Előfizetés

Drágább lesz az orvosi engedély

Publikálás dátuma
2017.11.22. 06:01
A Magyar Orvosi Kamara székhelye a Szondi utcában - Google Street View
Jövőre majdnem duplájára nőhet az orvosok kötelező kamarai tagdíja, miközben a gyógyszerészek öt-tíz százalékos díjcsökkenésre számíthatnak, a szakdolgozóknál pedig lényegében nem változik az éves tarifa – tudta meg a Népszava.

Az, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jelenlegi 27600-ról 48 ezer forintra akarja emelni januártól a doktorok éves tagdíját, először néhány hete a kamara Győr-Moson Sopron megyei vezetőségi ülésén hangzott el – számolt be egy orvos lapunknak, hozzátéve, hogy azóta több területi testület is tárgyalt arról. Az emelés szorgalmazói a háborgókat azzal „nyugtatták”: miután a kamarának volt némi szerepe abban, hogy az orvosok jelentős béremelést kaptak, jogosan tarthat igényt a szervezet némi „visszacsorgatásra”. A köztestület enélkül pénzügyileg ellehetetlenül – érveltek. – Arra a kérdésemre, hogy mit kapunk érte, hallgatás volt a válasz – mondta forrásunk, majd megjegyezte, mindez azért övön aluli, mert ha valaki nem akar, vagy nem tud ekkora összeget fizetni, nem dolgozhat orvosként. Erre egy vállrándítás volt a válasz – sorolta a történteket.

A Magyar Orvosi Kamara székhelye a Szondi utcában - Google Street View

A Magyar Orvosi Kamara székhelye a Szondi utcában - Google Street View

Egy másik orvos azt kifogásolta, hogy a közel nyolcvan százalékos díjemeléshez nem járna új szolgáltatás. Mások arról is panaszkodtak, hogy míg a tagdíjemelésről csak folyosói pletykákból értesültek, ha pár napot késnek a tagdíj befizetésével, azonnal jön az elektronikus felszólítás tartozásuk rendezésére.

Az extra-emelésről szóló hírek óriási fölzúdulást váltottak ki az orvosok körében. Sokan úgy érzik: a jelenleg befizetett összegért sem kapnak semmit. Sőt, a kamara gazdálkodásáról szóló adatok megismeréséért is perelniük kell. Kunetz Zsombor orvos a minap nyerte meg első fokon azt az eljárást, melyben kérésére a bíróság arra kötelezte az orvosi kamarát, hogy adja ki gazdálkodási adatait a tagja számára. Szerinte a tagdíjért cserébe az orvosok semmiféle értéket nem kapnak, számára a tagdíj semmi másról nem szól, mint a megélhetési vezetők fizetéséről.

– Mélységesen fölháborít az emelés mértéke! – kommentálta a történteket Lénárd Rita belgyógyász, az 1001 orvos hálapénz nélkül orvoscsoport tagja. – Miközben az orvosi kamara gazdálkodásáról a tagság szinte semmit nem tud, különös annak ellehetetlenülésére hivatkozva emelni a díjat. Most, a bírósági ítélet ismeretében inkább elszámolnia kellene végre a MOK gazdálkodásával az elnöknek – tette hozzá. Úgy látja, a köztestület semmi olyat nem tesz, ami a dolga lenne. Utalt annak a veszprémi orvosnak a közfelháborodást keltő ügyére, aki pénzt kért a közszolgáltatásokért, de a kamara akkor sem lépett fel kellő eréllyel a szakma tisztaságának védelmében. Úgy véli: a köztestületnek a szakmai eljárásrendek kidolgozásában, és a továbbképzésekben is a mostaninál hangsúlyosabban kellene részt venni. Hozzátette, „ráadásul úgy kell a kötelező tagság miatt fizetnem a tagdíjat, hogy a kamara elnökének szinte egyetlen megnyilvánulásával sem tudok azonosulni.”.

Lotz Gábor patológus részben jogosnak tartja a díjemelést, de annak tervezett mértékét ő is sokallja. Elfogadja az érvet, hogy az orvosi kamarának van része az ágazat jövedelmi viszonyainak javulásában, de úgy látja, a fiatal orvosoknak túl magas ez a teher.

A durva díjemelés tervéről a Népszavának nem nyilatkozott a MOK elnöke, pedig a terület minisztere tegnapi parlamenti bizottsági meghallgatásán a jobbikos Rig Lajos érdeklődésére reagálva a kérdést egyértelműen a kamarára bízta.

A kamarai tagdíj emeléséből legutóbb 2013-ban lett botrány, amikor 20 ezerről 27 ezer forintra emelték. Az eljárás jogszerűtlensége miatt az emelés összegét akkor vissza kellett fizetnie a kamarának, végül tavaly rendezték az alapszabályában is az emelést, azóta 27500 forint a tagdíj.

Mások nem emelnek
Az egészségügy más szakmai kamaráit is megkerestük, hogy kiderüljön, a társszakmák mekkora emelésre készülnek. Meglepetésünkre Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt felelte: ők most öt-tíz százalékos tagdíjcsökkentési javaslatot visznek saját közgyűlésük elé. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán arra emlékeztetett, alapszabályuk a garantált bérminimum 0,65 százalékban határozza meg a tagdíjat. S miután a bérminimum évről-évre változik, a tagdíj összege is ennek megfelelően nő.Így trollkodta szét Hollik sorosozós "tájékoztatóját" a Momentum - Videó

Publikálás dátuma
2017.11.21. 21:48
Forrás: Momentum videó/Facebook
Kiszáll a jól fűtött kocsijából, hogy azokat a civileket gyalázza, akik segítenek az elesetteken - nagyjából ezzel az antréval indította a troll-támadást a Momentum alelnöke, amikor a Fidesz-KDNPS Hollik István éppen le akarta tudni a napi penzumot, és a dolgot dajtájékoztatónak álcázva, sorosott volna egy kedélyeset. Ám megzavarták.

Soros György videoüzenete: nagyon aggódom Magyarországért

Publikálás dátuma
2017.11.21. 20:18
Forrás: Euronews videó/Youtube
Mint megírtuk, Soros György lapunkhoz eljuttatott közleményében tételesen cáfolta a nemzeti konzultációs kérdőív állításait, amelyek az üzletember megfogalmazása szerint  csúsztatásokat és nyilvánvaló hazugságokat tartalmaznak, azzal a céllal, hogy szándékosan félrevezessék a magyarokat.  Soros György álláspontját a Nyílt Társadalom alapítvány magyarországi szóvivője tolmácsolta.
e

Most azonban megjelent egy videó, amelyben a magyar származású üzletember maga mondja el, miért is aggasztja szülőhazája sorsa. Soros György üzenetét itt meghallgathatják.