Előfizetés

Vészhelyzet Bali szigetén

Százezer ember vár kitelepítésre Bali szigetén, miután újra működni kezdett az Agung vulkán. A tűzhányó a múlt csütörtökön kezdte mutatni az aktivitás jeleit, hamut lövellt ki, megnőtt a szeizmikus aktivitás. Ezért és a megerősített előrejelzések szerint hamarosan bekövetkező magmakitörés miatt a hatóságok a legmagasabbra emelték a figyelmeztetési szintet. Egyúttal felszólították a vulkán 8-10 kilométeres körzetében élőket, hogy azonnal költözzenek el. Nem mindenki tett azonban eleget ennek. Főleg farmerek maradtak miután az állataikat nem tudták elszállítani. Eddig 40 ezer ember költözött el a vulkán közeléből. 445 repülőjáratot töröltek, ez 59 000 utazót érint.

Szeptemberben és októberben már fenyegetett a vulkán, de akkor nem tört ki. A sárfolyamok azonban további veszélyt jelentenek, mivel víz, vulkáni és egyéb törmelék indult lefelé a hegyoldalon. Bali a legforgalmasabb turistacélpont Indonéziában, 5 millió látogatót fogad évente. Az Agung 1963-as kitörése ezer emberéletet követelt.

Kapcsolódó
Vulkánkitörés Bali szigetén - Videó

Királyi esküvő elé néz Anglia

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.11.28. 06:38
Fotó: AFP/Daniel Leal-Olivas

Harry herceg eljegyezte amerikai barátnőjét, Meghan Markle-t. A baljóslatú Brexit-tárgyalások árnyékában hangulatjavító hírként fogadta hétfőn a brit közvélemény ezt a régen várt hivatalos bejelentést. A brit trónöröklés rendjében az ötödik helyen álló 33 éves Harry már november elején eljegyezte a színésznőt, akit egy éve ismert meg, de a Károly herceget és fiait képviselő Clarence House most látta elérkezettnek az időt a tájékoztatásra. A rövid közlemény arra is kitér, hogy a jövő év tavaszára tervezett esküvő után a pár a Kensington Palota részét képező Nottingham Cottage-ban fog élni.

Brit lapértesülések szerint a Downing Street 10. már múlt hét óta „tűkön ült”, állítólagosan átszervezve Theresa May programját, hogy a parlamentben adhassa hírül az újabb királyi frigy tervét. A kormányfő valóban gyorsan reagálva „gratulált melegen” az ifjú párnak, hozzátéve: „Óriási ünnep ez az egymást szerető két embernek. Magam, a kormány és az egész ország nevében sok boldogságot kívánok nekik közös jövőjükhöz”. Nyilvánvalóan hasonló szellemben fejezte ki „túláradó boldogságát” a királynő és Fülöp edinburghi herceg, akik múlt héten ünnepelték hetvenedik házassági évfordulójukat, így sok hasznos tanáccsal láthatják el unokájukat a hosszú, boldog együttélés titkairól.

Ha hinni lehet a brit sajtónak, bátyjához, Vilmos herceghez hasonlóan Harry is 1997-ben elhunyt édesanyjuk, Diana walesi hercegnő emlékét őrző, egy brossából származó gyémántokkal ékesített gyűrűvel jegyezte el Meghan Markle-t. Míg az idejét hivatásos katonai pályafutásának befejezése óta jótékonysági és udvari tevékenységgel töltő Harry herceg élete születése óta nyitott könyv, Meghan Markle-ről máig viszonylag keveset tudnak az alattvalók. Az afro-amerikai édesanyától és fehér édesapától származó, gyökerekkel rendelkező, sokoldalú képzettséggel rendelkező, Torontóban élő új királyi családtag színésznőként leginkább Rachel Zane szerepéről híres a Suits (Briliáns elmék) című sorozatban. Már bezárt életmód-blogjával, a The TIG-gel éppúgy ismertté tette magát, mint feminista, környezet- és állatvédelmi ügyek felkarolásával.

Pápai vizit a megbékélésért

Publikálás dátuma
2017.11.28. 06:33
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Több ezer katolikus köszöntötte Ferenc pápát a rangúni repülőtéren. A katolikus egyházfő három napot tölt el Mianmarban, ezt követően Bangladesbe utazik tovább. Harmadszor látogatott el egyházfőként Délkelet-Ázsiába, de politikai szempontból ez a legkényesebb. Mind a két ország vezetése, illetve a Mianmarból elmenekült rohingya közösség tagjai is azt remélik, hogy a pápalátogatás a megbékélés záloga lesz. Feltételezések szerint a vizitnek köszönhető az, hogy Mianmar még múlt héten megállapodást kötött a szomszédos állammal a rohingya menekültek visszafogadásáról.

Hogy milyen kiélezett a helyzet Mianmarban, az is jelzi: a buddhista államban már az felháborodást kelt, ha valaki kiejti a rohingya szót a száján. Itt ugyanis „bengáliknak” minősítik őket, ami a „migráns” szinonimájának számít.

Ferenc pápát azonban nem úgy ismeri a világ, aki ilyen esetekben hallgatna. Mindig is kiállt az elesettekért, a szegényekért és a menekültekért, még ha sok országban ezeket a megnyilatkozásait a mindenkori vezetők nem akarják meghallani. A pápa már több ízben figyelmeztette a térség politikusait arra, tegyenek konkrét lépéseket a válság megoldásáért.

Érdekes módon a pápalátogatás előtt éppen a mianmari katolikusok kérlelték őt némi visszafogottságra, s arra, lehetőleg kerülje a rohingya kifejezést, mert ez belső konfliktusokhoz vezethet. A helyi keresztény közösség attól tart, a buddhisták támadásainak céltábláivá válnak, amennyiben az egyházfő nagyon határozottan ítéli el a hadsereg túlkapásait. Nem kérdés azonban, hogy a 620 ezer menekült sorsa játssza majd főszerepet a pápa és az ország fe facto vezetője, Aun Szan Szu Kjí közötti tárgyalásokon. Az egyházfő a katonai junta vezetőjével is megbeszéléseket folytat, ezt az utolsó pillanatban iktatták a hivatalos programba.

Greg Burke, a Szentszék szóvivője cáfolta, hogy a rohingya tiltott szó lenne. Azért sem hihető, hogy a pápa egyszer sem ejti ki az etnikai kisebbség nevét a száján, mert Bangaldesben rohingya menekültekkel találkozik majd. Az 51 milliós Mianmarban egyébként 650 ezerre tehető a katolikusok száma. Sok hívőnek kétnapos utat kellett megtennie, hogy élőben láthassa az egyházfőt.