DK: Kárpátalján is szavazatokat vásárol a kormány

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz határon túli szavazatvásárlásra használja a kárpátaljai magyarok gazdaságfejlesztésére megítélt hatszáz millió forintot.

A párt szóvivője - a témában tartott sajtótájékoztatója után - az MTI-nek azokra a sajtóban megjelent hírekre hivatkozva nyilatkozott, amelyek szerint több mint 300 kárpátaljai magyar gazdálkodó és mezőgazdasági vállalkozó írt alá csaknem 600 millió forint összértékben pályázati szerződést szombaton Beregszászon, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében.

Gréczy Zsolt azt mondta, hogy a kormány most nem teherautókat vásárolt, templomot vagy stadiont épített, hanem "traktorokat vett" a kárpátaljai gazdálkodóknak. Ezek a gazdák - bármilyen sikeresek lesznek is - az adóbefizetéseikkel soha nem Magyarországot fogják gazdagítani, hiszen az ukrán államnak fizetik az adóikat - hangsúlyozta a politikus.

A DK felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány határon túli szavazatvásárlásra költi az emberek pénzét - jelentette ki a szóvivő.

Hozzátette, pártja továbbra is azért gyűjti az aláírásokat, hogy ne szavazhasson, aki soha nem élt Magyarországon. Az köt össze bennünket, hogy együtt hozunk döntést és együtt viseljük a döntés következményeit - fogalmazott Gréczy Zsolt, aki szerint aki ebben a döntésben olyanokat is bevon, akik nem viselik annak következményeit, az meg akarja osztani és egymás ellen akarja hergelni a nemzetet.

Szerző

"Csakazértis" ételt osztott a Párbeszéd a Blahán (videó)

Publikálás dátuma
2017.11.28. 15:10
Forrás: Párbeszéd/videó
A kormány be akarja tiltani az ételosztást - a Párbeszéd viszont folytatja a "Tenni kell kampányt!" és ennek keretében ma is melegételt osztunk a Blahán - jelent meg a párt Facebook-oldalán az akcióról készített videó.  Minden egyes, a közterületen zajló ételosztás egy néma tüntetés, ezt nem bírja elviselni az Orbán-kormány. 

Mint a Népszava is megírta, módosítaná az ételosztások rendjét a humántárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma  a javaslatot most egyezteti más tárcákkal. Az Emmi még nem tette nyilvánossá a tervet, de belső forrásaink szerint ennek lényege, hogy csak önkormányzati, állami és egyházi szervezeteknek adnának területfoglalási engedélyt, hogy szegényeknek, hajléktalanoknak szervezzenek rendszeres vagy alkalmi ételosztásokat. A civil szervezetektől pedig elvennék ezt a lehetőséget. Ennek előszele, hogy sok ételosztással foglalkozó egyesület már hónapok óta nem kap területfoglalási engedélyt pénzért sem, nemhogy ingyen, pedig korábban több fővárosi kerület méltányosságból elengedte a foglalási díjat.

Szerző

Majakból jött a nukleáris felhő - A Roszatom tagad

Publikálás dátuma
2017.11.28. 14:48
AFP fotó
Szeptember végén jelent meg az a sugárzó felhő Európa felett, amelynek a kibocsátója hivatalosan máig ismeretlen.

 Bár időközben az orosz meteorológiai szolgálat adatai alapján kiderült, hogy a sugárzást a majaki atomhulladék-feldolgozó közelében észlelték először (a Roszgidromet az üzemhez legközelebbi két mérőhelyen mutatott ki a határértéket ezerszeresen meghaladó ruténium-106 koncentrációt), a létesítményt üzemeltető Roszatom tagadja az érintettségét, és a magyar nukleáris hatóság sem hajlandó foglalkozni az eset orosz vonatkozásaival. A hárítás ugyanakkor egyre tarthatatlanabb, immár ugyanis az orosz sajtó is tényként kezeli (legutóbb egy ismeretterjesztő portál, a trv-science.ru írta meg), hogy a szennyezés Majakból jött.

A Roszatom állítása szerint semmilyen üzemzavar vagy rendellenesség nem volt Majakban a közelmúltban, ennek azonban ellentmond az a Twitteren közzétett két műholdfelvétel, amely szerint augusztus és október között jelentősen megváltozott az üzemcsarnok felülnézeti képe.

Hogy mi történhetett, arról Nagyezsda Kutepova, egy helyi szakértő és aktivista (korábban a helyszínen dolgozott, majd az életét féltve menedékjogot kért Franciaországban) küldött elemzést Jávor Benedeknek, a Párbeszéd EP-képviselőjének. A szakember elsőként a kronológiát rögzítette: október 4-én az IRSN (a francia sugárzásvédeli intézet) jelezte a Kelet- és Dél-európa fölött megnövekedett ruténium-106 szintet, október 5-én a szintén francia CRIIRAD megerősítette az információt, október 8-án a német szakminisztérium jelezte az európai sugárzás megnövekedett szintjét, illetve azt, hogy a forrás az Ural déli részén Majak közelében lehet, október 9-én az IRSN már a sugárzás franciaországi megnövekedéséről számolt be, október 11-én pedig a Roszatom és a regionális hatóság is deklarálta, hogy sem üzemzavar, sem baleset nem történt náluk.

Nagyezsda Kutepova szerint a 235-ös számú újrafeldolgozó üzemből származhat a szivárgás, ahol nagya ktivitású radioaktív hulladékot vitrifikálnak (azaz magas hőmérsékleten üvegbe olvasztva stabilizálják a nagy aktivitású hulladékot, későbbi lerakás céljára, így elkerülik azok kiszivárgását a környezetbe – mint emlékezetes, korábban a Népszava a Grenpeace-től kapott információk alapján szintén azt írta, hogy a vitrifikációval függhet össze a ruténium 106-os izotóp jelenléte). Az eljárás során a hasznosíthatatlan hulladék az illékonyabb összetevői – mint a ruténium 106 – a levegőbe kerülhetnek. A szakértő arról is írt, hogy 2016. december 27-én egy új vitrifikáló kemencét helyeztek üzembe, amellyel már a jelentős csúszással zajló építés és a tesztelés során is számos műszaki probléma adódott. A kivitelező cég menet közben csődbe ment, közben a feldolgozásra váró hulladék folyamatosan halmozódott, az új vállalkozónak gyorsított tempóban kellett befejeznie a munkát.

Az informátor szerint – ahogyan arról Jávor a blogján részletesen beszámol - valószínűsíthető, hogy az új kemence szellőztető és szűrőrendszerének meghibásodása eredményezte a ruténium kiszabadulását. Hasonló következtetésekre jutott az Orosz Tudományos Akadémia Nukleáris Kutató Intézet Laboratóriumának vezetője, Borisz Zsujkov is. Egy oxfordi fizikus, Simon Proud szerint a majaki létesítményben bekövetkezett valamiféle rendellenességre vagy balesetre utalnak az általa közzétett műholdfelvételeken látható változások a létesítmény tetőszerkezetében. Jean-Claude Zerbib francia sugárzásvédelmi szakértő szerint a kikerült sugárzó anyag mennyisége megfelel az üvegesítő kemence egyszeri feltöltésével lezajló eljárás során keletkező mennyiségnek. Az orosz aktivista a fentieken túl arra is felhívta a figyelmet, hogy Majak esetében az üzemzavarok és szennyezések eltitkolása rutinszerűnek számít, az utóbbi években 2005-ben és 2007-ben is sor került hasonlóra.

Jávor Benedek szerint a mostani ügynek magyar vonatkozása is lehet (azon túl is, hogy a Majakot üzemeltető Roszatom a tervezett paksi bővítés fővállalkozója és generálkivitelezője). A kapcsolódási pontot a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavarában megsérült fűtőelemek jelentik, amelyeket 2014-ben máig vitatott módon (a háborús Ukrajnán keresztül, vasúton) Majakba szállítottak, annak ellenére, hogy az üzem nem felel meg az uniós hulladékfeldolgozási normáknak. „A 2014 augusztusában a helyszínre érkezett hulladék további sorsáról semmilyen információnk nincs. Tekintettel arra, hogy ebben az időszakban a majaki üzemben már a tervek szerint 2015-ben üzembe álló új vitrifikáló kemence beindítására vártak, felmerül az a lehetőség, hogy a feltorlódott szállítmányok közepette nem került sor a magyar hulladék feldolgozására, hanem azzal megvárták az új kemence beüzemelését. Azaz elméletben az is elképzelhető, hogy annak feldolgozása során lépett fel a műszaki rendellenesség, aminek az Európát elborító ruténium-felhő lett a következménye.” A feltételezést erősíti, hogy a sérült fűtőelem más típusú anyag, mint a kimerült üzemanyagkazetta, és Majaknak az utóbbi feldolgozásában van gyakorlata – a sérült üzemanyag ártalmatlanítása mindenképpen technológiai változtatást igényelt.

-Hogy magyar illetékeseknek a saját országuk veszélyeztetésén túl európai léptékű szennyezésben is van-e szerepük, annak tisztázása érdekében az Országos Atomenergia Hivatalhoz, a majaki hulladékfeldolgozóhoz, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-hez és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordultam levélben – írja Jávor Benedek, leszögezve: a ruténium-szennyezés a mi egészségünket valószínűleg nem veszélyeztette, ám az ügy kezelése, a tagadás és a titkolózás alkalmas volt arra, hogy a maradék bizalmat is megingassa a Roszatom és Oroszország iránt.