a történtekkel, az a peranyagból nem derül ki, az egyik anya azonban árulkodóan így fakad ki: “Én szeretem az államot, amelyben élünk, a Szovjetuniót, mert érte esett el a fiam. Magát pedig gyűlölöm! Nekem nem kell a maga szörnyű igazsága.”

Piros Ildikó és Nádas Péter díja

Publikálás dátuma
2017.12.14. 06:46
Fotó: Vajda József
Hat művészt, köztük Nádas Péter írót és Piros Ildikó színművésznőt díjazták szerdán az Arany Medál-díjak átadásán, a fővárosi Bethlen Téri Színházban.

Nádas Péternek az év írójának járó Arany Medál-díjat szavazta meg a közönség, azonban az elismerést személyesen nem tudta átvenni a megelőző évi díjazottól, Németh Gábor írótól. A Gombosszegen élő szerző azért nem jelent meg az eseményen, mert másnap a Miskolci Nemzeti Színházban mutatja be a művét, ugyanakkor németországi és ausztriai kötetbemutatók is szerepelnek a naptárjában. Helyette kiadója, a Jelenkor Kiadó igazgatója, Sárközy Bence fogadta el a kitüntetést. A kiadóvezető elmondta, Nádas memoárja, a tavasszal megjelent kétkötetes Világló részletek rendkívül népszerű a kritikusok és a közönség körében.

A másik öt Arany Medál-díjas átvette az elismerését a Juhász Anna irodalmár által vezetett gálán. Az év filmrendezőjének Enyedi Ildikót választották. „Mágia – azt hiszem, ez a helyes kifejezés. Úgy vonz bele a hétköznapiság által elcsépelt valóságba, hogy kiragad a megszokásainkból, elröpít a lehetőségeink szellemi birodalmába, aztán mégis visszatér velünk a földi világba, de már más emberré változtatva minket” – mondta laudációjában Kelecsényi László filmesztéta. Az év színészének Schneider Zoltánt választották, a Radnóti Színház művésze idén négy játékfilmben, köztük Enyedi Ildikó Testről és lélekről című díjnyertes alkotásában szerepelt. Az év színésznőjének Huszárik Katát, a Maladype Színház tagját, a legígéretesebb fiatal tehetségnek a huszonnégy éves ifj. Vidnyánszky Attila színész-rendezőt választották.

Az életműdíjat az ötvenéves szakmai múlttal büszkélkedő Piros Ildikó színművésznő vett át. Őt azért Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója köszöntötte, mert A veréb is madár című film főszereplője harminchét esztendeig volt a körúti teátrum művésze. A kollégánk, Mészáros Márton újságíró által 2008-ban alapított Arany Medál-díjat minden évben az internetes és papír alapú voksokat adó szavazók véleménye alapján osztják ki. A díjátadón a Blahalousiana együttes két tagja, Schoblocher Barbara (énekesnő) és Jancsó Gábor (basszusgitáros) akusztikus műsorral tisztelgett a közönségdíjasok előtt.

„Az erő legyen veled” új jelentést kapott

Publikálás dátuma
2017.12.14. 06:45
Forrás: Fórum Hungary
A filmkritikus, akinek a könyökén jön ki, és egy újságíró, aki soha egyetlen részt sem látott a Csillagok háborújából. Melyikük mit szól a nyolcadik részhez?

Egy biztos, azt nem lehet elvitatni a Star Wars: Az utolsó Jediktől, hogy monumentális alkotás. Rian Johnson író, rendező merész ambíciókkal állt neki a saga nyolcadik epizódjának: több karaktert mozgat, mint eddig bárki, nagyobbak és látványosabbak a csaták és még a Lucasfilmet felvásárló Disney világot is applikálta korunk Odüsszeiájába.

Ez remek hír, miután két évvel ezelőtt J. J. Abrams Az ébredő erővel épp az ősrajongóknak okozott fájdalmas csalódást csupán azzal, hogy kvázi újraforgatta Az új reményt. Rian Johnson író-rendező azonban volt annyira vakmerő, hogy hozzányúlt a mese lényegéhez: a világot átjáró erőhöz és ehhez az energiával való viszonyhoz. A csalódott és remeteségbe menekült Luke Skywalker egészen izgalmas karakter lett – Mark Hamill idős korára klasszis karakterszínészé vált –, az útmutatást és mentorálást (el)váró Rey és az infantilis idiótából szörnyeteggé váló Kylo Ren (végre rájöttek, hogy Adam Driver túl jó színész ahhoz, hogy egy sisakban hörögje végig a filmet) új és egyéni módon értelmezi az erőt és az azzal járó hatalmat és felelősséget. 

E három karakter határozza meg Az utolsó Jedik dramatikusságát és meglepően egyensúlyban tartott viszonyrendszerét a jó és a rossz között. Ezeknek a figuráknak a dilemmái és harca bőven elég lett volna egy elsőosztályú Csillagok háborúja fejezethez. Ahhoz azonban nem volt eléggé bátor a mítoszt most birtokló (és a nem eléggé kooperatív rendezőket előszeretettel kirúgó) Disney, hogy előálljon egy puritán filmmel, mint annak idején A birodalom visszavág volt.

Negyven év, kilenc rész
A Csillagok háborúja űropera filmsorozat első darabja Az új remény című, az univerzumban negyedik rész 1977-ben debütált a mozikban. A klasszikus trilógia darabjai (A birodalom visszavág 1980, A jedi visszatér 1983) után George Lucas elkészítette az előzmény trilógiát 1999 és 2005 között. Miután a Lucasfilmet felvásárolta a Disney, elindult a záró hármas gyártása is, immár Lucas nélkül. Ennek volt első darabja Az ébredő erő (2015), második a most bemutatott Az utolsó Jedik, és várható a harmadik rész, amiről mindössze annyit tudni, hogy J. J. Abrams rendezi.

A protagonisták és az antagonisták harca mellett így megkapjuk a professzionális szórakoztatóipart és azzal járó összes anomáliát. Ezek között vannak üdítő elemek, például az úgynevezett porgok, de az üvegfarkasok is kvalitásos módon terjesztik a cukiságfaktort. Az utolsó Jedik elsődleges humorfaktora, az irónia is remekül egészíti ki a film komor drámai alapjait. Ahol a képlet nem működik tökéletesen, az a játékidőt drasztikusan megemelő „lázadó” vonal. Ebben Poe Dameron, Finn és a hozzájuk csapódó Rose Tico kalandjait kell követnünk. Értelmetlen terveket szőnek, folyamatosan mozgásban vannak, ész nélkül csapongnak – így gyengítik a drámai alapokat. Ezek a karakterek a nagybetűs Disney világ szimbólumai, az ő cselekményszálaik az örök hollywoodi klisék, amelyeket már minden filmrajongó ismer. Így ne csodálkozzunk, hogy az történik velük, amire számítunk...

Lényegében azonban boldogok lehetünk Az utolsó Jedikkel: bánik annyira innovatívan az alapmesével, hogy rajonghassunk a látottakért. Sikerült "Az erő legyen veled" mondatot új, önmagán túlmutató jelentéssel megtölteni, ez pedig, Hollywood szellemiségét tekintve, nagy szó.

Csákvári Géza

Emberkísérlet

„Te barlangban éltél eddig?” – kérdezte döbbenten Sixx, az Index.hu kritikusa, amikor elárultam neki, hogy soha egyetlen részt sem láttam a Csillagok háborújából. Szétnéztem a moziban: ennyi embert még nem láttam sajtóvetítésen, ennyi csillogó szemű, izgalmát „férfiasan” leplezni próbáló kollégát meg pláne nem. Úgy festhettem, mint egy Liverpool-szurkoló, aki belógott az Old Traffordra – másrészt viszont engem is elöntött a jóleső izgalom: juj, itt most valami nagy dolognak leszek a részese.

Emberkísérletünk központi kérdése az volt: mit ért a barlanglakó a franchise nyolcadik részéből, ha előtte semmiféle kiképzést nem kap. Elárulom: lényegében mindent. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a nyolcadik rész hülyebiztos módon, de szerencsére nem szájbarágósan mondja el a magamfajtáknak, ki kicsoda és kivel van (már amennyiben azt maga a szereplő tudja egyáltalán). Meg hát a zene is segít, a maga hatásos, ámde nem túl bonyolult eszközeivel: jóságos szereplő – szép zene; rossz szereplő – félelmetes zene.

Másrészt akár tetszik, akár nem, a Star Wars az életünk része: akkor is tudom, ki az a Luke Skywalker, Leia hercegnő vagy Yoda mester, ha nem akarom (és én aztán tényleg nem akartam tudni 33 évig). Ismerem a zenét, tudom, mi az a Halálcsillag, a Sólyom, és – te jó ég! – még azt is értettem, amikor Rian Johnson rendező a havas tájban feltűnő birodalmi lépegetőkkel poénkodik.

A Leila hercegnőt alakító Carrie Fischer, aki a forgatás idején halt meg

A Leila hercegnőt alakító Carrie Fischer, aki a forgatás idején halt meg

Mivel azonban a mélyebb összefüggésekről vajmi kevés fogalmam van, képes voltam önmagában szemlélni a történetet. Szembetűnő volt például, hogy a Star Wars-univerzum a lehető legtermészetesebb módon van tele domináns női szereplőkkel, mi több: abból is kapunk leckét, hogy a férfimódszerek helyett olykor célravezetőbb a békés, „nőies” megoldás. Ezzel meg is voltam véve kilóra. Azzal is tudtam azonosulni, hogy a főszereplők nem egydimenziósak: valamennyien viaskodnak saját sötét oldalukkal. És persze a mi univerzumunkban sincs ez másképp: a nők szentül hiszik, hogy a szeretet erejével megjavíthatják a rosszfiúkat. (Spoiler: nem.)

Az utolsó jedik önmagában is képes élvezhető filmélményt nyújtani, és nem csak a látványorgia miatt. Fordulatos, látványos, humoros, de ami ennél több: sejtéseim szerint megragadja a Csillagok háborúja-jelenség esszenciáját, s emiatt képes beszippantani azt is, akit eddig teljesen hidegen hagytak a rohamosztagosok. De legalábbis értem általa, mit esznek annyian ezen az egészen. Ha már mindenképpen el kellett veszítenem a Star Wars-szüzességemet, a lehető legjobb epizódot választottam hozzá.

Csepelyi Adrienn