Új orosz forradalom

Publikálás dátuma
2017.11.09. 07:23

Megint nagy események történnek Oroszországban. A bolseviki-agitáció többségre jutott a proletártömegekben, a munkástömegek pedig új forradalommal hatalomra lendültek Pétervárott. A Kerenski-kormány minisztereit a szovjet katonai bizottsága fogságba vetette.

Kerenski maga ugyan elmenekült, de már parancsot adtak a letartóztatására. Kiszabadítják azokat a politikai foglyokat, akiket a Kerenski-kormány taszított fogságba, egyszóval, ahogy a szovjet katonai bizottságának valamennyi hadsereghez elküldött szikratávirata mondja, Pétervárott győzött a munkás- és katonatanács forradalma.

Beláthatatlan nagyjelentőségű események ezek. A márciusi orosz forradalom most e novemberi napokkal érett meg teljesen. Az orosz forradalom tömegeit eddig is a munkások és a velük szövetkező katonák alkották, de a kormányzó politikai hatalom többé-kevésbé a burzsoá különféle árnyalatainak kezében van. A proletárság vezető pártjai nem érezték elég erősnek magukat ahhoz, hogy diktátori módon az események élére álljanak és a polgárságnak a hatalomból való kizárásával megteremtsék a szociális köztársaságot. Az orosz forradalom eddigi formája a polgári köztársaság volt.

Szerző

Alonso újabb kaland előtt

Publikálás dátuma
2017.11.09. 06:56

Hamarosan a Toyota LMP1-es autójával fog tesztelni Fernando Alonso – állítja több forrás is. Ahogy a jövő januári daytonai szereplése, úgy e teszt is a 2018-as Le Mans-i 24 órás versenyre való felkészülését szolgálhatja.

Szerző
Témák
Forma-1 Alonso

Andy Murray vereséggel tért vissza

Publikálás dátuma
2017.11.09. 06:56
Fotó: AFP/Andy Buchanan

Roger Federer bemutató teniszmérkőzésen 6:3, 3:6, 10-6-ra legyőzte Andy Murrayt, aki csaknem négy hónapos kényszerpihenő után tért vissza. A 30 éves skót játékos Glasgow-ban lépett pályára a svájci sztár ellen, a 13 ezer néző előtt sorra kerülő találkozó bevételét jótékony célokra fordítják. A gálán nem maradtak el a vidám jelenetek: Federer egy gémet egy nézőtől kölcsönkapott skót szoknyában nyert meg, míg szemmel láthatóan még nem százszázalékos ellenfele a döntő rövidítést kockás-pomponos sapkában, vörös parókában játszotta le.

Eközben elkészítették a férfi teniszezők évzáró tornája, a vasárnap kezdődő ATP-világbajnokság csoportbeosztását. A világ nyolc legjobb játékosát két kvartettbe sorsolták. A Pete Samprasről elnevezett négyesbe a világelső Rafael Nadal, az osztrák Dominic Thiem, a bolgár Grigor Dimitrov és a belga David Goffin került. A Boris Becker nevét viselő csoportban a 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer, továbbá a német Alexander Zverev, a horvát Marin Cilic és az amerikai Jack Sock szerepel majd.

A 16-szoros Grand Slam-győztes Nadal részvétele egyelőre kétséges, mivel a múlt héten Párizsban a fájós térde miatt visszalépett a negyeddöntő előtt, és orvosa szerint nem biztos, hogy vasárnapig felépül.

Érdekes, hogy a tavalyi mezőnyből csak Thiem és Cilic lép pályára idén, a többiek – a szerb Novak Djokovics, a kanadai Milos Raonic, a francia Gaël Monfils, a brit Andy Murray, a svájci Stan Wawrinka és a japán Nisikori Kej – valamennyien sérülésből lábadoznak.

A londoni O2 Arénában a csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe.

Szerző