Előfizetés

Károsult diákokból Fidesz-biodíszlet

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.12.12. 06:02
Kósa Lajossal jó viszonyt ápol Fiák István, akinek ügyvédi irodája 9,9 milliós megbízást kapott a Farkas Flórián vezetésével lét
Meglehet, már pénzükhöz juthattak volna a Czeglédy-ügy károsultjai, ha a magát képviselőjüknek valló Fidesz-közeli érdekvédő nem a kormányfőhöz siet.

Tovább várhatnak pénzükre azok a diákmelósok, akik a baloldali politikus, Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-nél dolgoztak, ám a nyár közepén a cég és politikus vezetője ellen indított adóhatósági és büntetőeljárás miatt nem jutottak hozzá a fizetésükhöz. Mert bár az országgyűlés kormánypárti többsége november közepén megszavazta a fizetés nélkül maradt munkavállalók soron kívüli kártalanítását – továbbá sajátos módon Czeglédy bűnösségét, miközben még vádemelés sem történt – ez nem jelentette azt, hogy a fiatalok hozzá is juthattak pénzükhöz. A Rogán Antal vezette Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a napokban annyit közölt lapunkkal: „A kormány megkezdte a Czeglédy-ügyben károsult diákok és nyugdíjasok kárrendezéséhez szükséges jogszabályok előkészítését”. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy mikor és milyen jogszabály-módosításra van szükség.

Ennél is hallgatagabb a magát a károsult diákoknak képviselőjének feltüntető Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) vezetője. A kormánysajtóval feltűnően közlékeny Fiák lapunk tudósítójának nem kívánt nyilatkozni. Ez már csak azért is furcsa, mert a jelek szerint rajta is múlhatott az, hogy a diákok nem jutottak pénzükhöz.

Litresits Andrástól, Czeglédy Csaba sajtóperekben eljáró ügyvédjétől megtudtuk: ügyfele már augusztus elején levelet írt Fiáknak, hogy küldje el a DiákÉsz-hez befutott károsultak számát és az elmaradt fizetések összegét. Litresits szerint a Diákész elnöke kezdetben örült a megkeresésüknek, és átküldte 16 diák nevét, valamint az állítólagos károk összegét, ami akkor egymillió forint volt. Nem csatolta viszont a fizetéshez szükséges iratokat, amelyeket további kérések ellenére sem küldött el. Mindezek után Fiák hirtelen hangnemet váltott: dörgedelmes levélben tudatta Czeglédyékkel, hogy időközben a Human Operator Zrt. „inkompetenciája” miatt – az adóhatósági eljárás alá vont cég nem fért hozzá az adataihoz és a pénzéhez – Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz fordult segítségért.

A más ügyekben – például a Quaestor-csőd vagy Bróker Marcsika esetében – nehezen mozduló kormánypárt soron kívül fogadott két károsult diákot, majd be is nyújtotta a Parlamentnek a Czeglédy bűnösségét kimondó parlamenti határozatot, benne a kártalanítás kitételével. A sürgősséget pedig a károsultak közel ezerre tett számával indokolta.

Mint emlékezetes, a NAV még június közepén csapott le a Czeglédy-vezette Human Operatorra hárommilliárd forintos adócsalás gyanújával. Mivel a NAV sajátos módon éppen fizetésnapokra időzítette a fellépését, illetve számlazárolását, akadt olyan diákmunkás, akinek bent ragadt a munkabére. Czeglédy Csaba ügyvédjén keresztül lapunknak is többször leszögezte, hogy a Human Operator munkavállalóinak zömét kifizették, szerintük néhány tucat ember fizetése ragadhatott be a NAV akciója nyomán. Pontos számot azonban ők sem tudnak, mivel a NAV zár alá vette a cég összes adathordozóját és a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöl semmilyen információt. A NAV hallgatása viszont lehetőséget ad arra, hogy a választási kampányban a kormánypárt és a Fidesz-sajtó azt az üzenetet harsoghassa minden csatornán: Czeglédyék „közel ezer” diákot károsítottak meg. Csakhogy azóta a Czeglédyék több sajtópert megnyertek a kormányhoz hű médiákkal szemben, a nemrégiben a TV2-vel szemben indított eljárásban tanúskodó Fiák pedig mindössze 51 károsult ügyvédi meghatalmazását tudta beküldeni a Fővárosi Törvényszékre.

Fidesz-közeli DiákÉsz-vezér
A Czeglédy-ügyben a kormánysajtóval bensőséges viszonyt ápoló Fiák Istvánt forrásaink a nagypolitikában nem különösebben aktív emberként írták le, ugyanakkor úgy tudjuk, Kósa Lajossal jó viszonyt ápol. Fiák a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja, a kormánypárti politikus pedig nemrégiben éppen a DiákÉsz ajánlására kapott szövetkezeti érdemrendet. Az is bizalmi viszonyra utalhat: a RomNet.hu 2017-es cikke szerint Fiák István irodája részesült még Farkas Flórián vezetésével létrejött, botrányos „Híd a munka világába” projektből. Mint a RomNet megírta, az Országos Roma Önkormányzat több mint százmillió forint értékben kért be háttértanulmányokat, ezek egyikét a Fiák és Társa Ügyvédi Iroda készítette 9,9 millió forintért.Gyulai díjeső az "Év szállása 2017" versenyen

A legnagyobb hazai szállásajánló portál az idén ötödik alkalommal rendezte meg az "Év szállása" versenyt, ahol különböző kategóriákban mérettettek meg a szállodák és apartmanok. Gyula, a történelmi fürdőváros négy szálláshelye is kimagasló elismerésben részesült a Budapesten megrendezett elegáns díjátadó gálán.

Díjazottak:

- Gyula város legrégebbi szállodája, a Komló Hotel Gyula**** , mely a felújítását követően újra régi fényében pompázik 2. helyezést nyert a népszerűségi díjak között a 4-5 csillagos szálloda kategóriában.

- A szakmai zsűri döntése alapján 3 csillagos szálloda kategóriában szakmai díj 2. helyezést kapott a Park Hotel***Gyula.

- A Wellness Hotel Gyula - a 4-5 csillagos szálloda kategóriában minőségi díjak között (vendégértékelés alapján) 2. helyezést ért el.

- A Szilágyi Party-Service Kft. Vendégháza minőségi díjak között (vendégértékelés alapján) 1. helyezést hozott el a Panzió, vendégház, apartman kategóriában

Egy 55 éves férfi életének méltatlan és megalázó vége

Az utóbbi időben oly mértékben megszaporodtak a halálos kimenetelű gyalogosgázolások, hogy az egyik különösen kirívó eset kapcsán már a rendőrség is fontosnak tartotta figyelmeztetni az autósokat. 

Hogy aztán egy ilyen közleménynek a rendőrségi oldalon milyen foganatja lesz, az már más kérdés.  Ma itt az újabb eset, az újabb halál, egy 55 éves férfi életének méltatlan és megalázó vége, mert a tettes még magára is hagyta sebesült áldozatát ... ahogy a rendőrségi szakzsargon mondja: cserbenhagyta. A police-hu-n megjelent közleményből az is kiderül, hogy az elgázolt férfi még élt, amikor gyilkosa egyszerűen továbbhajtott, sorsára hagyva embertársát: 17 óra 42 perc és 18 óra 30 perc között ott feküdt az úttesten sebesülten, míg végül a szervezete feladta. A halál ténye mellett ezzel az információval is meg kell küzdeniük a hozzátartozóknak, a szeretteknek, barátoknak, családtagoknak, és ez ez pokoli nehéz lesz. 

A közlemény a police.hu-n: 

Belehalt sérüléseibe a helyszínen egy 55 éves miskolci férfi, akit elütöttek és cserbenhagytak. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2017. december 11-én 17 óra 42 perckor Miskolcon, a Szarkahegy utcán egy ismeretlen – feltehetően Suzuki Sedan – típusú személygépkocsi elütött egy 55 éves miskolci férfit. Az ismeretlen sofőr a balesetet követően a helyszínről megállás és segítségnyújtás nélkül távozott. A baleset következtében az elgázolt férfi a helyszínen 18 óra 30 perckor belehalt sérüléseibe.

UPDATE: az autót vezető 19 éves férfit és 20 éves utasát a járőrök elfogták Miskolcon.