Az áfa-bevallásoknál is segít az adóhivatal

Publikálás dátuma
2017.11.26. 11:12
Tállai András FOTÓ: Molnár Ádám
Az online számlázás jövő nyári bevezetése megteremti annak lehetőségét, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is - közölte Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint még több mint hét hónapig az online számlázás tesztüzeme zajlik; a jövő július 1-ei átállással kapcsolatban az adóhivatal honlapján vasárnaptól elérhető egy figyelemfelkeltő link, amely mögött minden információ megtalálható.

A NAV már most vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a számlainformációk feldolgozásával a hivatal hogyan segíthetne a lehető leghatékonyabban és legegyszerűbben az áfabevallás kitöltésében is. 2018. július 1-jétől ugyanis a vállalkozók által kiállított és befogadott - 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó - számlák adatai az adóhivatal rendelkezésre állnak - mondta Tállai András.

Hozzátette, hogy a vállalkozóknak nem árt felkészülni már most arra, hogy a számlázó programok bekötése után a számla adatainak eredeti tartalma nem írható át. Annak ellenére, hogy a jogszabályok ezt nem engedik, a revizorok sokszor találkoztak utólagosan visszadátumozott számlákkal.

Az online rendszer rostáján például automatikusan és azonnal fennakadnak azok csalárd adózók, akik a számlát az ellenőrzés ideje alatt visszadátumozva állítják ki - mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az online számlázásnak köszönhetően a NAV évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva valós időben tudja kiszűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat.

Az Európai Bizottság szeptember végén publikált tanulmánya szerint fele akkora volt 2015-ben az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió más országaiban. Míg Magyarországon az adórés 13,7 százalék, addig a régiós átlag 25,5 százalék, ugyanakkor az online számlázás bevezetésével - 2018-ra - akár 10 százalék alá is csökkenhet ennek mértéke - tette hozzá.

A kézi számlázásról az államtitkár elmondta, hogy a számla adatait, ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, akkor legkésőbb kiállítást követő nap egy webes felületen rögzíteni kell. Ha félmilliónál kevesebb a számlában szereplő áfa összege, akkor a rögzítésre öt napja van az adózónak.

Az online számlázás a vállalkozások adminisztrációs terheit jelentősen csökkenti, ezért legkésőbb jövő nyáron érdemes a számlatömböket számlázó programra cserélni - javasolta Tállai András.

Szerző

Életek múlhatnak egy közbeszerzési döntésen

Publikálás dátuma
2017.11.26. 10:39
A kép illusztráció. FOTÓ: Tóth Gergő
Nem lesz gond a hajléktalanok étkeztetésével - ígéri a szociális államtitkár. A Hajléktalanokért Közalapítvány munkája azon múlik, hirdetnek-e győztest a megismételt közbeszerzésen és karácsony előtt megköthetik-e vele a szerződést - olvasható a HírTv honlapján.

A naponta meleg ételt biztosító Hajléktalanokért Közalapítvány következő két évi anyagi forrása veszélybe került, mert a célra kiírt közbeszerzésen nem hirdettek nyertest. A négymilliárd forintos pályázat 4 ezer nehéz sorsú embernek biztosítja a napi betevőt. A szakállamtitkár szerint nem lesz gond.

„A mostani jelzések alapján december elején pozitívan tudjuk zárni, december első hetében a pályázatot, úgy tűnik, hogy a megismételt pályázatnak lesz nyertese és legkésőbb december 20-ig meg tudjuk kötni a támogatási szerződést, tehát január elsejétől az ételszállítás nem kerül veszélybe” – jelentette ki Czibere Károly.

Szerző

Ujhelyi: vörös vonalat a baloldal és a Jobbik közé

Publikálás dátuma
2017.11.26. 09:38

Nem hajlandó elfelejteni Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, hogy honnan indult a Jobbik, éppen ezért nyíltlevél-sorozatában most nem az Orbán-rezsim ámokfutásával foglalkozik, hanem a Jobbikéval. Alaptételnek tekinti, hogy vörös vonalat kell húzni a Jobbik és a baloldal közé.

„Tudom, hogy sokak reakcióját fogom kivívni a mai levelemmel, mert a liberális értelmiség egy része már-már Vona Gáborban látja a »haza megmentőjét«” - kezdi nyíltlevél-sorozatát Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője úgy gondolja, hiába kezd hatni a cukiságkampány, az ő dolga radikális európai demokrataként, hogy figyelmeztessen: vörös vonalat kell húznunk a baloldal és a Jobbik közé, különben a következő Országgyűlésben a Jobbik és a Fidesz extrém versenyt futhat baloldal nélkül. Úgy látja, ha az LMP és a Momentum a XX. század legsötétebb korszakát idéző gárdistákkal lép frigyre, az nem a XXI. századi modern Magyarországot hozza el.

Hiába az élére vasalt öltönyszár, az úri stílus, a néppártosodásnak hazudott köpönyegforgatás, a Jobbik nem lett más, mint az a szélsőjobboldali, Európa-gyűlölő párt, amely nemrég még büszkén gyújtotta fel és taposta meg az európai közösség zászlaját, véli Ujhelyi.

A szocialista politikus felidézi, hogy nem oly rég még judáspénznek nevezte Vona Gábor az uniós támogatásokat, illetve a magyarok Istenére esküdött, hogy uniós tagok tovább nem leszünk.

Ujhelyi István konkrét lépéseket hiányol a Jobbiktól, ha komolyan gondolja az új irányt. Szerinte akkor vissza kell hívni az Országgyűlés alelnöki székéből az egykori verekedő szkinhed-vezért, a parlamenti frakcióból a dunai cipőket leköpdöső képviselőt, hazarendelni az uniót diktatúrához hasonlító EP-képviselőket.

A szocialista politikus által életre hívott Radikális Európai Demokraták mozgalma (RED) emlékeztető kampányt indít a közösségi hálón, hogy ne csak a Fidesz, hanem a Jobbik Európa-ellenes megmozdulásai se felejtődjenek el.

Legyen világos: miközben a Jobbik most épp „béruniós” európai kampányt folytat és az euró bevezetését ígéri, addig érvényben lévő választási programjukban az európai integráció mélyítésének teljes elutasítása, az Uniós tagságról szóló népszavazás mielőbbi kiírása szerepel. „A Fidesz és a Jobbik európai parlamenti képviselői rendszeresen, egyfajta Európa-gyűlölő koalícióként az Unió erősítése ellen voksolnak az Európai Parlamentben. A putyini árnyékvilágot építő Orbán-rezsimet le kell váltani, de egy hasonló árnyékvilágból érkező Jobbikkal csak a sötétség marad”.

A nyíltlevél-sorozat a magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után indult, akkor a szocialista EP-képviselő megfogadta, minden héten nyílt levélben hívja fel a figyelmet az Orbán-rezsim egy-egy bűnére. „Százhatvannyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.” - zárja nyílt levelét Ujhelyi. 

Szerző