Előfizetés

Női kézilabda - Győztes búcsú Bietigheim-Bissingentől

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.12.08. 21:49
FOTÓ: KOVÁCS ANIKÓ/MKSZ
A magyar válogatott péntek este 30-29-re legyőzte Csehországot a Németországban zajló világbajnokságon, így csoportja harmadik helyezettjeként jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Tét nélküli összecsapás volt.

Azaz csak látszólag, mert habár az már korábban eldőlt, hogy a magyarok és a csehek is bejutnak a vb legjobb 16 csapata közé, nagyon nem volt mindegy, hogy csoportharmadikként vagy negyedikként megy-e tovább a B csoportból Magyarország. Előbbi pozíció elérése az A csoport másodikját, Szlovéniát, Spanyolországot vagy Franciaországot, utóbbi az A jelű hatos győztesét, Romániát jelentette volna következő riválisként az egyenes kieséses szakaszban.

A találkozó első másodperceiben Magyarország a kisebb sérüléssel bajlódó, elővigyázatosságból pihentetett vezére, Görbicz Anita nélkül is megszerezte a vezetést, negyedórányi játék után viszont 8-6-ra elhúztak a csehek. Ekkor időt kért Kim Rasmussen szövetségi kapitány, aki a területek lezárásának fontosságára hívja fel játékosai figyelmét, a helyzet azonban nem javult, sőt: kisvártatva már 11-7 állt az eredményközlőn.

Ekkor megrázta magát a nemzeti csapat.

A 21. percben még mínusz néggyel álló gárda Szöllősi-Zácsik Szandra és Bódi Bernadett két-két góljával három perc múlva máris egyenlített. Jött is a cseh időkérés, a magyar lendület azonban kitartott a hajrára is, Magyarország 17-14-es vezetésénél vonulhattak pihenőre a csapatok.

A térfélcserét követően az első játékrész végén egy hetes erejéig beálló bravúrkapus, Bíró Blanka több fontos védéssel vétette észre magát, míg a mezőnyben a csapattársak őrizték az előnyt. Kritikus pont volt a 41. minutum, amikor egalizált az ellenfél, ám Rasmussen tanítványai ezt az időszakot is átvészelték, a véghajrára pedig már jellemzően két-háromgólos fórral mehettek a magyarok. Hullámzó volt a játék, ám az előnyből végül egy gólnyit sikerült megőrizni, nem utolsósorban Bódi Bernadett remeklésének – a Győri Audi ETO KC szélsője hét lövésből hétszer talált be, így megérdemelten választották a mérkőzés legjobbjának.

A magyar együttes ezzel két vereség mellett három sikerrel fejezte be csoportkörös szereplését a vb-n. Egy hete a világ- és Európa-bajnok norvégoktól 30-22-re, múlt vasárnap a svédektől 25-22-re kikapó válogatott kedden 33-15-re verte Argentínát, ezt követően pedig Lengyelország 31-28-as legyőzése és a péntek esti, csehek elleni diadal következett.

Folytatás vasárnap vagy hétfőn, Lipcsében, az A csoport második helyezettje ellen. A rivális kilétére és a pontos dátumra lapzártánk után derült fény.

A B csoport pénteki eredményei
Lengyelország-Argentína 38-20 (19-9)
Csehország-Magyarország 29-30 (14-17)

Fordulat az újpesti címervitában

Másodfokon az Újpesti Torna Egyletnek adott igazat a bíróság az Újpest FC-vel szemben a nyár óta húzódó „címerügyben” – közölte a kerület közismerten sportkedvelő polgármestere, Wintermantel Zsolt. A politikus megjegyezte, hogy a labdarúgócsapat tulajdonosa, Roderick Duchatelet még a Kúriához fordulhat, „de ha van egy kis esze, még ma bejelenti, hogy visszaáll a régi rend!” Mint ismert, a sportklub címerének megváltoztatása heves szurkolói ellenkezést váltott ki, ám Duchatelet korábban azt közölte, hogy a döntés visszavonhatatlan.

Kapcsolódó
Címervita Újpesten - Pert indít az UTE

Meghalt idősebb Dárdai Pál

Publikálás dátuma
2017.12.08. 13:29
Illusztráció FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Életének hatvanhetedik évében gyógyíthatatlan betegségben elhunyt idősebb Dárdai Pál – tudta meg a Nemzeti Sport. A pécsi futball legendás alakjának, a későbbi sikeres edzőnek a temetéséről később intézkednek. A család ezúton is kéri, hogy tartsák tiszteletben a gyászukat.

A Bundesligában szereplő Hertha BSC vezetőedzője, Dárdai Pál édesapja Véménden kezdte labdarúgó-pályafutását, a Komlói Bányász játékosaként debütált az NB I-ben. 1974-ben szerződött át Pécsre, a PMSC-ben 12 idényt húzott le, Magyar Kupa-döntőt játszott és bajnoki ezüstérmes lett. Futballozott a szerbiai FK Vojvodinában is, majd Komlón. Az 1988–1989-es szezonban egy mérkőzésen (az Újpest ellen) még pályára lépett a PMSC-ben, ebben az idényben fejezte be profi pályafutását, és edzőnek állt.