Még idén megkezdődik a Néprajzi Múzeum építése a Városligetben - Videó

Publikálás dátuma
2017.12.08. 12:18
Baán László FOTÓ: Tóth Gergő
Még idén decemberben megkezdődik a Néprajzi Múzeum építése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén, a Liget Budapest projekt keretében.

Mérföldkőhöz érkezett a beruházás - hangsúlyozta a projekt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Baán László miniszteri biztos, emlékeztetve arra, hogy a Néprajzi Múzeum 145 éves története során még soha nem kapott kifejezetten a gyűjtemény számára tervezett otthont. A múzeumot az utóbbi negyven évben befogadó Kúria épülete gyönyörű, de egyáltalán nem múzeumi célokra épült - jegyezte meg.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum tulajdonképpen hazatér a Városliget mellé, hiszen a Ligetben mutatkozott be először, majd az első évtizedekben a városligeti Iparcsarnokban állították ki a gyűjteményt.

Ferenc Marcel és a Napur Architect terve alapján most egy világszínvonalú épület valósulhat meg, amely nemzetközi sztárépítészek mezőnyében nyerte meg a Néprajzi Múzeum új otthonára kiírt pályázatot - emelte ki a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy a Néprajzi Múzeum új épülete mögött a projekt keretében megújul a Városliget, miközben Komáromban már zajlik a Csillag-erőd rekonstrukciója, a Ligethez közeli Szabolcs utcában pedig épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), és rövidesen befejeződik a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása.

A Városliget parkrekonstrukciója során rövidesen megújul a Vakok kertje, létrejön egy új sportpálya, valamint egy kutyás élménypark, továbbá megkezdődik az Olof Palme Ház felújítása is. A Néprajzi Múzeum leendő helyén mostanáig autók százai parkoltak azon a lebetonozott felületen, ahol egy ikonikus épület emelkedik majd - emelte ki Gyorgyevics Benedek.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az intézmény Kossuth Lajos téri épülete néhány napja zárta be kapuit a közönség előtt, mert a több mint negyedmillió darabot számláló gyűjteményt elő kell készíteni a költözésre.

Az új épület tervezésébe a legapróbb részletekbe menően bevonták a Néprajzi Múzeum szakembereit, így a ház nem csupán dizájnjában, hanem funkcionálisan is teljes mértékben a gyűjteményt és a látogatókat szolgálja majd - hangsúlyozta.
"Az új épület minden olyan funkciót tud, amelyre egy 21. századi múzeumnak szüksége van" - fogalmazott, hozzátéve: bármennyit költöttek volna rá, az Igazságügyi palota sosem lett volna alkalmas múzeumi célokra.

Ferencz Marcel, a Napur Architect vezető tervezője felidézte: csaknem 250 mérnök összesen több mint 700 ezer munkaórát dolgozott a terveken.

A Városligeti fasor végén egy kaput kellett létrehozni, olyan építészeti választ megalkotni, amely megüzeni a világnak, hogy az épület egy világszínvonalú gyűjteménynek ad otthont, miközben alapvető fontosságú volt, hogy megoldják a ház illeszkedését a Ligethez - mondta az építész.

Mint elárulta, az épület homlokzatán a gyűjtemény legmeghatározóbb darabjait idéző mintakincs köszön majd vissza; a múzeum tetejére szabadon bejárható kertet terveztek, a lejtős tetők emellett panorámasétányokat is rejtenek majd.

A belső térben összesen 7000 négyzetméternyi, 21. századi műtárgyvédelemmel rendelkező kiállítótér jön létre. Ide egy nagyvonalú lépcső vezeti le a látogatót, aki már a kiállítótérbe lépése előtt interakcióba léphet a Néprajzi Múzeum gyűjteményével - szólt Ferencz Marcel a tervekről, amelyekbe az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az interneten.

Kemecsi Lajos elmondta, hogy a Néprajzi Múzeum Kossuth Lajos téri otthonában 1200 négyzetméteres tér állt az állandó kiállítás rendelkezésére. Az új épületben helyet kap többek között egy gyerekmúzeum, a Városliget látogatóközpontja, egy konferenciatér, valamint az intézmény könyvtára és irodái is.

Kemecsi Lajos és Baán László az MTI kérdésére közölték: az OMRRK már jövőre elkészül, így 2019-re oda tudják költöztetni az etnográfiai gyűjteményt. A Néprajzi Múzeum Városliget melletti épülete 2020 végétől több szakaszban nyílik meg; teljes pompájában 2021 májusától fogadja a látogatókat.

Kemecsi Lajos megerősítette: a Néprajzi Múzeum következő főigazgatói ciklusára a napokban kiírt pályázatra is beadja pályázatát.

Szerző

Fideszes "Jézuska" Pécs karácsonyfáján

Publikálás dátuma
2017.12.08. 09:42
Hoppál Péter FOTÓ: Vajda József
A szerző felvétele.

A szerző felvétele.

Sok pécsi meglepődött azon, hogy Uránváros központjában, az önkormányzat által felállított karácsonyfán Hoppál Péter, kulturális államtitkár, fideszes parlamenti képviselő képmását megőrző díszt himbál a szél. A 10 méter magas fára aggatott, kézilabda nagyságú plexigömbben ugyanis egy olyan fotó látható, amin a Pécsett élő Hoppál – avatván valamit – szalagot vág át, balján Őri Lászlóval, Pécs fideszes alpolgármesterével. A fát szerdán állították és díszítették fel, óvodások segítségét is igénybe véve. Azóta a szokatlan díszről értesülő pécsiek mind gyakrabban útba ejtik a fát, és lefotózzák a két politikus képét körbeölelő gömböt. Péntek reggel tudósítónk is megtette ezt.

A fához épp akkor ért oda a pécsi Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke. A poltikus csak ennyit jegyzett meg:
• A Fidesz személyi kultuszát látva Goebbels irigyen forog a sírjában. Ez a dísz az unió normális államaiban elképzelhetetlen, Orbánisztánban viszont teljesen természetes.

A karácsonyfa mellett elhaladó pécsiek - kérdésünkre válaszolva - általában ironikusan vélekedtek a díszről, nevét azonban senki sem adta szavaihoz. Egy 64 éves mérnök ezt mondta: várom már, hogy mikor lesz fideszes politikusok képével díszített gomb, építőkocka, autósárhányó vagy toalettpapír.

Szerző

Szakított Karácsony Gergellyel az Együtt

Publikálás dátuma
2017.12.08. 09:18
Karácsony Gergely FOTÓ: Tóth Gergő
„Tegnapi napon lezárult egy történet, mi azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kapott egy invitálást az MSZP-től Karácsonyi Gergely. A két párt szövetséget ezzel véget ért, nem lesz az Együtt listáján Karácsony” – mondta Szigetvári Viktor az ATV Start című műsorában. Az Együtt választmányi elnöke úgy fogalmazott: „a langyosokat kiköpi a Jóisten”, szerinte ez történt Karácsony Gergellyel is.

Szigetvári azt is elmondta, hogy Karácsony nem hisz abban, hogy az Együtt-Párbeszéd lista bejut a parlamentbe, ezért keresett más megoldást. Az Együtt választmányi elnöke megerősítette, hogy pártja továbbra is önálló listát akar, hamarosan megnevezik, ki lesz pártjuk miniszterelnök-jelöltje.

A Hír TV közölte csütörtök délután, hogy négyszemközt tárgyalt egymással Molnár Gyula és Karácsony Gergely a választási együttműködésről. Hírek szerint a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje arról beszélt a szocialisták elnökével, hogy ő lehetne a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, és a Párbeszéd közös listán indulna az MSZP-vel, cserébe pedig egy Párbeszéd-frakció is alakulhatna az Országgyűlésben.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában viszont cáfolta ezeket a híreket a Párbeszéd társelnöke: Nem vagyok az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje és nem vettem részt olyan tárgyaláson, amelynek az volt az elsődleges célja, hogy közös kormányfő-jelöltje legyen az ellenzéki összefogásnak – mondta Karácsony Gergely.

Szerző