NB I - Elhúztak az éllovasok, leszakadófélben a kiesőjelöltek

Publikálás dátuma
2017.11.19. 22:00
A lila–fehérek örülhettek a végén Fotó: MTI/Kovács Tamás
A Videoton fölényes debreceni győzelme után 10 pontra nőtt az éllovasok előnye az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 16. játéknapját követően.

Az internet világában egy kicsit sem kockázatos kijelenteni, hogy az újpesti bakit valószínűleg még rengetegszer viszontlátjuk majd.

Ez a címvédő Budapest Honvéd kapusának, a 2-1-re végződő Újpest–Honvéd összecsapáson a vendéglátó második góljánál nagyot hibázó Gróf Dávidnak aligha jó hír, ám a mai korban felesleges is reménykedni, mindez elkerülhetetlen.

Történt ugyanis, hogy amikor az újpesti fölényt – és előnyt – hozó első játékrész után megélénkült a címvédő játéka is, a 61. percben Windecker József gondolt egy merészet, s a kezdőkörből célozva Gróf kapuja felé ívelte a játékszert, a labda pedig éppen az elvetődő hálóőr előtt pattant fel, akinek kezei között átpörögve a hálóba jutott a labda. Ha lettek volna nézők, valószínűleg a legtöbbek körében a labdarúgókon is látható döbbenet lett volna úrrá a helyszínen, ám a fővárosi klubok derbijét ezúttal a korábbi lelátói botrányok miatt zárt kapuk mögött rendezték. Habár a hajrában Davide Lanzafame 15 méteres csavarásával szépíteni tudott a Honvéd, egyenlítenie nem sikerült, a fájdalmas potyának is köszönhetően tehát elbukott a bajnokcsapat.

„Elnézést szeretnék kérni csapattársaimtól, a stábtagoktól és minden kedves Honvéd szurkolótól a második gól miatt” – mondta a mérkőzést követően a kapus, aki később a közösségi portálon is írt a történtekről. – Nagyon rosszul érzem magam most, de hétfőtől már csak a Mezőkövesdre fogok koncentrálni, hogy újra győzelemhez segíthessem a csapatot! – osztotta meg gondolatait Gróf Dávid.

A budapesti találkozóval egy időben négy mérkőzést rendeztek, köztük egy kiemelt biztonsági kockázatúnak minősített „zöld-fehér rangadót” Pakson, ahol a helyi zöldmezes együttes az ezúttal fehérben rohamozó Ferencvárost fogadta.

Az FTC-t ismét elkísérte a lelátóra két héttel ezelőtt visszatérő szurkolótábor, amelynek tagjai a legutóbb történtek (lincselés és késelés az Üllői úti stadionban – a szerk.) miatt – illetve nyilván a fenti minősítés okán is – csak rendkívül szigorú, több lépcsős ellenőrzés után juthattak be a felújítási munkálatok miatt félig lezárt, így összességében eléggé bánatos képet mutató paksi sporttelepre. Újabb incidens nem történt, sőt, az ultrák demonstratív jelleggel ezúttal a hangszálaikat is kímélték, azaz nem szurkoltak. A rendezőknek csupán egyszer kellett közbe lépni: amikor Joseph Paintsil vezetést érő gólja után az egyik drukker „rágyújtott” egy zöld füstre, őt kivezették.

Maga a mérkőzés egyébként feledhetőre sikeredett: a korai gól után a rendes játékidő hosszabbításában alakult ki a 2-0-s végeredmény, amelynek köszönhetően a Ferencváros átmenetileg megelőzte később játszó riválisát, a Videotont.

Estére mégis visszaállt a fordulót megelőző állás, a székesfehérváriak ugyanis főként a remek napot kifogó Marko Spepovic triplájának és Géresi Krisztián két asszisztjának, valamint egy találatának köszönhetően fölényes sikert (2-5) értek el Debrecenben. A diadalnak köszönhetően lemaradni látszik a DVSC az éllovasok mögött, csakúgy, mint a kiesőjelölt csapatok az alsóházban: noha a Mezőkövesd egy szintén gólgazdag, 3-3-ra végződő bajnoki után otthon tartott egy pontot a Vasas ellen, továbbra is csak 11 egységet tudhat magáénak, így – hasonlóképpen a szombaton a Balmazújvárostól 2-1-re kikapó Haladáshoz – ötpontnyira van a még bennmaradó pozícióban álló balmaziakhoz.

Az OTP Bank Liga a következő játéknappal szombaton folytatódik.

Szerző

Férfi kézilabda BL - Szenzációs Szeged, ismét elbukó Veszprém

Publikálás dátuma
2017.11.19. 21:54
Bánhidi Bence és a Szeged is megfékezte a vendégeket Fotó: MTI/Ujvári Sándor
A MOL-Pick Szeged a játéknap legnagyobb meglepetését okozva legyőzte a Barcelonát a férfi kézi BL csoportkörében.

Az elmúlt héten a szegedi klubvezetés lázasan cáfolta a Carlos Pastor vezetőedző menesztéséről szárnyra kelt híreket, mivel a Tisza-parti alakulat komoly hullámvölgybe került, és nem is a vereségek miatt – a Veszprémtől, a Löwentől és a Nantes-tól is ki lehet kapni -, hanem a mutatott teljesítmény adott okot aggodalomra. Vasárnap este óta mindez már a múlté, a szegediek csodálatos teljesítménnyel, fantasztikus hangulatú meccsen nyertek 31-28-ra a világ egyik legjobb csapata, a Barcelona ellen.

Az első félidőben végig a magyarok vezettek, volt 14-10 is a különbség, a játékrész 16-13-mal zárult. A Szegednek minden sikerült a rendkívüli iramú és hőfokú mérkőzésen. A szünetben alapos fejmosást kaphattak a katalán játékosok, mert sokkal koncentráltabban folytatták és a 38.percben át is vették a vezetést (18-19), miután a vendéglátók nem tudták ugyanazt a csúcsteljesítményt nyújtani. A 42. percben két góllal vezetett a Barcelona (19-21), de a szegediek nem hagyták magukat, a 45. percben egyenlítettek (22-22). Őrült negyed óra következett, mindkét csapat megnyerhette volna a meccset, de a döntő helyzetekből a szegediek jöttek ki jobban, és az 58. percben 30-26-os magyar vezetésnél eldőlt a meccs. A slusszpoén Jonas Källman időn túli szabaddobásból elért gólja volt, a labda a barcelonai sorfalon irányt változtatva került a hálóba (31-28.) A szegediek kilenc év után tudták megint legyőzni a Barcelonát.

Hat nap alatt másodszor találkozott egymással a Telekom Veszprém és a sorozat megnyerésére is esélyes PSG. A párizsi találkozó magyar szempontból nem végződött jól, mert a franciák 33-28-ra nyertek, ezzel első vereségét szenvedte el a veszprémi alakulat az idei kiírásban.

Ljubomir Vranjes, a magyar bajnok vezetőedzője bizakodó volt a két csapat veszprémi találkozója előtt, és magyar szempontból jól is indult a mérkőzés, amelyen ismét pályára léphetett a hazaiaknál az ujjtöréséből felépült csapatkapitány, Nagy László. Mikler Roland parádézott a kapuban, elöl Lékai Máté nem tudott hibázni és a 12. percben 8-3-ra vezetett a Veszprém. Sajnos a továbbiak nem alakultak ilyen jól, az első félidő után 12-12 volt az eredmény.

A folytatásban a párizsiak fokozatosan felőrölték a veszprémiek ellenállását, négy perccel a vége előtt 21-25-nél egyértelművé vált, hogy megint a franciák ünnepelnek a lefújás után. A vége 29-24 lett a PSG javára, amely egymásután ötödik alkalommal bizonyult jobbnak a Veszprémnél, úgy, hogy sztárjai közül Luc Abalo, Mikkel Hansen, Luka Karabatic és Daniel Narcisse nem is játszottak.

Női sikerek
A címvédő Győri Audi ETO KC és az FTC-Rail Cargo is győzelemmel zárta a csoportkört. Mindkét együttes már korábban biztosította helyét a középdöntőben. A győriek magabiztosan múlták felül 26-17-re itthon a csoport utolsó, negyedik helyén záró francia Brest Bretagne együttesét. A ferencvárosiak a norvég Larvik otthonában arattak kiütéses, 30-21-es győzelmet. Az északiak ezzel elbúcsúztak a sorozattól, a fővárosiak pedig négy pontot visznek magukkal a középdöntőbe. A győriek hat ponttal várják a folytatást.

"A szabadságot szeretem mindenek felett" - Ezért gyújtotta fel magát a lengyel vegyész

Publikálás dátuma
2017.11.19. 20:34
AFP fotók
A magyarral forró barátságot ápoló jobboldali populista lengyel PiS-kormány elleni tiltakozásként három hete Varsó központjában gyújtotta fel önmagát Piotr Szczęsny. A megrázó öngyilkosság előtt osztogatott tiltakozó röpirata éppúgy nem jutott el a magyar nyilvánosságba, mint ahogy a megdöbbentő tragédia híre sem - írja a közösségi portálon Jávor Benedek. 

Ami azt illeti, a hír eljutott, a Népszava is megírta, az MTI is kiadta, de gyakorlatilag valóban - újabb keserű tapasztalásként - szinte visszhang nélkül maradt, mint egy, az égen egy pillanatra megjelenő cseppnyi sötét felhő, ami gyorsan eloszlott abban az áporodott, tömény, arrogáns, gyűlölettel teli politikai klímában, ami manapság uralja a közéletet. Pedig. 

Pedig Magyarországon fájóan ismerős és tanulságos mindaz, amiről ír - folytatja Jávor.  Itt teszem először magyarul elérhetővé Szczęsny pontjait. Ijesztő, hogy gyakorlatilag egy-az-egyben írhatta volna Magyarországon is. Őrizzük meg emlékét.

Piotr Szczęsny lengyel vegyész október 29-én halt meg, miután 10 napig feküdt összeégve a kórházban. Október 19-én gyújtotta fel magát, így tiltakozva a lengyel kormánypárt politikája ellen. A drámai csekledete közben a Freedom - I'm not able to give it away című dal szólt.  

Szerző