Előfizetés

Simicska akcióban - Kedvenc, Orbánt illető jelzős szerkezetét pingálta a plakátra

Publikálás dátuma
2017.11.28. 11:52

Orbán Viktor egykori harcostársa a 444.hu-n megjelent képek szerint egy Soros-plakátra írta rá, hogy „Orbán egy geci”.

Kedden hajnalban egy festékszóróval lendült akcióba Simicska Lajos, Orbán Viktor egykori legjobb barátja. Nem ez az első eset, hogy Simicska Lajos akciózik. Október elején egy a tulajdonában álló veszprémi MAHÍR-oszlopra írta rá, hogy szerinte Orbán egy geci. Simicska ezőttal nem saját plakátját firkálta össze, de hiába is jelentenék fel rongálásért, a bírósági ítéletek szerint az ilyesfajta akciózás belfér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A közbeszerzéseken 2010-és 14 közt taroló oligarcha 2015, februárjában indított totális háborút Orbán Viktor ellen. Az úgynevezett G-napon teljesen átalakult médiavállalkozásainak tulajdonosi szerkezete, illetve médiumainak vezetőinek egy része is lelépett, hogy új lapokat alapítsanak. Simicska azóta két dologban is megszólalt: először Orbán állítólagois ügynökmúltjáról beszélt, majd arról, hogy a miniszterelnök az oroszok pénzéből szerette volna megvenni az RTL Klubot, hogy azután lehúzza a piacvezető kereskedelmi tévénél a rolót.  

Szigorúbb büntetés a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakért

Az Országgyűlés kedden módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.), így januártól szigorúbban büntethető a 12 évesnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak.

A fideszes Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert és Horváth László javaslatát 173 igen szavazattal fogadták el a képviselők.

A törvénymódosítás alapján a 12 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális cselekményeket - ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése vagy egyéb módon a hatalma, befolyása alatt áll - ezentúl 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a Btk. függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el.

A parlament elfogadta azt a további módosítást is - a szocialista Bárándy Gergelynek az igazságügyi bizottságban tett kezdeményezése alapján -, hogy 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék, ha az elkövetők a szexuális erőszakot a velük függőségi viszonyban lévő, 12 évesnél fiatalabb gyermek sérelmére testi fenyegetéssel vagy védekezésre képtelen állapotát kihasználva, továbbá azonos alkalommal, egymás tevékenységéről tudva, közösen követik el.

Eddig a Btk. 12 év alatti gyermek sérelmére elkövetett szexuális cselekmény esetén - ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll - a szankcióban különbséget tett aszerint, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el. Az előbbi esetben a büntetés 5-től 15 évig, beleegyezés esetén 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés volt.

A Kúria tavaly novemberi jogegységi határozata szerint azonban attól függetlenül, hogy kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követte el a cselekményt a vádlott, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az Alkotmánybíróság (Ab) ugyanakkor idén júliusban - október 31-ei hatállyal - megsemmisítette ezt a kúriai jogegységi határozatot, mert álláspontja szerint az nem értelmezte, hanem módosította a Btk.-t.

A Fidesz szerint a mostani módosítással a törvény szövege megfelel majd a jogegységi határozatban kifejtett jogalkalmazói szempontoknak.

Pár csemői szurkoló rongálta a sportpályát – Be is zárják

Rejtélyes rongálások sorozata zajlott idén a csemői sportcentrumban. Dr. Lakos Roland polgármester elmondása alapján a település lakosainak hosszú évek óta dédelgetett álma vált valóra, mikor 2013-ban pályázati támogatásból elkezdődött a falu határában egy sportcentrum kialakítása. Először egy kis méretű, műfüves focipálya, majd egy kosárlabdapálya épült a területen, mely 2015-ben egy homokos, szabványméretű röplabdapályával bővült. Utóbbi télen jégpályaként üzemel. Tavaly pedig egy BMX-pályával is gazdagodott a sporttelep – írja a baon.hu.

– A terület be van kerítve, zöld felülettel, beépített öntözőrendszerrel, öltözőépülettel és minden pálya külön világítással van ellátva – közölte. Elmondása szerint a település lakosai az első években érezhetően óvták a létesítményt, idén azonban változott a helyzet.

– Két évig a rendeltetésszerű használat gyönyörűen működött, idén azonban kicsit felfordult és megbolondult a világ. A műfüves pálya lelátójának tucatnyi székét összetörték. Több 10 ezer forint egy ilyen szék ára. A másik problémás helyet a mellékhelyiségek jelentik, ahol belső ajtók és szaniteráruk törtek, csapok tűntek el, sőt képesek voltak murvával feltölteni a lefolyókat, mely egyértelművé tette a szándékosságot. Nézetei szerint egy néhánytagú, fiatalokból álló csoport állhat a rongálások mögött. Még sajnos konkrétan nem sikerült beazonosítanunk őket – fejtette ki.

Egy hónappal ezelőtt dr. Lakos Roland végleg megelégelte a rongálásokat. – Egy alkalommal kicseréltettük a lelátó székeit, de újra összetörték, ezért leszereltettük. Rendezvényekre természetesen visszapakoljuk, de nem vagyok hajlandó finanszírozni néhány huligán pökhendi szórakozását. A mosdók október óta szintén zárva vannak – mondta el.

A polgármester a sportcentrum teljes bezárását és kaució bevezetését tervezi. – Jelenleg kulcsos embereket keresünk, akiktől a pályák elkérhetőek lesznek. Akik használni szeretnék, 10 ezer forint kaució ellenében megkapják a kulcsot. Miután végeztek, természetesen visszaadjuk, feltéve, ha a kulcsos ember mindent rendben talál. Reményeim szerint ezáltal körvonalazódhat a rongálók személye, és végre pontot tehetünk majd a pusztítások végére – magyarázta.

A polgármester hangsúlyozta: amennyiben sikerülne elcsípni a rongálókat, büntetésként valamilyen közösségi szolgálatot képzel el. – Például falunapon segíthetnének a sátorállításban és az eltakarításban, vagy a Csemőben évente két alkalommal, 4 napon keresztül tartó szemétszedési akcióban való részvételre köteleznénk őket – árulta el.