Művészek a fogva tartott újságíró mellett

Publikálás dátuma
2017.12.10. 10:18
AFP fotó
Nobel-díjasok is nevüket adták a Deniz Yücel szabadon bocsátását követelő nyilatkozathoz - tudósít az Euronews.

Művészek követelik Deniz Yücel szabadon bocsátását. A pár napja magánzárkába helyezett német-török újságíró 300 napja van börtönben Törökországban anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene. A Die Welt és a Die Tageszeitung újságírója mellett kiálltak Nobel-díjas írók – többek közt, Orhan Pamuk, Elfriede Jelinek vagy Herta Müller – is, de például a zenész Bono és Sting is nevét adta az erről szóló nyilatkozathoz.

Deniz Yücelt februárban tartóztatták le, mert kémkedéssel és terrorista propaganda terjesztésével gyanúsítják. A 44 éves újságírót a török elnök, Recep Erdogan a Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet képviselőjének nevezte.

Szerző

Tüntetők várták Netanjahut Párizsban

Publikálás dátuma
2017.12.10. 10:08
Benjamin Netanjahu - AFP fotó
A tömegben Izrael-párti tiltakozók is megjelentek, a két csoportot végül sikerült távol tartani egymástól. Közben Tel-Avivban tízezrek tüntettek a kormányzati korrupció ellen.

Netanjahu gyilkos, Macron a bűntársa – kiáltozták Párizsban azok a tüntetők, akik a Köztársaság téren tiltakoztak Benjámin Netanjahu vasárnapi franciaországi látogatása miatt. Sokan képmutatással vádolják a francia elnököt, amiért munkaebéden fogadja az izraeli kormányfőt. - Ez a demonstráció azt bizonyítja, hogy a közvélemény nagyon dühös. Az embereket sokkolta, hogy Macron, miközben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Amerika Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, mégis vendégül látja Netanjahut, aki ezt kijárta Trumptól- mondta az egyik tüntető. A palesztinok melletti szombati demonstráción több százan gyűltek össze. A feszültség tovább nőtt, amikor Izrael-párti tüntetők érkeztek a térre. A rendőrök szétválasztották a két tábort. További incidens nem történt - tudósít az Euronews.

 Ítélkező hangokat hallok Trump elnök történelmi kijelentésével kapcsolatban, azzal kapcsolatban azonban nem tapasztaltam semmilyen elítélő reakciót, amikor Izraelre bombákat dobnak, vagy felbujtanak ellene. Nem fogadom el ezt a képmutatást, és ezen a fontos fórumon Izrael igazát fogom hangsúlyozni, félelem nélkül, felemelt fejjel – mondta Benjamin Netanjahu.

Netanjahu távozását követelték a tüntetők Tel-Avivban

Ismét tízezrek vonultak szombat este az utcára Tel-Aviv belvárosában a kormányzati korrupció felszámolását és Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását követelve. A pártoktól független demonstráció szervezői a miniszterelnök távozásáig minden szombat estére hasonló, kizárólag a közösségi médiában szerveződő tüntetést ígérnek. 

A tiltakozók a Rothschild sugárút tenger felőli végétől - ahol az Izrael kikiáltásának emléket állító múzeum áll - vonultak a sugárút másik végéhez, a Habima nemzeti színházhoz. A színház előtti téren felállítottak egy színpadot, de a szónoklatok elmaradtak, mert a rendőrség kikapcsolta a hangosító berendezéseket tápláló generátort, mondván, nem biztonságos. A tömeg egy része ezután Netanjahut bíráló jelszavakat skandálva, a forgalmat megbénítva végigvonult a város több utcáján, majd eljutott a Rabin térig, ahol 1995-ben egy béketüntetésen egy szélsőséges jobboldali fiatal lelőtte az akkori kormányfőt, Jichák Rabint.

A tiltakozó akció a Tel-Aviv melletti Petah-Tikvában, Avicháj Mandelblit államügyész lakásánál több mint egy éve kezdődött tüntetéssorozat folytatása volt. Szombatról szombatra egyre többen tüntetnek a kormányzati korrupció ellen, a korrupt politikusok elleni nyomozást és vádemelést követelve. A legnagyobb, a tel-avivi tüntetéssel egy időben több százan vonultak az utcára más városokban, Naharíjában, Afulában, Haderában, Netanjában, Risón-Lecijónban, Modiinben, Beér-Sevában, Haifában és Jeruzsálemben is. Múlt szombaton a "szégyen menetének" nevezték a szervezők a szintén több tízezres tüntetést, melynek egyik célja a rendőrségi hatásköröket megnyirbáló törvényjavaslat elfogadásának megakadályozása volt. (MTI)

Tüntettek Libanonban is 

Szerző
Frissítve: 2017.12.10. 15:43

Lakóháznak ütközött egy kisrepülőgép San Diegóban

Publikálás dátuma
2017.12.10. 09:42
Beechcraft Bonanza típusú kisrepülőgép - AFP fotó
Lakóháznak ütközött egy kisrepülőgép San Diegóban, a balesetben két ember meghalt, és ketten megsérültek - informál a CBS News hírtelevízió alapján az MTI.

A híradás szerint a baleset szombaton történt egy Beechcraft Bonanza típusú kisrepülőgéppel, amelynek a fedélzetén négyen voltak. Brian Fennessy, a San Diegó-i tűzoltóság parancsnoka elmondta, hogy a gép pilótája súlyos hajtóműhibáról értesítette az irányítótornyot röviddel azután, hogy felszállt a Mongtomery-Gibbs repülőtérről, és közölte, hogy visszafordul. Megpróbált leszállni egy iskola sportpályáján, de túl nagy sebességgel landolt, és egy lakóháznak ütközött. Az épületben ekkor nem volt senki, de a házat őrző kutya elpusztult a balesetben. Szemtanúk látták, amint a gép zuhanórepülés után próbál landolni, és hallották is, hogy akadozik a motorja. A tűzoltók a baleset után két perccel a helyszínen voltak, és fél óra alatt eloltották a tüzet.

Szerző