Előfizetés

Trump pókerjátszmája Pekingben

Rédei Judit
Publikálás dátuma
2017.11.09. 06:31
Fotó: AFP/Jim Watson
Ázsiai körútja keretében tegnap Kínába érkezett az amerikai elnök. Észak-Korea mellett gazdasági kérdésekről tárgyal vendéglátójával, Hszi Csin-ping elnökkel.

Dél-Korea után tegnap Kínába vezetett Donald Trump útja, aki Hszi Csin-ping elnökkel felkereste a Tiltott várost. A hivatalos tárgyalások ma kezdődnek meg. Közös témájuk lesz bőven.

Kína hatalmas ambíciókkal járja a maga útját, valójában nem kíván radikálisan változtatni a gazdaságirányítás eszközein. Igaz, a GDP alakulása erre nem is ad okot, az IMF előrejelzése szerint 6,8 százalék lesz az idei bővülés. Bármilyen hihetetlen Kína bruttó nemzeti terméke, vásárlóerő paritáson, a világon a legnagyobb, megelőzi az Egyesült Államokét. A képet persze nem árt árnyalni, egy lakosra jelenleg az USA GDP-jéből 56000 dollár jut, míg egy kínaira 13 000. A lakosság 10 százaléka, 120 millió ember napi 1 dollárból kénytelen vegetálni. A modell, amely az ipar és az export talaján képzeli el a gazdasági fejlődést tarthatatlan – állítják az elemzők, akik a fogyasztásélénkítést, a szolgáltatások fejlesztését tartanák üdvözítőnek. Az ázsiai ország fejlődését ugyanakkor veszélyezteti az eladósodottság, ami az utóbbi tíz évben a GDP 150 százalékáról 260 százalékra emelkedett, és 2022-re elérheti a GDP 300 százalékát, a pénzügyi- és az ingatlanbuborék pedig egyre hízik. Kína másik fő problémája a kapacitástöbblet, amely egyaránt érinti a szén-, a cement-, az üveg-, az alumínium- és az acél ágazatot. Ennek orvoslása egyelőre várat magára, így az árufelesleg eladása egyfajta kényszer az ország számára. A kínai dömping viszont érdekeket sért tengeren innen és túl. Brüsszel és Washington is a közelmúltban büntető vámokról döntött.

Üzenet a hitelminősítőknek
Tizenhárom éves szünet után a pártkongresszust követő napokban Peking megjelent a nemzetközi pénzpiacon. Az 1-1 milliárd dollár értékű, 5 illetve 10 éves lejáratú kötvénycsomagot 11-szeresen jegyezték túl. Annak tükrében, hogy Kína több mint 3000 milliárd dollártartalékkal rendelkezik, a nagysikerű nyilvános megmérettetés inkább csak üzenet az országot a közelmúltban lejjebb soroló hitelminősítőknek.

Várhatóan mindez szóba kerül Trump és Hszi Csin-ping mai pekingi megbeszélésein. A bebetonozottnak tűnő kínai gazdasági szemlélet vélhetően nem könnyíti meg a tárgyalások üzleti alapon történő lezárását. A Hszi Csin-pinget teljhatalommal felruházó pártkongresszus után úgy tűnik, a korszerű piacgazdaság fogalma, legalább is a szóban, bekerült az irányelvek közé, ám az irányítás gyakorlatán nem kívánnak változtatni a „Mennyei Birodalomban”, ahol a hatalomösszpontosítás érvényesül a gazdaságban is. Az állami vagyonkezelő, a világon a legnagyobb, mintegy 7,6 billió dollár (50 billió jüan) vállalati érték felett rendelkezik, termelési kérdésekben, a felső vezetők kiválasztásában, leépítésekben, privatizációs lépésekben teljes döntési joggal. A szervezet közelmúltban 200 000 társaság privatizációját lebegtette meg, ezzel kapcsolatban a China Daily aranyrészvények bevezetésének terveiről írt, míg a Beijing Business Journal munkavállalói részvények tervét szellőztette meg, Wall Street Journalnak pedig tudomása van egy dokumentumról, ami a 2020-ig végrehajtandó állami vállalati reformról szól. Konkrétumok azonban nem láttak napvilágot. Az ipari minisztérium tavaly megkülönböztető hitelpolitika bevezetését ígérte, eszerint új kölcsönöket csak a megújulni képes, nyereséges vállalatok kapnak, míg a többiek elől elzárják a finanszírozási forrásokat, így kényszerítve ki a bezárásukat. Hszi Csin-ping megnyitná a kulcsszektorokat a külföldi befektetők előtt, átláthatóbbá tenné a pénz és tőkepiacokat, a folytatásban viszont nincs feltételes mód: „minden ügyet a párt irányítása alá kell helyezni” – jelentette ki. Ez alatt nem csak kormányt, a hadsereget, a civil szférát értette az elnök, hanem az üzleti világot is. A törvény szerint, amit ez idáig inkább szimbolikusnak tekintettek, vállalatoknak létre kell hozni egy részleget a kommunista párt számára, és ez alól a külföldiek sem mentesülnek. Eddig 106 000 cég eleget tett az előírásnak, a nagyok azonban egyelőre nem vették komolyan a szabályokat. A Reuters által megkérdezett 20 multi közül csak a Samsung és a Nokia ismerte el, létezik egy pártirányítás alatti egység a Kínában működő vállalkozásukban.

Az amerikai elnök egyébként megválasztása óta jó néhány egymásnak ellentmondó nyilatkozatot, gesztust tett Kínával kapcsolatban. Horribilisnak minősítette a 400 milliárd dollárt közelítő kínai kereskedelmi többletet, árfolyam manipulációval vádolta meg Pekinget, majd májusban váratlanul kereskedelmi megállapodást írt alá Pekinggel, kölcsönös engedményekkel. Augusztusban viszont szabadságát megszakítva adott megbízást egy Kína ellenes vizsgálat lefolytatására az Amerikát érintő hamisítás, számítástechnikai kalózkodás ügyében, amelynek értéke eléri a 600 milliárd dollárt. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, egy kereskedelmi háború Kína ellen nem lenne kifizetődő az USA-nak. Olyan nagyvállalatok érdekei sérülnének, mint az Apple, de arról sem szabad elfelejtkezni, hogy Kína az egyik legnagyobb vásárlója az amerikai repülőgépiparnak, és nem közömbös az sem, hogy az amerikai szójafogyasztás felét az ázsiai ország biztosítja. Peking kezében még egy adu van, a birtokában lévő 1000 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegy, ami ugyan csak alig több mint az 5 százaléka a teljes forgalomban lévő mennyiségnek, ám ha ezt egyszerre piacra dobnák, az nem kis kalamajkát okozhatna Washingtonnak. Várhatóan Peking „kedveskedni” fog az Egyesült Államok elnökének, válaszul az árfolyam manipulációkkal kapcsolatos vádakra. Elemzők szerint a kínai jegybank, amelynek elnöke, mint azt tegnap némileg váratlanul bejelentették, 15 esztendős szolgálat után távozik posztjáról, tesz arról, hogy a jüan árfolyama Trump látogatásakor a vendég ízlésének megfelelően erősödjön. Ez nem jelenti azt, hogy a párt irányította jegybank végleg kiengedné a satuból a nemzeti valutát.

Békülékenyebb hang
Ismét békülékeny hangot ütött meg az amerikai elnök Észak-Koreával kapcsolatban dél-koreai látogatásának utolsó napján. „Az Egyesült Államok nem a konfliktust keresi” - hangoztatta a szöuli nemzetgyűlésben elhangzott beszédében. Bár el akart látogatni a két Korea határán lévő demilitarizált övezetbe, a rossz időjárás miatt ez nem jött létre.

Lemondott a nemzetközi fejlesztési miniszter

Publikálás dátuma
2017.11.09. 00:00
Priti Patel FOTÓ: Alberto Pezzali / NurPhoto
Lemondott szerda este Priti Patel, a brit kormány eddigi nemzetközi fejlesztési minisztere, akiről kiderült, hogy még a nyáron egyeztetés és engedély nélkül magas rangú izraeli politikusokkal, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyalt.

Egy héten belül ő a második magas rangú kabinettag, aki távozott a kormányból. Éppen egy hete, múlt szerdán Sir Michael Fallon jelentette be lemondását a védelmi miniszteri tisztségről, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy 15 évvel ezelőtt "nem helyénvaló módon" viselkedett egy újságírónővel.

Priti Patelt afrikai hivatalos útjáról rendelte haza Theresa May brit miniszterelnök. Patel szerda este Nairobiból repült vissza Londonba, a Heathrow repülőtérről egyenesen a Downing Streetre hajtatott, ahol a kormányfővel tartott félórás megbeszélése után bejelentette lemondását.

Londoni politikai kommentátorok egybehangzó értékelései szerint Priti Patelt Theresa May szólította fel arra, hogy távozzon a nemzetközi fejlesztési tárca éléről. A 45 éves Patelről a BBC derítette ki a héten, hogy augusztusban, amikor saját elmondása szerint "családi vakáción" Izraelben járt, valójában sűrű hivatalos programot bonyolított le, 12 munkatalálkozót tartott izraeli tisztviselőkkel, köztük Netanjahuval, és végig kíséretében volt Lord Stuart Polak, az egyik legismertebb brit Izrael-párti lobbista.

Priti Patel augusztusi izraeli találkozóiról sem a Downing Street, sem a brit külügyminisztérium, sem az Izraelben működő brit diplomáciai képviseletek nem tudtak. A volt fejlesztési miniszter az utazás után felkérte saját minisztériumát arra, hogy segélyekkel támogassa az izraeli hadsereg által a Golán-fennsíkon végzett emberiességi tevékenységet. Ez a kezdeményezés azonban brit kormányilletékesek ellenállásán elakadt, mivel a hivatalos brit álláspont szerint az Izrael által 1967-ben elfoglalt Golán Szíria része.

Lemondását bejelentő, Theresa Maynek címzett szerda esti levelében a volt fejlesztési miniszter elnézést kért, amiért izraeli tárgyalásai nem feleltek meg az átláthatóság és a nyitottság alapelveinek. Válaszában a brit kormányfő helyes lépésnek nevezte Patel távozását, és hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia és Izrael kapcsolatait "a formális, hivatalos csatornákon" keresztül kell fenntartani.

Priti Patel a Konzervatív Párt jobbszárnyának prominens képviselője, és aktív támogatója a Brexitnek, vagyis Nagy-Britannia kilépésének az Európai Unióból. Theresa May kormányát az utóbbi időszakban sorozatos botrányok gyengítik, jóllehet May helyzete már a júniusban tartott, előrehozott parlamenti választások óta is meglehetősen ingatag. A Konzervatív Párt ugyanis a választásokon addigi csekély alsóházi többségét is elvesztette, és jelenleg csak az egyik észak-írországi protestáns párt eseti külső támogatásával tud kormányozni.

Sir Michael Fallon múlt heti lemondása után vizsgálat indult Damian Green ellen is, aki június óta a miniszterelnök-helyettesnek megfelelő tárca nélküli miniszteri tisztséget tölti be Theresa May kormányában. A vizsgálat előzményeként egy újságírónő a The Times című konzervatív brit napilapban azt írta, hogy Green néhány éve egy közös vacsorán megérintette a térdét, miközben a parlamenti képviselők körében "immár viselkedési normává vált szexuális afférokról" mesélt neki.

A héten Boris Johnson külügyminiszterre zúdult bírálatözön, miután egy minapi óvatlan kijelentése miatt az iráni hatóságok Irán-ellenes propaganda terjesztése címén újabb vádat emeltek egy brit-iráni állampolgárságú nő, Nazanin Zaghari-Ratcliffe ellen, akit már tavaly öt év börtönre ítéltek az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával. Az újabb vádemelés alapján akár tíz évre is emelhetik Nazanin Zaghari-Ratcliffe börtönbüntetését. Az ellenzéki Munkáspárt az incidens után Johnson lemondását követelte.

Kanyarójárvány fenyeget Belgrádban

Kanyarójárvány veszélyére figyelmeztetett szerdán Belgrádban a városi közegészségügyi intézet, miután a laboratóriumi vizsgálatok öt embernél megerősítették a fertőzést.

 Az országos közegészségügyi intézet (IZJZS) közlése szerint még nincs járványhelyzet, egyelőre csak a belgrádi részlegük számolt be fertőzésekről. Az országos központ leszögezte, hogy a belgrádi fertőzöttek korábban nem kerültek kapcsolatba azokkal a betegekkel, akiket Koszovó területén regisztráltak, így ezektől független fertőzésről van szó.

A tájékoztatás szerint a betegek nem kapták meg a kellő védőoltásokat, illetve nem lehet tudni, hogy kaptak-e vakcinát. A belgrádi fertőzöttek között gyerekek és felnőttek is vannak. Az orvosok az egyiküknél tüdőgyulladást észleltek, ami a betegség egy súlyosabb szövődményének tekinthető.

A Blic című napilappal a fővárosi közegészségügyi intézet egyik munkatársa nem hivatalosan közölte, hogy az egyik beteg egy kínai nemzetiségű gyerek. Kínában nem kötelező a védőoltás, és feltételezhetően annak elmulasztása vezetett a megbetegedéshez - tette hozzá.

Az év első kilenc hónapjában 12 kanyarós megbetegedést regisztráltak Szerbiában. Október óta Szerbia és Koszovó területén összesen 65 beteget vettek nyilvántartásba. A legfiatalabb beteg három hónapos, a legidősebb 48 éves volt. A szerb közegészségügyi intézet arra is figyelmeztetett szerdán, hogy védőoltásokkal megelőzhető a megbetegedés, ennek érdekében a szakemberek folyamatosan oltják azokat az 1-14 éves gyerekeket, akik eddig nem kapták meg a szükséges vakcinákat.