Előfizetés

Pár csemői szurkoló rongálta a sportpályát – Be is zárják

Rejtélyes rongálások sorozata zajlott idén a csemői sportcentrumban. Dr. Lakos Roland polgármester elmondása alapján a település lakosainak hosszú évek óta dédelgetett álma vált valóra, mikor 2013-ban pályázati támogatásból elkezdődött a falu határában egy sportcentrum kialakítása. Először egy kis méretű, műfüves focipálya, majd egy kosárlabdapálya épült a területen, mely 2015-ben egy homokos, szabványméretű röplabdapályával bővült. Utóbbi télen jégpályaként üzemel. Tavaly pedig egy BMX-pályával is gazdagodott a sporttelep – írja a baon.hu.

– A terület be van kerítve, zöld felülettel, beépített öntözőrendszerrel, öltözőépülettel és minden pálya külön világítással van ellátva – közölte. Elmondása szerint a település lakosai az első években érezhetően óvták a létesítményt, idén azonban változott a helyzet.

– Két évig a rendeltetésszerű használat gyönyörűen működött, idén azonban kicsit felfordult és megbolondult a világ. A műfüves pálya lelátójának tucatnyi székét összetörték. Több 10 ezer forint egy ilyen szék ára. A másik problémás helyet a mellékhelyiségek jelentik, ahol belső ajtók és szaniteráruk törtek, csapok tűntek el, sőt képesek voltak murvával feltölteni a lefolyókat, mely egyértelművé tette a szándékosságot. Nézetei szerint egy néhánytagú, fiatalokból álló csoport állhat a rongálások mögött. Még sajnos konkrétan nem sikerült beazonosítanunk őket – fejtette ki.

Egy hónappal ezelőtt dr. Lakos Roland végleg megelégelte a rongálásokat. – Egy alkalommal kicseréltettük a lelátó székeit, de újra összetörték, ezért leszereltettük. Rendezvényekre természetesen visszapakoljuk, de nem vagyok hajlandó finanszírozni néhány huligán pökhendi szórakozását. A mosdók október óta szintén zárva vannak – mondta el.

A polgármester a sportcentrum teljes bezárását és kaució bevezetését tervezi. – Jelenleg kulcsos embereket keresünk, akiktől a pályák elkérhetőek lesznek. Akik használni szeretnék, 10 ezer forint kaució ellenében megkapják a kulcsot. Miután végeztek, természetesen visszaadjuk, feltéve, ha a kulcsos ember mindent rendben talál. Reményeim szerint ezáltal körvonalazódhat a rongálók személye, és végre pontot tehetünk majd a pusztítások végére – magyarázta.

A polgármester hangsúlyozta: amennyiben sikerülne elcsípni a rongálókat, büntetésként valamilyen közösségi szolgálatot képzel el. – Például falunapon segíthetnének a sátorállításban és az eltakarításban, vagy a Csemőben évente két alkalommal, 4 napon keresztül tartó szemétszedési akcióban való részvételre köteleznénk őket – árulta el.

Nem járnak a vonatok Budaörs és Biatorbágy között

Műszaki hiba miatt nem járnak a vonatok Budaörs és Biatorbágy között, emiatt jelentősen hosszabb a menetidő a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Győr-Sopron és a Győr-Szombathely vasútvonalon - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint reggel fél kilenckor Budaörs és Biatorbágy között megrongálódott a felsővezeték, emiatt ideiglenesen nem közlekednek a vonatok.  A MÁV-START vonatpótló buszokkal tervezi az utasok elszállítását, azonban a buszok beállítása időbe telik - tették hozzá.

Szennyvízben fuldoklik a település

Az utcákra, udvarokba folyik a szennyvíz Verpeléten, ugyanis a településen továbbra is komoly problémák vannak a szennyvízelvezetéssel – írja a heol.hu. Februárban kereste meg a lapot először néhány olvasó, de nem történt változás az ügyben.

A településen vákuumos szennyvízelvezető rendszer működik, amelyet az 1990-es években nem megfelelően alakítottak ki, ennek pedig jelenleg a lakosok látják a kárát. Szinte mindennapos, hogy a rendszer valamelyik kültéri tartályából szivárog a szennyvíz, de olyan is előfordult már, hogy a fekália télen visszaömlött a lakásokba.

– Nyáron nem lehet szellőztetni, olyan bűz árad a tartályokból, és nem tudunk semmit tenni ellene. Van, ahol az utcákon szivárog keresztbe a szennyvíz, szerencsésebb helyzetben az árokba csorog, de például a szomszédomnak sokáig az udvarában volt a tartály, akkor oda folyt – sorolta a kellemetlenségeket egy neve elhallgatását kérő férfi.

Farkas Sándor, a város polgármestere szerint óriási összegre lenne szükség a megoldáshoz.

– Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szolgáltatóval, az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-vel, sokszor kijönnek a szakembereik, de az egész rendszer átalakítására lenne szükség. Keressük a pályázati forrásokat, de mindeddig sajnos nem jutottunk eredményre – mondta.

A településen egy ideje attól is félnek, hogy a szennyvíz valamilyen módon bekerülhet az ivóvízrendszerbe, ezért már abból sem mernek inni, többen csak palackozott vizet hajlandóak fogyasztani. Olyan is előfordult már, hogy egy vécé lehúzáskor a lakásba ömlött vissza a szennyvíz, a csapból pedig néha barnás, zavaros víz folyik.