Rekordforgalom az októberi áramtőzsdén

Kétéves rekorddal zárta az októbert a magyar áramtőzsde fizikai határidős piaca (HUPX PhF). Az 1638,3 gigawattóra (GWh) kereskedési volumen 145,4 százalékkal magasabb a tavaly októberinél és 240 százalékkal haladja meg a 2017. szeptemberit. A vállalat úgy értékeli, hogy a piac újabb lendülete alátámasztja a várakozásait az új típusú kereskedést lehetővé tevő HUDEX, a Magyar Derivatív Energiatőzsde indulását illetően.

„A fizikai határidős piac (PhF) kiemelkedő teljesítményének és növekvő likviditásának is köszönhető, hogy az új derivatív piacunk, a HUDEX már januárban várhatóan 30-40 taggal indul” – mondta Tóth Péter, a HUPX Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: „A régióban kiemelkedő szerepe van a HUPX PhF piacának, mely annak is köszönhető, hogy a jogszabályi megfelelés mellett kiemelt figyelmet fordítunk a piaci szereplők igényeinek megvalósítására.”

A versenyképesség fenntartását hivatott segíteni a nyitvatartás meghosszabbítása is. A korábbi 8:50-16:15-ös nyitvatartás helyett idén november elejétől már 8 és 17 óra között lehet kereskedni a HUPX fizikai határidős piacán.

A villamos energia mellett a magyar földgáz piaca is dinamikusan nő 2017-ben, így a kereskedők számára további előnyöket jelent, hogy egy piacon lehet majd mind a magyar árammal, mind a magyar gázzal kereskedni. A szervezett villamosenergia-piacot működtető HUPX Zrt. és a szervezett földgázpiacot működtető CEEGEX Zrt. határidős piacain (PhF) jelenleg kereskedett, fizikai leszállítású villamosenergia, és földgázügyletek is az ügyfelek védelmét erősítő, valamint a tőkepiacok átláthatóságát növelő MiFID II. szabályozás hatálya alá fognak tartozni, a kereskedés pedig a január 3-án induló HUDEX Zrt. keretein belül fog történni.

Szerző

Tállai csak blöffölt a benzinárral

Publikálás dátuma
2017.11.23. 06:22
A hazai kutak árai között a 70-90 forintos különbségek sem ritkák. FOTÓ: Shutterstock
A hazai üzemanyag-kutak gyakorta eltérnek a Mol nagykereskedelmi ármódosításaitól - derül ki a Holtankoljak.hu adataiból.

A hazai üzemanyag-kutak több mint tíz százaléka eltér a központi nagykereskedelmi árváltoztatástól - számítottuk ki a Holtankoljak.hu árfigyelő oldal által lapunk rendelkezésére bocsátott múlt és e heti országos üzemanyagárlisták alapján. Benzinben a csúcstartónak a törökbálinti OMV bizonyult, ahol a 8 forintos központi árcsökkentés dacára 34 forintos árcsökkentést mutat adatösszevetésünk. A Mol Debrecenben, Nyíregyházán és Ajkán mintegy 20 forintot vágott. A pápai Oil! és a karancslapujtői magánkút viszont 11 forinttal emelt. Az általunk vizsgált 1147 hazai töltőállomás közül 80-on lefelé, 88-on felfelé tértek el. Gázolajfronton a négy forintos csökkentés helyett a dombóvári Avia 19, a fővárosi pesti úti Lukoil 18, a gyömrői Mol pedig 17 forintot vágott; ellenben a pápai Oil! és a kurdi magánkút 11, a karancslapujtőiek pedig 7 forinttal emeltek. Itt lefelé 62, felfelé pedig 84 egység tért el a középarányostól.

Mindezek most azért különösen érdekesek, mert másfél hete Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, Mezőkövesd fideszes parlamenti képviselője nagy port felvert Facebook-posztjában azt állította: állampolgári kérésre tárgyalt a Mol (máig meg nem nevezett) illetékeseivel, aminek nyomán 11, illetve 5 forinttal csökkentették a helyi árakat.

Kimutatásunk tanúsága szerint ugyanakkor a hazai üzemanyag-töltőállomások több mint tíz százaléka hétről hétre – olykor jelentős mértékben - eltér a központi nagykereskedelmi árváltozástól. Így erősen valószínűsíthető, hogy – az akkor kétségkívül kiugróan drága - Mezőkövesd is egy ilyen hullámba esett bele. Ebből pedig az következik, hogy ha Tállai András vagy kolléganője érdeklődött is valamely Mol-illetékesnél a helyi tarifák iránt, azt nem miatta mérsékelték. A politikus eme – a kormányfő és a Fidesz-frakció által is egy emberként támogatott - állítása tehát az adatok tükrében leginkább blöffnek tűnik.

A Holtankoljak-adatbázis tükrében más felmerült kérdések is tisztázhatóak. A közhiedelemmel ellentétben nem 50, hanem 70-90 forintos árkülönbségek tapasztalhatóak egyidejűleg a benzin- és gázolajárak között. Benzinben a legdrágább tegnap az M5 mentén a lajosmizsei két Shell-kút volt, amelyek 411 forintos benzintarifája 51 forinttal haladja meg az összes egység 360 forintos országos átlagát. Mivel az előző héthez képest itt pontosan a központi nagykereskedelmi árváltozás mértékével, 8 forinttal csökkentettek, a térség országgyűlési képviselője, a fideszes Salacz László – aki megkeresésünkre egyelőre nem reagált - a jelek szerint nem vagy sikertelenül járt el a helyi tarifa csökkentése érdekében.

A gázolajat a Shell tatai, M1-menti egységénél mérik a legdrágábban: a 429 forintos tarifa nem kevesebb mint 60 forinttal magasabb a 369 forintos országos átlagnál. A térség országgyűlési képviselője, a fideszes Bencsik János lapunk megkeresésére közölte: kapott állampolgári jelzéseket a magas díjak miatt, ám mindenkinek azt a választ adta: lehetőségeit meghaladja egy szabadáras termék tarifájának módosítása. Kérdésünkre, hogy a tataiakat – az autópálya-menti lakosokkal együtt – miként lehetne mentesíteni az autópályán közlekedőkre szabott tarifák hátrányos hatásától, megjegyezte: Tatán is üzemel jelentősen olcsóbb kút. Maga is ott tankol, ahol kedvezőbb a díj és másoknak is ezt a ajánlja.

Péntektől újabb csökkentés
Péntektől további 2 forinttal csökkenti a nagykereskedelmi benzinárat a Mol. Lapunk számításai szerint ez 358 forintos átlagos tarifát eredményez a kutaknál. Az átlag 386 forintos gázolajár ezúttal nem módosul. A lépés azért fura, mert a nemzetközi nyersolajár ismét emelkedésnek indult.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a múlt heti kormányinfón minden egyéni képviselő kutya kötelességének nevezte, hogy igyekezzék eljárni a választókat zavaró árak csökkentése érdekében. A miniszter különös figyelmet szentelne az átlagnál drágább egységeknek. A Mol azzal védekezett, hogy a termék szabadáras, amely meghatározásánál a „fogyasztói visszajelzések” is számítanak. A Mol nagykereskedelmi árcsökkentése nem kötelező a helyi kutak kiskereskedelmi árára nézve. Igaz, az elterjedt hírekkel szemben információink szerint a Molnál minden helyi árról központilag döntenek, függetlenül attól, hogy az adott egység az olajtársaság tulajdonában áll, avagy csak önálló vállalkozó üzemeltette franchise-kút. Éppenséggel Mezőkövesden – miután a Holtankoljak.hu adatbázisa az országos áremelési időszakban a Tállai András által jelzettnél jóval nagyobb helyi árcsökkentést mutat – most láthatólag „befeszültek” és valamennyi kútjuk a központi mértéket alkalmazta.

A helyi árképzés okai kétségkívül rejtélyesek. Az adatok alapvetően igazolják azt a közkeletű vélekedést, hogy az autópályák valóban kiemelkedően drágák. Épp ezért fura, ha nem ilyen egység tér el jelentősen az átlagtól. Így a három legdrágább autópálya-menti benzin- és gázolajtarifa mellett megkerestük a három legdrágább nem autópálya-közeli település országgyűlési képviselőjét is. Az autópályák mentén a Shell Lajosmizsén és az OMV Inárcson 51, a Mol pedig Siófokon 48 forinttal fejelik meg az átlagos benzinárat. Az átlagos gázolajdíjat a Shell Tatán 55-60, az OMV Óbarokon, illetve a Mol Biatorbágy mellett 51 forinttal haladja meg. Ez mindenképp kirívó. A nem autópálya-menti kutak közül a Shell és a Mol Tiszafüreden 23, a nyírbátori magánállomás 18, a kazincbarcikai Shell és a tompai Mol pedig 15 forinttal lépi túl a benzinátlagot. A gázolajárban Sarkadon a Mol 36, a Shell Rakamazon 23, illetve az egyik veszprémi Mol-állomás 22 forinttal haladja meg a középarányost. Az érintett kutak tegnap lapunk által írásban megkeresett – szinte kizárólag Fidesz-KDNP-s - képviselői közül senki se reagált.

Választ egyedül a múlt héten még a harmadik legdrágább autópálya-menti benzinárat mérő zsámbéki Mol-kutak kapcsán Csenger-Zalán Zsolt fideszes honatyától kaptunk. Szavai szerint rajtunk kívül senki nem érdeklődött még nála a témában. Ehhez képest az a fura, hogy a két érintett kúton a központi csökkentés mértékénél jóval nagyobb mértékben, 15 forinttal vitték le a benzinárakat. A héten több más egységben is jelentősen eltértek a nagykereskedelmi árcsökkentés mértékétől.

Szerző

Csökken a benzin ára pénteken

Csökkenti bruttó 2 forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változik - értesült az MTI piaci forrásból.

A csökkentéssel a benzin átlagára 356 forintra mérséklődik, a gázolajé 369 forint marad.

Az üzemanyagok ára szerdán változott legutóbb, a benzin ára 8 forintos csökkenéssel 358 forintra, a gázolaj ára 4 forintos csökkenéssel 369 forintra mérséklődött.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző
Témák
MOL benzinár