Világkupa-győztes magyarok

Publikálás dátuma
2017.11.19. 22:15
A férfiaknál Gyurta Gergely nagy fölénnyel, végzett az élen az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében.

Hosszú Katinka 400 méter vegyesen, Gyurta Gergely 1500 méter gyorson győzött a rövid pályás úszó Világkupa-sorozat utolsó állomásának záró napján, vasárnap, Szingapúrban. Hosszú így a 253. világkupa-győzelmét aratta 25 méteres medencében abban a számban, amelyben Kapás Boglárka harmadikként zárt. A férfiaknál Gyurta Gergely nagy fölénnyel, végzett az élen az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében, Bernek Péter ötödik lett. Három magyar is szerepelt a 200 méter vegyes fináléjában, itt Verrasztó Dávid ötödik, Bernek Péter hatodik, Földházi Dávid pedig hetedik lett.

Szerző

Átadták az Élet Menete Alapítvány idei díjait

Kardos Péter főrabbi, Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (SzoCsoMa) vezetője és Donászy Judit pedagógus kapta az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma által az idén negyedik alkalommal odaítélt Kézdy György-díjat, az elismeréseket vasárnap adták át Budapesten, az alapítvány évzáró rendezvényén.

Az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a díjátadó célja, hogy elismerjék a gyűlölet elleni küzdelmet, ezáltal is építve a társadalmi szolidaritást. Az Élet Menete Alapítvány azért hirdeti meg és támogatja évről évre ezt az eseményt, mert hisz abban, hogy Európa jövőjének az elfogadás és az együttműködés a záloga.

A díjazottakat méltatva azt írták: Kardos Péter főrabbi az alapítvány jó barátja, mentora a kezdetek óta. Rabbiként végzett munkája mellett azt emelték ki, hogy holokauszt-túlélőként is mindig számíthatnak rá, az ő személyisége minden korosztálynak hiteles és példaértékű. Felidézték: a főrabbi csaknem 82 évesen a nap 24 órájában próbálja újjáépíteni a tavaly sajnálatos módon leégett zsinagógáját, valamint tartani a lelket a zuglói közösségben. Hozzátették: Lengyelországban és Izraelben is megtisztelte az alapítványt személyes részvételével programjaikon.

Kiss Anikó és az általa vezetett SzoCsoMa alapítvány önkéntesei egész évben, folyamatosan, önzetlenül dolgoznak méltatlan és kilátástalan helyzetben lévő emberek megsegítéséért, életük minimális megkönnyítéséért. Élelmiszercsomagokat, bútorokat, egészségügyi és tisztálkodószereket, gyógyszereket gyűjtenek és továbbítanak a rászoruló családoknak, mélyszegénységben élő roma és nem roma embereknek. Kiss Anikó és munkatársai a hétköznapi munkájukon és családi elfoglaltságaikon túl, de sokszor még ezt az időt is feláldozva, szinte minden szabadidejüket a rászoruló családok életének megkönnyebbítésére fordítják.

Donászy Judit egy veszprémi szakiskolában volt tanárnő, amikor kapcsolatba került az alapítvánnyal. Évekkel ezelőtt egy pedagógustársával részt vett a lengyelországi Élet menetén, amely nagyon megérintette őt és azóta is folyamatosan tart holokauszt-megemlékezéseket, érzékenyítő programokat. Tavaly ősszel sikerült az akkori osztályával és a szülőkkel megbeszélnie, hogy menjenek el egy osztálykirándulás keretein belül Krakkóba és Auschwitz-Birkenauba.

Mint írták, a szervezet egyik alapító tagjáról elnevezett kitüntetéssel ismerik el évről-évre azokat a civileket, önkénteseket és intézményeket, akik, illetve amelyek tevékenységükkel "rendületlenül ápolják a kollektív történelmi emlékezetet".

Szerző

"A szabadságot szeretem mindenek felett" - Ezért gyújtotta fel magát a lengyel vegyész

Publikálás dátuma
2017.11.19. 20:34
AFP fotók
A magyarral forró barátságot ápoló jobboldali populista lengyel PiS-kormány elleni tiltakozásként három hete Varsó központjában gyújtotta fel önmagát Piotr Szczęsny. A megrázó öngyilkosság előtt osztogatott tiltakozó röpirata éppúgy nem jutott el a magyar nyilvánosságba, mint ahogy a megdöbbentő tragédia híre sem - írja a közösségi portálon Jávor Benedek. 

Ami azt illeti, a hír eljutott, a Népszava is megírta, az MTI is kiadta, de gyakorlatilag valóban - újabb keserű tapasztalásként - szinte visszhang nélkül maradt, mint egy, az égen egy pillanatra megjelenő cseppnyi sötét felhő, ami gyorsan eloszlott abban az áporodott, tömény, arrogáns, gyűlölettel teli politikai klímában, ami manapság uralja a közéletet. Pedig. 

Pedig Magyarországon fájóan ismerős és tanulságos mindaz, amiről ír - folytatja Jávor.  Itt teszem először magyarul elérhetővé Szczęsny pontjait. Ijesztő, hogy gyakorlatilag egy-az-egyben írhatta volna Magyarországon is. Őrizzük meg emlékét.

Piotr Szczęsny lengyel vegyész október 29-én halt meg, miután 10 napig feküdt összeégve a kórházban. Október 19-én gyújtotta fel magát, így tiltakozva a lengyel kormánypárt politikája ellen. A drámai csekledete közben a Freedom - I'm not able to give it away című dal szólt.  

Szerző