Előfizetés

Michelisz Norbert továbbra is versenyben van a világbajnoki címért

A balesete miatt piros zászlóval leintett szombati nyitófutamon ötödik, a vasárnapi főversenyen pedig második lett Michelisz Norbert a nemzetközi túraautó-világbajnokság (WTCC) idei utolsó előtti, makaói állomásán. Az összetett pontverseny második helyén álló magyar Honda-pilóta ezzel 10 egységet faragott hátrányából, így a szezonzáró előtt 6,5 pont a hátránya a bajnoki éllovas svéd Thed Björk mögött.

Az időmérőn másodikként végző magyar a szabályok értelmében az első futamot a kilencedik helyről kezdte, a táv végéhez közeledve viszont ötödikként haladt. A szűk, városi versenypályán két körrel a vége előtt Michelisz érintette a falat az autójával, majd keresztbeállt, s mivel feltorlódott mögötte a mezőny, azonnal leintették a versenyt. Michelisz viszont megtarthatta a pozícióját.

A magyar idő szerint vasárnap reggel teljesített második megmérettetésen Michelisz megőrizte rajtpozícióját, aki mivel Björk csupán ötödikként látta meg a kockás zászlót, fontos pontokat hozott a riválison.

A WTCC idényzáró versenyeit december elsején rendezik Katarban, ott fog eldőlni tehát a világbajnoki cím sorsa.

Gyorskorcsolya VK- Liu Shaolin aranyérmes 1000 méteren, kvótás a férfi váltó

Publikálás dátuma
2017.11.19. 19:58
Fotó: Szalmás Péter

Tökéletes napot zártak a magyarok a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs Világkupa-sorozatának Szöulban rendezett negyedik, utolsó állomásán: vasárnap Liu Shaolin Sándor aranyérmes lett 1000 méteren, ezzel megnyerte a táv vk-pontversenyét, a férfi váltó kijutott a phjongcshangi játékokra, Kónya Zsófia pedig országos csúcsot döntött.

Fotó: Szalmás Péter

Fotó: Szalmás Péter

Az 500 méteren tavaly világbajnok Liu Shaolin egyszerűen legyőzhetetlen volt a zárónap egyetlen egyéni számában, azaz 1000 méteren, ugyanis a negyed- és az elődöntőből is futamgyőztesként jutott tovább, majd a fináléban is ő bizonyult a leggyorsabbnak. Sikerével pedig megnyerte a táv világkupáját a 22. születésnapját hétfőn ünneplő magyar korcsolyázó.

A pénteki selejtezőben búcsúzott másik két magyar közül Burján Csaba 27., míg Liu Shaoang 42. lett. A vk-pontversenyben a Liu fivérek zártak kvótát érő pozícióban.

A nőknél Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is a negyeddöntőben búcsúzott 1000 méteren, de utóbbi hiába lett utolsó futamában, 1:29.185 perces idejével így is megdöntötte Bácskai Sára Luca országos csúcsát. Jászapáti 15., Kónya 17., míg a selejtezőben kiesett Keszler Andrea 35. helyen végzett. A vk-rangsorban Jászapáti és Keszler zárt olimpiai indulást érő pozícióban.

A magyarok szempontjából a legnagyobb kérdés mégis egy olyan futamhoz fűződött, amelyben nem is voltak érdekeltek, jelesül a férfi váltók öt csapatot felvonultató fináléjához. Az elődöntőben vitatható körülmények között kizárt vb-bronzérmes férfi staféta ugyanis akkor őrizhette meg nyolcadik, kvótát érő helyét a vk-rangsorban, ha a kazah csapat lemarad a dobogóról. A döntőben végül a kazahok az utolsó, ötödik helyen értek célba, így - mivel a női staféta már korábban biztosította helyét a phjongcshangi játékokra - a magyarok a sportág történetében először a maximális tíz fővel utazhatnak a játékokra.

Hétfőn a kormányt kérdezik a képviselők

Publikálás dátuma
2017.11.19. 11:56
Népszava fotó
A képviselők több mint húsz kérdést, valamint további azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak az Országgyűlés hétfőn véget érő ülésén - informál a parlament honlapja alapján.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a kérdések másfél, az azonnali kérdések pedig egy órában követnek.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a kormánypárti padsorokból Bene Ildikó arról kérdezi majd az emberi erőforrások miniszterét, hogy bővül-e a lombikprogram támogatása. Az ellenzéki padsorokból a szocialista Kiss László arra vár választ a nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy mikorra készül el az M0-ás körgyűrű északi szakasza. A jobbikos Szávay István Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest arról kérdezi, hogy a kormány mikor kezdi el a Trianon 100. évfordulójára való felkészülést, míg az LMP-s Hadházy Ákos emberi erőforrások miniszterének szánt egyik kérdésének címe: "Romokban a nyelvoktatás". Az Országgyűlés ülése napirend utáni felszólalásokkal ér véget.