Fotóskönyv segíti az Alzheimer-betegeket

Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:18
Forrás: Photographic Treatment

Világszerte hétből egy ember szenved demenciában a 80 év felettiek körében. Bár a tudósok kísérletet folytatnak a betegség okának kiderítésére és kezelésére, egyelőre a demencia gyógyíthatatlan kór. Ugyanakkor a vezető tudósok folyamatosan figyelik a szociális területeken, intézményekben való ez irányú próbálkozásokat is, és reményre ad okot, hogy vannak már eredményesnek mondható projektek - írja a sokszinuvidek.hu.

Laurence Aégerter létrehozott egyfajta demencia terápiát a memóriavesztés tüneteivel küzdő emberek számára. A Photographic Treatment keretében kidolgozott program úgy tűnik, hogy pozitívan járul hozzá a demencia kezeléséhez és szinten tartásához. A projekt lényege, hogy fotókon keresztül próbálják az Alzheimer kórban szenvedő betegek hangulatát és emlékezetet stimulálni.

Aégerter több mint másfél éves kutatást folytatott a neurológiai, gerontológiai és pszichológiai szakemberekkel, melynek eredményeként megszületett 5 képes könyv. Mindegyik 30 pár fotót tartalmaz, melyben látszólag nem kapcsolódó képet párosítanak. A betegekhez intézett kérdés a képek közötti kapcsolatra vonatkozik, de valójában nincs helyes vagy helytelen válasz. A gyakorlat lényege a kognitív funkciók, a kreatív meglátások fejlesztése. A betegek nem csak a képeket élvezik, hanem a feladat kapcsán szabad asszociációkat alkotnak, ami estenként visszavezeti őket a múltjukhoz.

Vannak úgynevezett szórakoztató csomagok is. Ezek 20 fotóból álló sorozatot képeznek, amelyek a szépség, a pihenés, az empátia, a könnyedség, a kényelem érzését nyújtják, valamint a spontán mosolygós emberek fotóit.

A fotók kapcsán megfogalmazódott szavakból, mondatokból akár egy történet is kerekedhet, ami a tapasztalatok szerint sok esetben kapcsolódik a demensek múltjához. A projekt legnagyobb érdeme, hogy nem minősíti az embereket, nincs kvíz, nincs szégyen, ha nem emlékeznek valamire.

Szerző

Megtalálják az országban elkóborolt kutyákat

Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:17

Országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat. A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezésében Hiperneten segítenek az önkéntes állatorvosok. Az elmúlt évben több mint 240 elkóborolt kutyát sikerült így megtalálni.

Szerző

Útdíj - Méltányos lett a bírság

Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:15
Fotó: Vajda József
Új bírságolási rend lépett életbe vasárnaptól, a korábbiaktól eltérően a jogosulatlan úthasználat időbeliségét is figyelembe veszik a bírság mértékének kiszabásakor.

Vasárnaptól megváltoztak a bírságolási szabályok. A módosított jogszabály az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől - derül ki a Nemzeti Útdíj Szolgáltató (NÚSZ) honlapján olvasható közleményből.

A rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órán belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat. A vonatkozó jogszabály alapján sem a NÚSZ-nak, sem az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége: minden mulasztást kötelezően bírság követ.

A változás valószínűleg összefüggésben van azzal a márciusi Európai Bírság által hozott ítélettel, amelyben a kimondták: a magyar szabályozás - mely nem vette figyelembe a büntetés kiszabásánál a jogsértés súlyát - ellentétes az uniós joggal.

A NÚSZ kétféle ingyenes szolgáltatást vezetett be, amelyek segítenek a bírságok elkerülésében. Ezek egyike a 2015 júliusa óta elérhető bírságriasztás funkció, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere a jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy elkerülhető legyen a sorozatos bírságolás. A szolgáltatás a HU-GO rendszerben regisztrált úthasználók számára érhető el. Alapbeállításként inaktív, a regisztrált felhasználóknak kell bekapcsolniuk HU-GO profiljukban. A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott kritikus szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető, hogy ne legyen fedezet a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

2016-ban egyébként jelentősen nőtt a bliccelő autósok ellen indított pótdíjas eljárások száma. Az érvényes jogosultság nélküli úthasználatért tavaly mintegy 731 ezren kaptak büntetést, 42 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A befizetett pótdíjak összege 2016-ban csaknem 5,8 milliárd forint volt, ami több mint kétszerese a 2014-es 2,6 milliárdnak, és 13 százalékkal haladja meg a 2015-ös értéket.

Egyre népszerűbb az online KRESZ-oktatás
Míg az oktatás többi területén még csak fel-felbukkan, addig a gépjárművezető-képzésben fokozatosan az élre tör az online képzés - közölte az E-Educatio Információtechnológia Zrt. A teljes értékű online KRESZ-oktatást Magyarországon meghonosító cég becslései szerint ma a vezetők csaknem fele távoktatásban sajátítja el a KRESZ-ismereteket.
A leendő járművezetők képzése 2012 óta végezhető online tananyagokkal, és ma már a mintegy 1000 hazai autósiskola több mint 80 százaléka használ ilyet az oktatás során. A használók száma is évről évre dinamikusan nő, 2017-ben már meghaladja a 110 ezret.
A közlekedési hatóságtól származó adatok alapján a 2017 első 8 hónapjában regisztrált B kategóriás vizsgaeredmények azt mutatják, hogy az e-learning képzési formában tanulók első elméleti vizsgájának 72 százalékos sikeressége 17 százalékkal meghaladta a tantermi tanulók átlagát (55 százalék). Ennek egyik oka, hogy a fiatal, leendő járművezetők az online térben mozognak igazán otthonosan.

Szerző