Polgármestert választanak Kisbajomban

Publikálás dátuma
2017.12.11. 13:16
Népszava fotó
Polgármestert választanak vasárnap a Somogy megyei Kisbajomban - tájékoztatott a helyi választási iroda vezetője.

Pintér Csilla Judit, a kutasi közös önkormányzati hivatal jegyzője közölte: az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község előző polgármestere, a független Végh Gábor szeptember elején elhunyt.

A településvezetői tisztségért három független jelölt indul: Szelidné Gerencsér Angyal, Plecskó István és Kakas József - ismertette.

Jelezte azt is, hogy a mintegy 450 lakosú Kisbajom választási névjegyzékében 299-en szerepelnek.

Szerző

Parlamenti határozatban ítélné el az EU-t a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.12.11. 11:12
Shutterstock fotó
Határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek öt fideszes képviselő élükön Gulyás Gergely frakcióvezetővel amelyben elítélnék az Európai Parlament november 16-i határozatát. 

A magyar Országgyűlés felszólítja Magyarország Kormányát, hogy ne engedjen az Európai Parlament és az uniós bürokrácia nyomásának, védje meg hazánk alapszerződésekben garantált jogait, utasítsa el a Soros-tervet, és folyamatosan tájékoztassa Magyarország polgárait a Soros-terv végrehajtásának állásáról és a kormány Magyarország védelmét célzó tervezett és folyamatban lévő intézkedéseiről – írja a javaslat.

A határozati javaslatban visszaköszönnek a „Nemzeti Konzultációban” „Soros-tervként” ismertetett kérdésekbe bújtatott állítások. Azok, amelyekről Soros György maga is leszögezte, hogy nem igazak, így a magyar kormány propagandistái kiforgatták Soros korábban cikkekben megjelent gondolatait.

A Fidesz most azt állítja, hogy az EU állandó betelepítést és kötelező szétosztást indítana el az európai nemzetek kárára, utal arra, hogy szerinte az EU „jogköröket adna át” a bevándorlást támogató Soros szervezeteknek, annak érdekében, hogy azok „részt vegyenek a bevándorlók behozatalában és szétosztásában”. A magyar Országgyűlés elutasítja, hogy a tagállamok megbüntetésével kényszerítsék ki a bevándorlók befogadását.”

A valóságban az EU egyáltalán nem készül erre. Az államfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, a Donald Tusk maga jelentette ki a múlt héten: a tagállami vezetők eheti találkozójukon minősítsék hatástalannak a kötelező menekültügyi kvótákat.

Az Európai Parlament a 2017. november 16-i plenáris ülésén 390 igen, 175 nem szavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadta a Parlament dublini reformhoz fűzött véleményét az egy harmadik országbeli állampolgár vagy egy hontalan személy által a tagállamok egyikében benyújtott nemzetközi védelem iránti kérelem megvizsgálásáért felelős tagállam meghatározására vonatkozó feltételek és eljárási szabályok megállapításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról.

Szerző

Bezár a bazár - Idén utoljára ülésezik a Ház

Publikálás dátuma
2017.12.11. 10:26
Korábbi felvétel. Népszava illusztráció
A képviselők idén utoljára interpellálhatják a kormányt ma az Országgyűlésben.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 11 órakor a közelmúltban elhunyt Devánszkiné Molnár Katalin volt szocialista országgyűlési képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Ezt követően hangozhatnak el az interpellációk, ezúttal egy órában, amelyeket az azonnali kérdések és a kérdések követnek további egy, valamint fél órában.

A parlament honlapján elérhető információk alapján az interpellációs időszakban a kormánypárti padsorokból Bánki Erik (Fidesz) arról kérdezi a nemzetgazdasági minisztert, minek köszönhető a beruházások idén tapasztalt növekedése, míg Firtl Mátyás (KDNP) arra vár választ az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a kormány miként segíti a nyugdíjasokat.

Ellenzéki oldalról az MSZP-s Korózs Lajos szintén Balog Zoltánt interpellálja, azt kérdezve, "miért nincs diszkriminációtól mentes korhatár előtti nyugdíj?".

A jobbikos Z. Kárpát Dániel miniszterelnöknek címzett interpellációjának címe: "Miért hagynak tömegeket az út szélén?".

Az LMP-ből Schmuck Erzsébet a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztertől azt kérdezi, hogy a beruházás az "évszázad korrupciója" lesz-e.

Az Országgyűlés kedden összesen huszonnyolc előterjesztés elfogadásával zárja ez évi munkáját.

Szerző