Előfizetés

Békefenntartók halála

Legalább tizennégy ENSZ békefenntartó életét vesztette, negyvenen pedig megsebesültek, miután pénteken megtámadták őket a Kongói Demokratikus Köztársaságban – jelentette pénteken a Reuters. A hírügynökségnek nevüket elhallgató források számoltak be. A támadás Kivu tartományban történt, csütörtök este. 

Műholdra fognák a sugárzó felhőt

Publikálás dátuma
2017.12.09. 06:36
Két hónapja nem tudjuk, valójában honnan jött a szennyezés - FOTÓ: AFP/GENNADY SHISHKIN

Külső forrásból érkezett az Európa fölött október elején megjelent radioaktív sugárzás – erre a következtetésre jutott az az intézményközi vizsgálóbizottság, amelyet az elsőként gyanúba keveredett orosz Majak nukleárishulladék-feldolgozó üzemeltetője, a Roszatom hozott létre. A bizottság szerint a létesítményben nem állítanak elő tiszta ruténium 106-ot (ez az izotóp volt kimutatható a sugárzó felhőből), illetve a szennyeződés mértéke Oroszországban nem volt kiemelkedő. A testület szerint a légkörbe visszatérő elégett műhold okozhatta a sugárzást. A vizsgálatban a Roszatom, az Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Biztonsági Intézet és az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség szakemberei vettek részt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség máris cáfolta az orosz vizsgálat megállapításait: szerintük nem érkezett a légkörbe ruténium 106 izotópot tartalmazó műhold a kérdéses időszakban.

Nem kell bezárni az amerikai kormányhivatalokat

Az amerikai törvényhozás mindkét háza elfogadta az áthidaló költségvetési törvényt, amely december 22-ig meghosszabbítja a kormányzati intézmények finanszírozását. Ezzel kéthetes „időablak” nyílik arra, hogy a törvényhozók lehetőség szerint kétpárti egyezségre jussanak az új büdzsé tervezetéről. Az Egyesült Államokban ugyanis a költségvetési év fordulója október elsején van, és több mint két hónapja olyan átmeneti jogszabály alapján működnek a kormányzati intézmények, amelynek a hatálya eredetileg e hét pénteken járt volna le.