Betiltaná a dönert az EU

Publikálás dátuma
2017.11.30. 12:14
Illusztráció/AFP fotó
Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nem engedélyezné, hogy a mélyfagyasztott dönerhúshoz foszfátot adjanak, amennyiben decemberben az Európai Parlament követi a bizottság döntését, az a ma ismert dönergyártás végét jelentheti - írja a street food kedvelőire - na meg sokak munkahelyére - jelentős csapást mérő hírt a Portfólió. 

A dönerhúsban ugyanis éppen a hozzáadott foszfát segíti a víz megkötését, összetartja a húst, hogy az stabilan álljon a nyárson, valamint késlelteti a kiszáradást és a szétesést. Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága szerint azonban a foszfát szív- és érrendszeri egészségügyi problémákat okozhat.

A portál megjegyzi:  2014-ben az Európai Parlament engedélyezte a foszfát alkalmazását különböző húskészítményekben, vagyis a döner betiltása diszkriminatív lépés lenne. Ráadásul az - szintén európai - Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint naponta 4200 mg foszfát bevitele a szervezetbe veszélytelen, egy adag döner pedig csupán 134 mg foszfátot tartalmaz. A Bild információi alapján az Európai Unióban naponta közel 500 tonna dönerhúst használnak fel, ennek 80 százaléka Németországban készül. Összesen 110 ezer munkahely sorsa függ az Európai Parlament döntésétől.

Szerző

Havazás - Több településen nincs áram

Publikálás dátuma
2017.11.30. 11:51
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Csaknem 1800 fogyasztót érint az üzemzavar Nógrád megyében - informál honlapján a katasztrófavédelem.

Az üzemzavar Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen, Szendehelyen, valamint Bujákon sújtja a lakosokat.

Szerző

Vége lehet Morvai Krisztina politikai karrierjének

Publikálás dátuma
2017.11.30. 11:47
Fotó: Népszava
Terjedelmes összeállítást közöl a 24.hu Morvai Krisztina megbicsakló politikai karrierjéről. A lap forrásai kizárják, hogy újrázhatna a Jobbik színeiben egy újabb ötéves európai parlamenti ciklusra és a portál fideszes forrásai is kizárják, hogy az ő színeikben folytathatná.

A Jobbik lemondott egyik legismertebb politikusáról, mert nehezen fér bele a radikális, unióellenes múlt az új, néppárti arculatba. Morvai Krisztina 2008 óta a Jobbik mellett van, mindkét EP-választáson a párt listavezetője volt. De mostanra elfogyott körülötte a levegő, ő pedig egyre elégedettebb az Orbán-kormánnyal - írta a 24.hu, amely Morvai politikai karrierjének végét jövendöli. Tény, ami tény, Morvai a Népszavának már nyilatkozott arról, hogy nem készül a Fideszbe, mert azt árulásnak tartaná. 

Vona Gábor pártja egész biztosan nem akarja újra, harmadszor is támogatni Morvait, aki pedig szívesen triplázott volna, és megsértődött a kikosarazáson.

Az újság ennek tudja be, hogy Morvai egyre többször kritizálja a Jobbikot és ezt tartják a Magyar Időknek adott interjúja kiváltó okát is. Ebben Morvai Krisztina arról beszélt, 3 éve nincsen kapcsolata az őt delegáló párt vezetésével, ellenben elismerően szólt Orbán Viktor menekültpolitikájáról. A kormánypárti napilap az interjú mellett Bayer Zsolt jegyzetét is közölte, amelyben a publicista úgy értékelt, Morvai tulajdonképpen hazatért. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy esetleg fideszes színekben folytathatná a politikus asszony, de ezt a 24 fideszes forrásai teljesen kizártnak tartják.

További részletek a 24.hu-n!

Szerző