Hadgyakorlat sebesült katonával Veszprém közelében - Fotók

Publikálás dátuma
2017.11.10. 13:48
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Végéhez közeledik a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force − MLF) Clever Ferret 2017 elnevezésű gyakorlata a Bakonyban. A kiképzés ezen szakaszában az olasz, magyar és szlovén katonák alkotta közös alegységek már összehangolt harcászati feladatokat hajtanak végre. A fenti fotón egy katonai helikopter látható a szlovén, olasz és magyar közös hadgyakorlaton Veszprém közelében, a gyulafirátóti lőtéren 2017. november 10-én. 

"Sebesült katonát" emelnek be egy harcjárműbe
Szerző

A hiteleseket segítő új törvény kidolgozását sürgeti az LMP

Az LMP egy új, az egykori devizahiteleseket segítő törvény azonnali kidolgozását szorgalmazza, a párt ugyanis a kilakoltatási moratórium kéthónapos meghosszabbítását nem tartja elegendőnek- írja az MTI.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes pénteki budapesti sajtótájékoztatóján követendő példának ítélte Romániát, ahol felvételkori árfolyamon válthatták át az emberek a devizahiteleiket a nemzeti valutára.  Rámutatott arra is: az unió bírósága vizsgálja, hogy Magyarországon a bankok a teljes árfolyamkockázatot az adósokra hárították. A politikus szerint az ennek jogszerűségéről szóló döntést is be kell építeni az új jogszabályba, a kilakoltatási moratóriumot pedig nem április végéig, hanem mindaddig fenn kell tartani, amíg az új törvény meg nem születik. 

Az LMP az elsétálás jogát is biztosítaná, vagyis azt, hogy már ne legyen adóssága a bankok felé azoknak, akik elveszítették a hitelfedezetül szolgáló ingatlanjukat. Az ellenzéki párt a magáncsőd intézményének belépési feltételein is lazítana, mert - ahogy Schmuck Erzsébet elmondta - eddig mindössze 175-en tudtak élni a lehetőséggel.  A képviselő szerint a kormány eddigi lépései még részmegoldásoknak sem tekinthetők, hiszen sokan tartoznak még a felvett hitelösszeg három-négyszeresével egy pénzintézetnek.

Szerző

Az Együtt kiterjesztené a tartós ápolást végzők támogatását

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja azt javasolja, hogy a kormány által tervezettnél sokkal szélesebb körre terjesszék ki a tartós ápolást végzők időskori támogatását.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja pénteki budapesti sajtótájékoztatóján - az MTI tudósítása szerint - emlékeztetett arra, hogy a Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett indítvány havi ötvenezer forintos nyugdíjkiegészítő támogatást adna azoknak, akik saját háztartásukban legalább húsz évig ápolták a saját gyermeküket. Spät Judit hangsúlyozta, az elképzelést jónak, de elégtelennek tartják. A politikus kiemelte, hogy ez a javaslat az érintettek jelentős részét kizárja a támogatásból, a kabinet szerint is csak mintegy ezer ember helyzetén javítana.

Az Együtt ezért az indítványozza, hogy azok is váljanak jogosulttá, akik nem gyermeküket, hanem valamelyik másik közeli hozzátartozójukat ápolták. Emellett időarányosan elosztva azoknak is támogatást adnának, akik nem húsz esztendeig, hanem ennél rövidebb ideig végeztek ilyen munkát.

Szerző