Előfizetés

Fapadossal Marokkóba

Publikálás dátuma
2017.11.14. 06:40
Fotó: Népszava

Elkényezteti az utazókat a téli menetrend: két afrikai városba is eljuthatnak már fapados járatokkal Budapestről. Korábban Egyiptomba, Hurghadába repült egy darabig alacsony költségvetésű járat, de miután 2015-ben lezuhant a Sarm-es-Sejkből indult orosz gép, felfüggesztették és azóta sem indították újra. Most viszont Marokkó két városa is bekerül a pénztárcakímélő úti célok közé.

Először a Ryanair indította el járatait Marrákesbe - az ír fapados társaság hetente kétszer, hétfőn és pénteken repül az Atlasz-hegység lábánál lévő marokkói városba. A népszerű turisztikai központba eddig csak átszállással lehetett eljutni Budapestről, most viszont alig négy órára csökkent az út. Marrákes egyébként Marokkó talán legvarázslatosabb helye, vörös városnak is hívják a házfalak színéről, de inkább a színorgia jellemző rá. Nyüzsgő, lüktető, eleven település, Észak-Afrika minden csáberejével: csodás piaccal, kígyóbűvölővel, szép tárgyakkal, hihetetlen színű fűszerekkel, a kék-zöld Jardin Majorelle parkkal, nagyon is vonzó szállás és ételárakkal.

Másodikként a Wizz Air rajtolt, ők az Atlanti-óceán partján fekvő Agadirba repülnek. A Magyarországon bejegyzett társaság szintén hetente kétszer, kedden és szombaton indít Airbus A320-as gépeket az észak-afrikai városba. Agadir évente 300 napon át napfényben úszva és homokos stranddal várja az utazókat, de a környékén több nemzeti park is található. Akárcsak Marrákes, ez a város is kiindulópont lehet Marokkó bebarangolásához.

A Wizz Air további bővítésre is készül - azt ígéri, hogy decembertől Berlinbe és Frankfurtba is lehet a gépeivel utazni Budapestről.

Nem bánnák Rajoy távozását a spanyolok

A spanyol választópolgárok 55 százaléka támogatná az előrehozott parlamenti választásokat – derült ki egy hétfőn publikált felmérésből. A közvélemény-kutatás eredményéből világosan látszik, hogy a katalán krízis nem tett jót az egyébként sem túl népszerű központi kormány megítélésének. Az El País elemzése szerint egy évvel a legutóbbi voksolás után Mariano Rajoy néppárti miniszterelnök nem tudta megvalósítani programja jelentősé részét, mert kisebbségben kormányoz.

Tapasztalt politikus nyert Szlovéniában

Publikálás dátuma
2017.11.14. 06:38
Fotó: AFP/Ales Beno/Anadolu Agency

Hat hónappal a parlamenti és önkormányzati választások előtt több üzenetet is hordoz Borut Pahor vasárnapi, szlovén elnökválasztáson aratott győzelme – írta hétfőn a Delot idézve az MTI. A szlovén napilap rámutat: az „új arcok"-jelenség továbbra is fennáll a politikában és a következő általános választásokon is „játékban marad". A második üzenet a lap szerint az, hogy a választók többsége ennek ellenére Pahorra adta le voksát, egy tapasztalt és ismert politikusra. A függetlenként induló – egykori szociáldemokrata – Pahor a szavazatok 52,94 százalékát szerezte.